Veckans verktyg: kedjebrytare

Datum:
09 december 2007 21:30

 

Veckans verktyg är läkemedlet när cykelns blodomlopp är brutet.

Text: Oskar Williamsson (oskar@happymtb.org)
Foto: Tobbe Arnesson (tobbe@happymtb.org)

 

Kedjebrytaren är ett enkelt verktyg med två funktioner: bryta kedjor och sammanfoga kedjor.

 

En kedja består av plattor som sammanfogats med nitar. Mellan plattorna sitter rullar. Med en kedjebrytare trycker man på niten som håller ihop plattorna, antingen för att trycka in den och sammanfoga kedjan eller trycka ut den och bryta kedjan. Kedjebrytaren behövs när man monterar eller demonterar kedjan.

 

Kedjebrytaren är ett relativt okomplicerat verktyg. Det är utformat som en skruvtving med ett spår för kedjan, och på skruven sitter ett stift som trycker på niten. Alla kedjenitar är inte lika breda, och därför är inte heller stiften på alla kedjebrytare lika breda. Använder du en kedjebrytare med för brett stift skadar du kedjan.

 

Har man otur på cykelturen kan det vara bra att ha en kedjebrytare med sig. Går kedjan av kan man reparera den genom att ta bort det skadade länkparet och sätta ihop kedjan på nytt.

 

Kedjebrytare finns både i smidiga fickstorlekar och rejäla verkstadsverktyg. För hemmabruk funkar en enkel fickmodell ofta utmärkt. Se upp för lågprisvarianterna som ofta är gjorda för kedjor med större nitar än vad som används på cyklar i dag.

 

På engelska heter verktyget chain rivet extractor eller bara chain tool. 

 

Diskutera veckans verktyg