POC – Svenska skydd för den kräsne

Datum:
21 augusti 2009 08:38

POC. En av de största snackisarna i utförscyklingssvängen under 2009. Alla har sett bilder på skydden, ingen har provat. Är det stickertriming och hype eller ligger det något nytänkande bakom? Vilka är de, vad gör de, vad står POC för, och kanske framförallt – hur funkar skydden? Vi har svaren.

Text : Fredrik Westman (westman@happymtb.org) Foto : Ludvig Klärcke, Mats Olsson, Harri Manni

Hur ska man designa och konstruera den bäst skyddande skidhjälmen? Med den funderingen startades det svenska företaget POC 2005. De har på den relativt korta tid de existerat snabbt blivit en seriös aktör inom skidscenen och har i år lanserat en produktserie med skydd även för oss cyklister. Gemensamt för produkterna är att fokus ligger på att erbjuda maximal ergonomi och skyddförmåga för kräsna och krävande användare. Och det handlar inte om sticker-trimning utan hemligheten ligger i materialval, ergonomi och samarbete med läkare och atleter på toppnivå.

Happymtb besökte POC på deras utvecklingskontor i Saltsjöbaden i våras för att få en inblick i hur de designar sina produkter och bedriver sin verksamhet. Företaget är litet och drivs av engagerade individer som brinner för det de gör. Att skapa skydd i världsklass alltså.

Vi tog oss en pratstund med Erik Lidén, produktansvarig för mtb-serien, och företagets VD Stefan Ytterborn för att reda ut ett och annat.

happymtb : Först och främst – Vad står POC för?

Stefan : Den historien kanske är den som är minst strategisk i verksamheten. Jag har arbetat i många år med design och marknadsföringsfrågor för industrin och hade länge velat använda den grafiska symbol som används på “crash-test-dummies”. När POC var på skrivbordsstadiet så insåg jag att denna symbol var perfekt för ett företag som skulle utveckla och marknadsföra skydd. När verksamheten sedermera skulle namnges så funderade jag givetvis på en mängd alternativ. Men det landade när jag funderade vad man kunde associera symbolen med. Och med lite fantasi så kan den se ut som tårtbitar. Piece Of Cake är ett skönt engelskt uttryck, där P-et, O-et och C-et gav ett kort, snyggt, lättutalat och användbart namn.

happymtb : Vad var designfilosofin när ni började med mtb-skydd?

Stefan : Samma grundfilosofi som för andra POC produkter: “att utifrån en mission som handlar om att rädda liv och minska konsekvenserna av skador, göra vad vi kan för att hitta nya bättre lösningar, material eller konstruktioner, än de existerande”. Eftersom flera av våra konstruktioner och material vi har använt oss av i skidprodukter också lämpar sig bra för cykel kändes det relativt givet att vi förr eller senare gick vidare mot cykelsidan. Sedan är ju de flesta av oss på kontoret ute och cyklar en hel del och det känns väldigt viktigt att ha en bra förståelse för och erfarenhet av hur grejorna bör funka.

happymtb : Hur jämför ni skydden med era konkurrenters produkter?

Erik : Vi kollar på det mesta som finns på marknaden och försöker tillföra det lilla extra när det kommer till material, konstruktioner, design och funktionalitet.
Stefan : Vi tittar givetvis ingående på vad våra konkurrenter gör, enligt ovan men söker även i andra och relevanta domäner: Motorsport, ishockey, amerikansk fotboll, rymdforskning, tillsammans med ett aktivt sökande gällande nya medicinska rön (där all vår produktutveckling börjar), olycksstatistik och skadepanorama, nya material eller andra innovationer

happymtb : Vilken produkt är du/ni mest stolta över?

Erik : På cykelsidan är det nog VPD-västen pga hur bra skydd den ger samtidigt som den är väldigt flexibel och skön att använda.
Stefan : VPD skydden ligger nog högst upp på listan för oss båda, just nu.

happymtb : Vad tycker ni att ni gör bättre än andra?

Erik : Kombinationen av material, konstruktioner, design och funktionalitet.
Stefan : Det är alltid en fördel att vara ny och nyfiken i en bransch. Jag tror att vi de kommande 5 åren har chansen att etablera oss som en av de mest centrala spelarna för skydd inom gravity sports, mycket tack vare att vi inte springer på upptrampade stigar.

happymtb : Vad cyklar du själv?

Erik : Just nu kör jag en Commencal meta femma som jag tycker funkar till väldigt mycket, förutom när jag vill köra renodlat nerför förstås.

happymtb : Hur ser ni mtb-skydd utvecklas framöver?

