Veckans verktyg: konnyckel

Datum:
25 november 2007 21:21

Veckans verktyg behövs när man servar nav med lösa lager.

Text: Oskar Williamsson (oskar@happymtb.org)
Foto: Tobbe Arnesson (tobbe@happymtb.org)

Konnyckeln är en vanlig U-nyckel med tunt gods. Muttrar och konor på nav har smala spår där en vanlig U-nyckel blir för bred. Då tar man fram konnyckeln.

 

Som med alla verktyg är det viktigt att stålet inte är för mjukt. Det blir extra viktigt när godstjockleken är tunn. Är stålet för mjukt deformas ytan vilket kan ge skador på muttrarna. En del billiga nycklar har också för tjockt gods som gör att de inte passar på konorna. En del konnycklar är av en universaltyp där U:et är format i två steg, för att kunna passa två olika mutterstorlekar. Undvik dem, de blir klumpiga att arbeta med.

 

Många billiga konnycklar håller inte måttet och det är därför klokt att inte köpa från lågprisställena utan välja kvalitetsmärken. Prisskillnaden är inte särskilt stor, och de pengar man sparar in på att själv kunna serva sina nav är snabbt intjänade. 

 

På engelska heter verktyget cone wrench.

 

Diskutera veckans verktyg