Bokrecension: Complete Book of Road Cycling Skills

Datum:
13 februari 2006 01:26

Complete book of roadcyclingEfter att ha trampat uppför den längsta backen på hela rundan och nästan fått kramp i benen så var det då dags att åka utför. Det går lätt och det går fort, men plötsligt kommer du helt fel i nästa sväng, försöker bromsa dig ur situationen och kör rakt ner i diket där du knäcker din fina framgaffel. Vad var det som hände? Skulle man inte bromsa i svängen?

Hade det funnits ett krav på körkort för landsvägscykling, så skulle man faktiskt kunna använda denna bok som teorilärobok, rätt av! För boken Complete Book of Road Cycling Skills är faktiskt såpass fullspäckad med information och tips att den har nästan svar på alla frågor man kan ställa sig om just landsvägscykling. Det är ingen uppslagsbok egentligen utan en samling artiklar som har publicerats med åren i tidningen ”Bicycling Magazine”. Författarna är en samling elitcyklister, mekaniker, fysiologer m.m. som alla skriver om just vad de är experter på. Upplägget på boken är vettigt och artiklarna har radats upp i rätt ordning så att hela boken känns intressant att läsa direkt från pärm till pärm. Likaså återvänder man gärna till artiklarna med hjälp av innehållsförteckningen eller det rätt så omfattande indexet längst bak.

Boken utkom 1998, men den känns ändå aktuell då det är landsvägscykling det handlar om. En bok om mountainbike från 1998 hade kännts föråldrad i jämförelse. I flera artiklar skrivs det lite om Lance Armstrong, redan innan hans segrar i TdF. Kul läsning och tillbakablickar på tiden innan millennieskiftet.

Här en kort genomgång av innehållet och upplägget i boken:

The Basics där man går igenom korrekt sittposition och hjälper till med beräkning av rätt storlek på cykeln. Även cockpit(styre/reglage), rundtramp och underhåll av cykeln gås igenom.

Essential Skills som innehåller största delen artiklar, hela 12st, om vad man bör lära sig för att bli en bättre cyklist. T.ex. hur man cyklar i grupp eller hur man bäst kör utför serpentinsvängar.

Safety in Traffic är en vettig del med överlevnadstips i trafiken.

Riding Stronger and Longer är som det låter en hel drös med artiklar om styrka, långdistanscykling, pulsbaserad träning samt mental träning.

Year-Round Improvement ger tips om hur man bibehåller formen och förbättrar sig under den mörkare delen av året, bl.a. tips om att man ska cykla mountainbike! :-)

Fueling Your Engine är en liten genomgång av mat, vätska och allmän näringslära.

Medical Concerns innehåller artiklar om de vanligaste åkommorna bland cyklister, överträning, knäskador, bortdomningar osv. Samt två olika artiklar med enbart könsspecifika problem för män och kvinnor.

Special Bikes delen innehåller en liten(två artiklar) genomgång av liggcyklar och tandemcyklar, överraskande men kul läsning trots allt.

Som sagt så innehåller boken nästan allt man vill och bör veta om landsvägscykling. Vad sägs om en genomgång av trevliga saker som hur man bemästrar backar; Attacking Hills: Make Climbing One of Your Strengths, eller att en stor del sitter i skallen; The Mental Edge: Your Best Performance Is in Your Head. Dessutom finns en artikel för enbart tjejer; For Women Only: Solution to Frequent Problems, där det ges bra svar på en hel del faktiskt.

Då artiklarna är skrivna av flera olika författare så blir boken aldrig långtråkig. Varje författare har sitt eget speciella sätt att berätta och man känner sig ibland mitt i händelsernas centrum när t.ex. Davis Phinney skriver i artikeln Sprint Like a Champion: …I sat poised in Bauer’s draft, with Anderson on my wheel. Perfect position I thought-until Bauer looked back, saw me, shut down, pulling of to the side. It was now or never for me… Sånt gör att man gärna läser vidare!

Boken rekommenderas till dig som ska köpa, har köpt en racer eller har cyklat racer ett tag. Boken är grundläggande och så klart har nybörjare och motionärer mest att hämta i den. Fast även om man cyklat racer ett tag, så finns det en hel del intressant att läsa. Jag fastnade direkt med boken och läser den mer än gärna. Då artiklarna är lagom långa så hinner man med att läsa både en eller två nästan närsomhelst. Man läser gärna boken mörka vinterkvällar när man inte har möjlighet att sticka ut och köra på racern. En espresso i ena näven och boken i andra så har man flera kvällar räddade i väntan på första vårturen med racern.

Köp från Bokus
Köp från Adlibris

Kommentera och diskutera den här artikeln

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.