Erik : Kombinationen av bra skyddsgrad och bra funktionalitet (flexibilitet) tror jag kommer bli allt viktigare. Tycker vi kommit en bra bit på detta område bara i vår första range, men det är definitivt något vi kommer att fortsätta fokusera på. En del skydd som man ser på marknaden blir man ju mörkrädd för, för oss är det väldigt viktigt att leverera skydd som verkligen ger en bra skyddsgrad. Det är även vår mission; Att göra allt vi kan för att minska resultatet av skador och i bästa fall rädda liv.

Efter denna intervju står det ganska klart att målen är högt uppsatta.

Produkterna vi testar

Från mötet fick vi också låna med oss en en komplett uppsättning skydd att testa. En uppsättning som nu hårdkörts och testats för att om vi tycker att POC når upp till sina mål.

Utöver detta fick vi också med oss lite ytterplagg i form av en jersey och ett par shorts.


Intryck av skydden

Först ska kanske nämnas att många av skydden innehåller POCs egenutvecklade material VPD – Visco-Elastic Polymer Dough. Detta är ett gummiliknande material som är mjukt och böjbart tills något slår på det och sätter fart på molekylerna där inne – då hårdnar det momentant och känns som ett plastskydd. VPD-materialet blir mjukare och följsammare när det är varmt, så när kroppen är varm formar sig materialet efter din kropp och skydden får en tightare passform. Till skillnad från konkurrenten SixSixOnes motsvarande material d3o så gjuts VPD som en deg medan d3o tillverkas i plattor och sys in. Detta gör att VPD lättare kan formas till att ge bättre passform runt kroppen. Hävdar POC alltså.

Mjuka skydd som blir hårda när de behövs, det låter onekligen rätt bra. Hur fungerar det i praktiken?

Som de seriösa testare vi är har vi självklart provkraschat grejerna ett par gånger. Här följer post krasch-rapporten, skydd för skydd.

Kraschjacka
Skyddsväst, kraschjacka, pressure suit. Kärt barn har många namn. POC kallar sin för Spine VPD Tee. Det är en lätt och ventilerad historia bestående av en tunn nätliknande väv som håller samman en kombination av plastskydd för bröstkorg och axlar med en ryggplatta i VPD-material. Ryggplattan formar sig efter just din rygg och kan närmast beskrivas som ett vingummi i känslan. Fast det hårdnar omedelbart när något slår i det. Fantastiskt smidigt jämfört med traditionella ryggplattor med ledade plastpelare. Det här är ett riktigt bekvämt skydd. De öppna armhålorna ser till att erbjuda bra med ventilation. Justermånen på axlar och armar är god. Materialet skaver inte även med bar överkropp under. Midjebältet är elastiskt och avtagbart. Ryggplattan går att ta ut ur västen för att tvätta själva jackan, vilket gick att göra utan några konstigheter. Vidare går det att förlänga ryggskyddet med tilläggsskydd för de översta och nedersta kotorna på ryggraden, dessa skydd måste dock köpas till. Passformen är ganska tight vilket den också bör vara. Överlag har skyddet gjort sitt jobb med bravur – Skyddat vid alla krascher och inte varit i vägen alls när den inte behövs.

+ Skön och sval, jämfört med andra liknande produkter

+ VPD-ryggplattan är smidig, bekväm och skyddar bra. Håller dessutom ryggpelaren varm.

+ Justerbar, anpassningsbar

– Inget

Facit : Rekommenderas starkt.

Armbågsskydd

Armbågsskydden, Joint VPD Elbow, är elastiska och fyllda med VPD-deg. De träs på armen och dras åt med ett justerband runt överarmen alldeles ovanför armbågen. De här skydden är bekväma, när de blir varma så formas degen efter just din armbåge och det känns ungefär som att någon gjutit dit skyddet. Första gången förändras skyddet mest och därefter behåller det lite av ”din” form och formar sig snabbare runt armbågen. När temperaturen är låg så är materialet segare och inte lika smidigt och mjukt som det är när det är varmt. Både ute- och kroppstemperatur påverkar alltså funktionen. Vid smällar så hårdnar materialet och skyddar som ett hårdplastskydd (fast med mindre skyddsyta) medan det inte alls är i vägen resten av tiden. För de med lite överarmsarmmuskler så kan sägas att skyddet har en tendens att glida ner något eftersom justerbandet glider ner mot överarmens smalaste punkt, alldeles ovanför armbågen.

+ Sköna

+ Skyddar bra

– Har en tendens att åka ner något och sitta lågt. VPD-skyddet missar då själva armbågen.

Facit : Sköna skydd med bra skyddsverkan. Sitter dock inte riktigt kvar på plats.

