Bokrecension: ABC – Hur man cyklar LVG

Datum:
30 maj 2006 11:02

smartcycling.jpgVi har alla varit där. De första trevande stegen, de första metrarna av balans, den första vurpan och den första skadan. Det kanske började med en trehjuling eller en tvåhjuling? Jag pratar förstås om när man lärde sig att cykla. Det var säkert länge sedan och tiden har gått fort och plötsligt så står man där med en riktig racer, en landsvägscykel. Kanske ska du cykla Vätternrundan eller börja tävla på allvar?

Vad än orsaken är för införskaffandet av en landsvägscykel så finns det alltid bra skäl till att lära sig de teoretiska grunderna om det hela. För det finns en hel del som är bra att veta, både om cykeln, träningen och tävlandet. ”Smart Cycling” ger svar på de flesta frågorna.

Cyklar du bara eller tränar du? Frågan kanske låter konstig, men det finns en viss skillnad om man tänker efter. Sätter man upp mål med sin cykling och siktar på att bli bättre på något specifikt så är det nog mer träning än enbart nöjescykling. Har man dessutom börjat planera sin cykling med någon tävling i sikte så är ju målet redan uppsatt. Eller så tävlar man med sig själv, vilket även det ger en härlig kick med en positiv drivkraft. Sätten är många, men vägarna dit är oftast långa. Men det finns faktiskt genvägar. Åtminstone kan man slippa irra runt på villovägar om man vet hur man ska träna rätt.

I boken ”Smart cycling” kan man få hjälp med sin träning, på många sätt. Arnie Baker, som är både tävlingscyklist och utbildad USCF (United States Cycling Federation)-tränare, går igenom allt från grunden. Boken är inriktad på cykelträning med landsvägscykel och träningscykel/trainer. På totalt 285 sidor finns mycket att lära, här ett litet utdrag ur bokens innehåll. Fem huvudkapitel med följande innehåll är det:

  • Getting started: Här hittar man tips på rätt ramstorlek, sittposition, säkerhet, cykeltvätt och cykelvård, hur man lättar (Skogling måste bara läsa detta!) sin cykel och justerar växlarna. Detta kapitel är kortfattat men tillräckligt känns det som, bara 25 sidor totalt.
  • Training: Hur man sätter ihop ett träningsschema, pulsbaserad träning, olika träningszoner, stretchning, styrketräning. Totalt 50 sidor, bra genomgånget, en del skisser på övningarna finns också.
  • Stationary training: Trainer-basics, ett 12-veckors ”progressivt” program, olika typer av trainerträning rundtramp/sprint/aerobic/bergspass/lätta pass/criterium/styrka/isolerad benträning/tempo-träning. 60 sidor med många olika träningsprogram för trainer, rätt så omfattande del av boken alltså.
  • Racing: Grundläggande tävlingslära, din första tävling: bra att veta, teknik, stil, taktik, tempotävlingar. Nästan 80 sidor, vettig tävlingsinfo.
  • Cycling in Your head: Motivation, undvik överträning, hur mycket är tillräckligt, självförtroende, visualisering, positiv peptalk, träningsdagbok, hälsa och sjukvård, uppslagsverk. Ett kort kapitel på knappt 40 sidor, ändå intressant och viktigt.

Boken ger en bra start för seriös träning. Den innehåller nyttig tränings- och tävlingsinformation för både nybörjare, erfarna och tävlingscyklister. Lättläst och lagom djupt, så att man orkar läsa utan att tappa intresset.

Har man inte redan gått med i en cykelklubb så gör man det nog garanterat efter att ha läst boken. :-) Det spritter i benen och man har svårt att sitta still medans man läser… Och oavsett om man går med i en klubb eller inte så har du i och med denna bok precis investerat i en PT (personlig tränare) som får plats i väskan/ryggan eller på nattduksbordet, lätt att plocka fram och lusläsa när man så önskar.

PS. Arnie Baker, M.D., som även skriver i tidningen Bicycling Magazine, har skrivit fler böcker också och jag återkommer snart med en recension till om en annan som heter ”Bicycling Medicine”.

Köp från Bokus
Köp från Adlibris

Kommentera och diskutera artikeln

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.