Minitest – Mountainbike kring Göteborg

Datum:
13 juli 2012 08:42

För den nyinflyttade, eller den som söker ny stiginspiration har Calazo förlag gett ut en liten guidebok med tips på stigcykling kring Göteborg. HappyMTB har såklart kikat närmare på boken.

Text och foto: Fredrik Westman (westman@happymtb.org)

Anders och Pia Sandberg har under några år sammanställt sina bästa stigtips för trakterna runt Göteborg. Tanken har varit att göra den guidebok de själva önskat att de haft tillgång till när de flyttade till stan, en guidebok som kan inspirera såväl nya som erfarna cyklister till att kombinera ihop nya turer.

För och Emot

+ Trevlig och inspirerande

+ Översiktlig

– Något svåranvänd väl ute i spenaten, jämfört med t ex ett GPS-spår

Omdöme

För den som är ny i Göteborg, eller önskar få tips på nya områden att cykla i, så är den här boken trevlig och bra. Stigarna är sorterade efter område och därefter graderade efter teknisk svårighetsgrad. Boken kan därför användas för att välja ut en lämplig stig och att försöka följa den. Vi har provat med ett par stigar, dock företrädelsevis under hösten då marken är täckt av löv och det är svårt att se var stigarna går. Stigtipsen har varit bra, men något svåra att följa i de fall det varit många vägskäl på omarkerade stigar. Anders och Pia har generellt valt att prioritera naturlig stig och fin natur när de valt ut stigtipsen, vilket vi tycker är helt rätt prioriteringar. Att det innebär att det blivit svårare att navigera känns helt ok.

Det går bättre att använda boken för att få en översikt över vilka områden som finns och hur de skiljer sig åt, snarare än att i detalj försöka återskapa just de nämnda stigturerna. Ofta erbjuder områdena ett virrvarr av stigar och det går fint att hitta egna variationer väl ute på plats. Men med hjälp av boken går det att lista ut vilken typ av terräng som erbjuds i området och kanske få tips på lämplig startpunkt och ungefärlig rutt.

Det är i det senare läget boken gör sig bäst för den som redan cyklat en del kring Göteborg. Det är ju ganska lätt att ”fastna” i sina hemmaområden och bara harva runt i samma skogar, om det så må vara Änggården, Delsjön, Sandsjöbacka eller kanske Paradiset. Boken påminner om att det faktiskt finns fler områden och har i alla fall gett mig lite upptäckarlusta att prova lyckan på nya områden.

Som inbiten cyklare i Änggårdsbergen och Delsjön kan jag konstatera att författarna inte tagit med det mest tekniska och stökiga, utan hållt sig till lättare stigar som alla kan cykla. De flesta lederna lämpar sig därför mer för nybörjare än vana cyklister, som kanske söker något större utmaningar. Även de som klassas som teknisk svårighetsgrad 2 skulle jag säga är ganska nybörjarvänliga (svårighetsgrad 1 är i princip slät stig). Jag upplever också att många av de riktiga guldkornen saknas, men å andra sidan är det kanske också meningen med boken att täcka just grunderna och låta specialarna vara oskrivna. Dessa kan du å andra sidan få uppleva genom att hänga med på en Happyride i respektive område.

Det blir också ett litet minus i kanten för att Änggården runt-rundan delvis går på uppmärkt på ridstig, som cyklister bör undvika i möjligaste mån. Annars är det en trevlig bok, framförallt för den som är ny i stan, söker ny inspiration eller inte vill hänga med på de Happyrides som arrangeras i stan. För Happyrides är fortfarande ett snabbare sätt att lära sig hitta riktigt bra stigar, och att få cykelsällskap på köpet.

Boken kostar 249 kr.

Utgivaren Calazo förlags hemsida

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.