Benskydd

Benskydden, Bone VPD Leg är tvådelade och har ett hårdplastskydd för själva smalbenet, och en led runt knäna som går över i ett VPD-element som täcker ovansida av knäet och framsidan av låret. De kommer med ett avtagbart skydd för vaden för den som vill använda det. Överlag är dessa skydd, ni gissade det, sköna att ha på sig jämfört med andra tillverkares benskydd. Leden runt knäet gör det lätt att trampa med dessa skydd på. Det är ett X-format spänne som löper över baksidan på vaden och klickas fast på sidan av skyddet vilket innebär att vadstorleken ställs in en gång, därefter fås alltid samma spänning runt vaden. Lite som med goggles. Smart tycker vi. Mindre smart är att själva knädelen på skyddet inte går runt knäskålen tillräckligt utan benskyddet sitter mer framför benet än runt det. Följden av detta blir att smällar rakt framifrån tas upp jättebra, men så fort det blir en actionrullning av det hela så riskerar skydden att rotera ur position och blotta knäet. Inte godkänt tyvärr. Vi pratade med POC om det här och de sa att de tänker åtgärda det till nästa års modell.

+ VPD-leden på ovansidan av knäet skyddar övre knät och framsidan av låret bättre än något annat benskydd

+ Ventilerade

+ Ledade

– Sitter inte kvar utan roterar ur position..

Facit : Potential att vara det bästa benskyddet, ifall det bara satt kvar. Vänta på 2010 års modell.

Hjälm

Hjälmen, Cortex Flow, är ventilerad och skön. Skalet är i glasfiber och under det finns ett material som kan absorbera flera stötar på samma ställe utan att bli förbrukat. Alltså behöver du inte byta ut den här hjälmen så ofta som en traditionell hjälm som absorberar smällen och inte ”poppar ut” igen. Till skillnad från nästan alla andra POC-produkter så är den här ganska stor i passformen. Å andra sidan fick vi ett förserieexemplar och innerfodret på det stämmer inte med det slutgiltiga. POC har jobbat mycket med en annan typ av säkerhet än det vanliga här – synfältet är maximerat för att kunna använda goggles med större synfält än vanligt. Runt öronen finns urtag för att underlätta hörsel ut ur hjälmen för att det ska gå lättare att upptäcka var den bästa after biken finns. Den minimalistiska designen ihop med den udda formen och det enorma visiret gör att den här hjälmen syns. Hata eller älska, valet är ditt. Vårt förserieexemplar har en matt, gummiliknande färgyta som spruckit vid ett par krascher och flagnat. Detta skall dock vara åtgärdat till produktionsserien enligt POC. Det finns inget fäste för gogglesremmen bak på hjälmen men det gummiliknande materialet gör att remmen sitter kvar bra ändå.

+ Ventilerad
+ Ska tåla många smällar och komma tillbaka efter mer
– POC-loggan hamnar under gogglesbandet och syns bara halvt. Ser bara kladdigt ut.
Facit : POCs hjälm har en del unika features som gör den till ett vettigt val. Hjälmar handlar mycket om passform, så se till att prova innan ett köp.

Goggles

POCs goggles, Iris Flow, fungerar som vilket bra par av goggles som helst, med tillägget att de är anpassade för att ge ett så stort synfält som möjligt ihop med Cortex-hjälmen – Detta för att maximera periferiseendet och kunna undvika kollissioner. Gogglesbandet har silikon på insidan längst bak för att förhindra att de roterar på hälmen, detta fungerade fint i vått och torrt. Imskyddet på de dubbla glasen är godkänt och kan fås med olika ljusgenomsläpp. Den lätt speglade linsen vi provade var perfekt avvägd för att fungera både i klarblå himmel och i mörka partier inne i skogen en mulen dag. Inga större repor har uppstått från de elaka grenar som det har genats kurvor igenom.
+ Bra lins
+ Stort synfält
– Inget
Facit : Ett bra par goggles helt enkelt.

