Artikel: Två män och de små detaljerna

Datum:
09 juni 2006 08:32

jonatan.jpgEn varm doft av piprök, smörjmedel och kaffe är det första som möter en. Jag har cyklat förbi Göteborgs kanske mest intressanta cykelbutik Veloform ett oräkneligt antal gånger, men hittills har de lika intressanta öppettiderna och andra tillfälligheter hindrat mig från att gå in. Det finns dock ingenting som kan få en att känna sig så välkommen som att få en kopp rykande kaffe i handen innan man ens hängt av sig jackan. Den som står för kokandet är Jonatan, en av männen bakom Kometcykeln och den egentliga anledningen till att jag kommit till butiken.

Vi möttes som hastigast på den examensutställning på Röhsska muséet där Jonatan ställde ut cykeln med tillhörande grafisk profil. Jag hade hört talas om att det det löddes rör någonstans i Majorna, och nu stod den alltså där; Komet Perihelios. Efter att cykeln visats upp och diskuterats här på forumet bestämde jag mig för att tala mer med männen bakom cykeln och kanske få reda på vad som driver en att år 2006 skapa en helt handgjord cykel i ett land där intresset och marknaden för den sortens fordon får sägas vara begränsade.

En plats som gjord för långa äventyr. Foto: Erik Åsberg
En plats som gjord för långa äventyr. Foto: Erik Åsberg

För Anders Jansson, ägare till Veloform och den andre mannen bakom Komet, var det med just den sortens intresse det började. I början av 2000-talet köpte han en dansk Pedersencykel och märkte snart att den sortens annorlunda cyklar tillhörde undantaget i vårt avlånga land. På tvåhjulsmässan 2001 föddes tanken om att om inte någon annan tänkte ta in några intressanta cyklar, tja, då får man väl göra det själv. Och så föddes Veloform.

byggarna.jpg
Anders och Jonatan i verkstaden. Foto:Erik Åsberg 

I samma veva påbörjade Jonatan sin bana mot en magisterexamen i design på Högskolan för Design och Konsthantverk. Ett par år framåt i tiden, efter många timmar hos sin LBS Anders födde de båda männen tanken om en egen, svensktillverkad cykel. Efter att ha sett handtillverkade ramar från England, Frankrike och USA passera genom butikens dörrar kände de att de kanske trots allt var redo att pröva sina vingar. Att skapa något unikt, att skapa en Komet.

Sagt och gjort, som lokal dög Veloform fint, trots det klart begränsade utrymmet. Och när det nu började bli allvar av planerna var det dags att konkretisera och på allvar bestämma vad de egentligen ville göra. Anders och Jonatan berättar att det som verkligen förenar dem är en idé om detaljer och den helhet de tillsammans bildar. Låter flummigt kanske men de menar att det är just i omsorgen om detaljerna som den riktiga kvalitén kommer fram.

shimano.jpg
Även solen har fläckar. Foto: Erik Åsberg 

Som ett exempel på detta delar Anders med sig av en historia om Kometcykelns enda Shimanodel. Att säga Shimano på Veloform verkar ha ungefär samma innebörd som att säga ”Microsoft” inne i en Applestore eller varför inte Satan i kyrkan. Att då, med bara ett par dagar kvar till vernissaget, behöva använda en liten snöplig Shimanodel till frambromsen sved förstås, men Anders försvarar sig med att dra paralleller till den nordamerikanska lapptäckstraditionen där man i varje täcke sydde in ett litet fel eller imperfektion för att visa gud sin felbarhet och vördnad.

bakbroms.jpg
Bakbromsen från Paul. Foto: Erik Åsberg 

Strax nedanför nämnda Shimanodel sitter ett par bromsar som egentligen borde få ett eget kapitel, tillverkade av de amerikanska entusiasterna Paul. Anders berättar att modellen egentligen är en väldigt  simpel men extremt driftsäker modell som tillverkades av franska Mafac under förra seklet och som Paul på grund av dess fenomenala konstruktion valt att kopiera. Simpel är väl inte det första man tänker då man ser dessa bromsar och kanske framförallt inte då man ser prislappen, men nog ser de driftsäkra ut.

schmidt.jpg
Navkonst från tyska Schmidt. Foto: Erik Åsberg 

Från bromsarna av Paul, till Campagnolovevpartiet, till Schmidtnavet och upp till Brookssadeln så genomsyras hela arbetet av att ingenting på en Komet finns där av en slump. Det finns en tanke bakom varje detalj och kanske framförallt om hur dessa detaljer tillsammans bildar en helhet. Jag frågar Jonatan och Anders hur de känner inför att sälja lösa ramar, ett alternativ många verkar efterfråga för den här sortens cyklar. De båda männen skruvar nästan lite på sig men säger sedan att ”-Nej, det gör vi faktiskt inte. Vi vill vara delaktiga i hela cykeln. Självklart byggs cyklarna i nära samråd med kunden, men det finns ändå en grundtanke med Kometen vi inte vill kompromissa med.”   Världens hittills enda Kometcykel är av modellen Perihelios, en Audax- och Randonnécykel. Målsättningen är nu att göra provexemplar av även de två andra modellerna, Aphelia, som är en långfärdscykel samt Oorts Moln som är en fixie. För dig som vill följa projektets framsteg rekommenderas ett besök på Veloform.

sliparam.jpg
Det börjar likna en ram. Foto: Anders Jansson 

Slutligen några ord från Jonatans examensrapport som sammanfattar filosofin om de nya Kometerna från Sverige, Göteborg, Majorna.

Vi vill bygga de bästa långfärds-, långlopps- (audax,  randonné) och enväxlade cyklarna. För hand i  Göteborg. Efter kundens mått och önskemål men med  egna höga principer. Med beprövade material och  metoder. Inga nymodigheter för modernitetens skull.  Inga gammalmodigheter för nostalgins skull.

www.veloform.se

www.kometbicycles.se

Kommentera och diskutera den här artikeln  

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.