Filmrecension: Jordad för tredje gången – nu i Europa

Datum:
18 maj 2006 00:00

Earthed3Nu är det fredag och dags för lite filmrecensioner igen. Den här gången har vi kikat på Earthed 3 – Europa. En film som sticker ut lite genom att den spelats in i europa med europeiska åkare och dessutom är det en hel del tävlingsscener från världscuptävlingar i – just det – europa. En annan rolig del är scenerna från och intervjun om Megavalanche.

(Filmen finns att köpa hos Iceman Sport Extreme som även gett oss vårat recensionsexemplar!)

Eric W:

Att kolla på Downhill-racing kan vara långtråkigt, dötrist och alldeles, alldeles underbart!

Förväntningarna på den tredje filmen i Earthed-serien har varit minst sagt stora. Efter att ha sett de 10 första minuterna av filmen är jag helt övertygad om att förväntningarna kommer att infrias. Och visst blir det så, Earthed 3 bjuder nämligen på full action och racing i absolut världsklass alla de 48 minuterna igenom. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta! Ett stort leende kommer nämligen snart sprida sig över dina läppar.

vlcsnap-33404 (Custom).png

Earthedserien fokuserar som bekant inte på freeride, tycker du att Utah-huckande, Rampage och halvsunkig Street är de rätta ingredienserna i en bra cykelfilm så kanske det här inte är filmen för dig.

Alex Rankin tar oss istället med på en hisnande resa genom bland annat 5 världscuptävlingar, världsmästerskapen i Italien och den minst sagt galna Megaavalance-tävlingen. Dessutom får vi hänga med Fabian Bariel när han bokstavligt talat kör skiten ur de Franska alperna. Även alla Hardtail-älskare har fått en egen episod där vi får se att stjärnorna som vi är vana att se på en rejäl +8” cykel faktiskt även kan köra riktigt fort på hardtails. Filmen avrundas lite med Steve Peats numera nästan klassiska vinst i Fort Williams och avslutas med en smått episk episod där Marc Beaumont och Steve Peat latchar i höstvackra Wharncliffe, England.

Alex Rankin har gjort ett strålande jobb med att fånga Europas bästa utförscykling. Till sin hjälp har han hela den absoluta världseliten inom Downhill och Four-Cross. Detta märks mycket väl i filmen: Hela filmen går i högt tempo. Trots det blir den aldrig aldrig ”disorder-tråkig”, utan är en av de få filmer som verkligen hänger med i sitt eget tempo.

Soundtracket är helt okej. Sticker inte ut, men matchar filmen bra. Det känns naturligt. Dock är vacker natur, otrolig skicklighet och downhill när den är som bäst de intrycken som jag kommer bära med mig efter att ha sett filmen.

Earthed 3 Europa är enligt mig än så länge årets bästa film. Ett måste för dig som är downhilltokig helt enkelt!

vlcsnap-56952 (Custom).png

*micke*:

Alex Rankin fortsätter i samma stil som föregående Earthed-filmer med mestadels klipp från världscupen i DH och 4x. Som vanligt blir det mycket Steve Peat, grabbarna Atherton och andra britter men denna gången får vi uteslutande se dem bomba nerför berg i…just det ja, Europa.

Kapitlen från de olika världscupsbanorna känns osammanhängande, det är lösryckta klipp från olika bansektioner som sammanfogats i vad som upplevs som slumpmässig ordning.
Då är ”pausunderhållningen” mellan tävlingskapitlen roligare. Det bjuds på betydligt mer lekfull åkning med bl.a. Fabien Barel, Steve Peat, Chris Akrigg kör imponerande naturtrial och bröderna Atherton spöar en Giant Reign mer än vad som kan vara nyttigt.

Av extramaterialet är åkningen från Les Gets med Fabien Barel m.fl. mest givande rent åkmässigt. Betydligt lägre actionfaktor men ändå intressant blir det när Steve Jones i sex minuter pratar om att tävla i Megavalanche. Resten består av mer klipp från världscupen och lite motorcross, i min mening ren utfyllnad.

Musiken är bitvis riktigt störig men variationen gjorde att jag ändå höll fingret borta från mute-knappen. Skivan klockar in kring timmen inklusive extramaterial och menyerna är prydliga och välfungerande.

Det bestående intrycket för mig är hur otroligt fort det går när de snabbaste i världen dundrar nerför bergen och hur rotiga, steniga och egentligen ocykelbara dh-banorna är. Just upplevelsen av fart tycker jag fångats bra och det har inspirerat åtminstone mig att försöka lämna bromshandtagen ifred i större utsträckning.

vlcsnap-43628 (Custom).png

the_TNT:

Det går utför med cyklingen…

Earthed 3 är en film som främst täcker in de europeiska världscupstävlingarna i DH och 4X under 2005. Vigo, Willingen, Schladming, Pila, Rheola, Livigno, Fort William och så utbölingen Alpe d’Huez Megavalanche.

Då enbart DH-tävling hade blivit minst sagt enformigt har man brutit av allt detta med ”lekkapitel”, i huvudsak utförsåkning men nu utan stoppur.

Filmen är mycket välgjord och tävlingskapitlen innehåller även intervjuer och cermonier – utöver åkningen. Mycket bra gjort och jag tror att man lyckats fånga det hela mycket bra. Man slås framförallt av hur djävla snabbt de egentligen åker. Imponerande!

Lekscenerna är inspirerande och cykelsuget blir svårt. Att se Chris Akrigg köra trial var mycket uppfriskande i den övrigt utförfixerade rullen.

Tävlingen Alpe d’Huez Megavalanche, vilket är som ett långlopp med masstart utför ett berg, täcks in alldeles för bra – ty jag vill vara med! Den som tänkt sig vara med gör bäst i att slå en kik på extramaterialet där det bl.a. beskrivs mer ingående hur man överlever tävlingen.

Musiken då? Eminent! Gör plats i DVD-hyllan…

vlcsnap-31965 (Custom).png

Kommentera och diskutera den här artikeln

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.