Handskar

Handskarna, Index Flow, är tjockare än många andra cykelhandskar. Materialvalet är gediget med skinn över hela handflatan. Det lite tjockare skinnet tar faktiskt udden av en del vibrationer från styret och handskarna rekommenderas till den som har problem med att bli trött i händerna. Handledsstängningen sker med kardborreband och kardborreöverlappet är väl tilltaget så att handskarna faktiskt håller sig stängda även med lite lera på kardborren. På ovansidan finns ett tvådelat knogskydd med hårdplast över de yttersta två knogarna och ett mjukt skydd för de innersta två. Tyvärr blir handskarna rejält varma och svettiga och känns inte ventilerade nog för varma sommardagar. Inget att börja grina för, det fungerar men är varmt helt enkelt. Trots en del handsurfing på asfalt och klipphällar syns inga tecken på slitage ännu, det tjocka materialet tycks rejält slitstarkt.
+ Bra stängning
+ Gott skydd
+ Vibrationsdämpande
+ Slitstarka
– Varma
Facit : Ett par riktigt bra handskar sett till allt utom ventilation. Inget för dig som vill ha tunna handskar för känslans skull

Ankelskydd

Ankelskydden, Joint Ankle, är inget märkvärdigare än en sorts strumpa som träs på utanpå de vanliga strumporna. I dessa sitter ett par plastskålar som skyddar anklarna från sten och smällar. Det sitter också lite extra padding i för att skydda hälsenan. Dessa är faktiskt helt ok bekväma och fungerar bra ihop med ett par skor från Five Ten utan att slå i och skava mot kanten av skorna.
+ Gör sitt jobb bra
– Bandet som går under foten känns att det är där hela tiden
Facit : Ett bra val för dig som vill skydda anklarna. Inget high tech men funktionellt och bra.

Jersey

Kläderna då. Race-tröjan som har det fantasifulla namnet DH Jersey (namnet borde få någon sorts Non Bullshit Award) är tunn, elastisk och riktigt skön. Passformen är slimmad och inte loose, armarna är väl tilltagna i längd så att blottade handleder och armarnas motsvarighet till högvatten undviks effektivt. Detta är faktiskt rätt skönt då ägaren slipper gå runt som en idiot med två fastbrända armband efter en DH-vecka i solen när solkrämen glömts hemma. Den starkt orangea färgen och POC-loggan gör sig bra på bild och sticker ut. På ryggen är en ryggradspelare i vitt utritad, en feature som syns och kommenteras. Mindre roligt är att det står ”HELMETS & ARMOR” på hela högerarmen vilket gör att det känns som en billig reklamtröja. Vi pitchade idén om en goggles-torkarpatch på insidan av tröjan till POC och de gillade den. Ska vi våga hoppas att det inte är någon spam på höger arm nästa år också?

+ Väldigt lätt och ventilerad

+ Stretchig och skön

– Helmets & Armor-trycket gör att den känns lite billig

Facit : En bekväm och ventilerad racetröja för dig som gillar orange. Finns också i vitt för den mindre garderobiärt djärve.

Shorts

Till det fick vi låna ett par softa parkshorts i manchester, Air Shorts. Dessa finns i antingen mörkt brunt eller ljus beige. Tyvärr fick vi den senare färgen vilken är lite som gjord för att man ska få en racerrand i rumpan. Dessa är bara för de helt torra dagarna. De bruna borde vara ett bättre val. Rent funktionellt så är de dock riktigt sköna att cykla i, både stående och sittande. Det halvtjocka tyget känns hållbart. Lite obegripligt ur ett stilperspektiv är varför de är så tajta. Parkhäng och surfshorts-looken som de anspelar på är ofta lite baggy. Dessa är dock även i storlek Large lite väl tighta på mig som har storlek 33 i midjan. Lite större hade de kunnat få vara utan att vara i vägen.

+ Softa shorts för dig som inte gillar crossshorts-looken

– Lite små och snäva

Facit : Ett bra alternativ för dig som vill ha en annan stil än MX. Se bara till att vara liten om du vill ha den softa looken då de är ganska slimmade.

Sammanfattning

Med ett antal leriga NS-ladders och våta off-camber-rötter under bältet har POCs produkter satts under luppen. Eller kanske snarare satts på prov. Överlag har skydden presterat i linje med POCs höga ambitioner vad gäller ergonomi och skyddförmåga. Den minimalistiska designen stämmer bra överens med hur skydden presterar. Inget skitsnack, fokus på funktion och passform. Tribals och Monster-stickers kan någon annan få syssla med.

Generellt är passformarna ganska tighta och storlekarna små. Mer skinsuit än baggy alltså.

VPD-skydden sticker ut positivt och är riktigt bekväma, lätta och välskyddande. Den mjuka vingummiliknande degen anpassar sig till kroppen när den blir varm och skyddet känns därefter som en del av den som bär det. Kraschjackan Spine Tee är riktigt ventilerad och skyddar mycket bra, en toppenprodukt faktiskt.

Benskydden Bone VPD Knee sticker ut negativt och behöver lite mer jobb innan de är klara, som de är nu kan de rotera ur position och blotta knäskålen.

Sammantaget har POC har lyckats att skapa en första produktserie som är mycket imponerande och bådar gott inför framtiden.

Till POCs hemsida

Kommentera och Diskutera