Nytt från Shimano 2013-2014

Datum:
01 mars 2013 08:04

Shimano uppdaterar sitt digra komponentsortimet med nya grupper, nya hjul och en massa annat smått och gott.

Text: Anders Jansson (aj@happymtb.org) Foto: Anders Jansson och Shimano

 

Nya Deore MTB

Efter fyra år med nuvarande Deore M-590 är det dags för en uppgradering av gruppen. Deore återfinns på fjärde plats i Shimanos grupphierarki efter XTR, XT och SLX.

Nya Deore M-610 blir en ekonomisk version av XT/SLX och lånar mycket av de två gruppernas teknik och funktioner. Enklare material, med något högre vikt, blir det som håller priset nere.

Den 10-delade gruppen finns både med två- och tredelade vevpartier. De tvådelade är 40-28T, 38-26T och 38-24T. De tredelade med 42-32-24T och en ny modell med något lättare utväxling 40-30-22T som har tagits fram för storhjulade cyklar som 27,5″ och 29er.

Bakväxeln med Shadow-teknik finns med eller utan Plus-funktion. Shadow+ ökar spänningen i kedjan och håller den bättre på plats vilket minskar risken att hoppa av och att slå i kedjestaget. Tekniken utvecklades först för Downhill men har anammats av XC-cyklister och finns nu i grupper från Deore upp till XTR.

Bromsarna bygger på XT/SLX-teknik. Bromshandtagen har kraftförstärkande Servo-Wave-mekanik och två-fingers handtag. Räckviddsjustering görs med verktyg. Handtagen har I-spec montering där växelreglaget skruvas direkt utan egen klämma.

Bromsoken är nu Ice-Tech-kompatibla, det vill säga att de har möjlighet att kompletteras med de kylflänsförsedda bromsklossarna. Bromsskivan är av sandwich-konstruktion där en kärna av aluminium omsluts av rostfritt stål på båda sidor. Skivstorlekar 160, 180 och 203 millimeter.

Naven är av klassisk design med lösa lagerkulor och har Centerlock-montering av bromsskivorna. Framnav för QR eller 15 mm axel. Baknav för QR eller 142×12 axel.

Färgerna på komponenterna är svart eller silver. Deore MTB finns på marknaden juni 2013.

Nya Deore Trekking

Deore är även en grupp för Trekking. Där är den trea i rang efter XT- och LX-Trekking.

Trekkinggruppen skiljer sig från MTB-gruppen på flertalet punkter. Vevpartierna är större med 48T och 44T.

Bakväxeln är av normal icke Shadow-typ. En normal bakväxel är optimerad för bästa växelprestanda. Den följer formen av kassetten bättre än en Shadow-växel och ger inte någon skillnad i växelkänsla oavsett om växling sker från 32 till 36 eller från 11 till 12.

De hydrauliska bromshandtagen är längre och kan greppas med fler fingrar. Trekking-gruppen har även vajerdragna fälgbromsar i sortimentet. En bromstyp som fortfarande är mycket populär inom Trekking på kontinenten.

Gruppen finns i färgerna svart eller silver. Finns på marknaden juli 2013.

Shimano Claris

En av Shimanos lägsta komponentgruppen har tidigare bara haft en sifferkombination som namn. Senast hette gruppen 2300 och nu med uppgradering får den namnet 2400. Ett siffernamn är dock lite opersonligt resonerar Shimano som nu sätter ett namn på gruppen.

Gruppen som ligger under Sora i nivå får det nya namnet Claris. Vad Claris kommer ifrån eller betyder fanns inget riktigt svar på.

Claris är en 8-delad grupp med ett brett användningsområde. Gruppen har komponenter och utväxlingar för att passa inom touring, racing, träning och citybikes. Claris finns med två- och tredelade vevpartier. Broms/växelreglage finns för bockstyre eller för rakt styre. Bromsalternativen är V-broms, cantilever eller mekanisk skivbroms. Gruppen finns i svart eller silver.

Ny Altus grupp

Shimanos 9-delade växelsystem MegaNine introducerades första gången på XTR år 1999. Gradvis har sedan det 9-delade systemet letat sig neråt och har nu hamnat hos komponentgruppen Altus.

Altus är en grupp avsedd för enklare MTB och City-cyklar. Gruppen har enbart tredelade vevpartier och bromsarna är vajerdragna. Färgerna för komponenterna inom Altus är svart eller silver.

MTB-vevpartier med ny utväxling

Trenden inom MTB går mot enkelklinga och tvådelade vevpartier. För den som vill ha en cykel som ska fungera överallt oavsett om det är utför, på platten eller i långa alpklättringar anser Shimano dock att tredelat vevparti är att föredra.

Så mot den rådande trenden kommer Shimano med två nya tredelade vevpartier. De nya vevpartierna kallas Dyna-Sys Compact-triple och får utväxling 40-30-22T och är tänk att passa de större hjulformaten 27,5″ och 29er. Shimano tänker sig de nya vevpartierna på 29er för XC och på heldämpade 27,5″ för Trail (stigcykling).

Vevpartierna har HT2-teknik och kommer på XT- och SLX-nivå.

Shimano ser även ett användningsområde på dam/tjej-cyklar och på junior-cyklar där en lättare utväxling kan vara önskvärt.

Till de nya vevpartierna kommer det anpassade framväxlar. Förutom att passa de nya klingdimensionerna 40-30-22T fungerar de även för 42-32-24T.

De nya tredelade vevpartierna finns på marknaden juli 2013

Lättaste landsvägshjulet någonsin

Shimano presenterar sitt lättaste hjul någonsin.

Hjulet på Dura Ace-nivå är avsett för tub och har en 24-mm hög fälg i kolfiber. Målvikten är 1100 gram/par. Ingen viktbegränsning finns på användaren.

I RS80-serien finns sedan tidigare hjul med 50 respektive 24 mm fälgprofil. Nu kommer en mittimellanvariant med 35 mm fälg. Fälgen har D2-profil och är avsedd för kanttråd. Som tidigare baseras hjulen på fälgar från Dura Ace men har enklare nav. Fälgarna består av en tunn aluminiuprofil som klätts med kolfiber med extra förstärkning kring ekerhålen.

Samtliga hjul i RS80-serien finns även för 11-delad kassett. Hjul avsedda för 11-delad kassett får +1 i namnet. RS80 blir således RS81 i 11-delat utförande. De 11-delade hjulen är bakåtkompatibla med 8/9/10-delad kassett.

Instegshjulen på lägre nivå kommer även de för 11-delat. RS31 har en 30 mm hög fälg. Finns i basfärgerna vitt och svart med dekaler i en handfull färger.

RS11 finns i vitt, svart eller silver och med samma dekalfärger.

Skivbromshjul för CX och landsväg

Skivbromsar inom cykelcross blir allt mer populärt. Shimano släpper ett 700C-hjul med skivbromsfäste.

Hjulet har en 24 mm hög fälg i aluminium. Skivfäste för Centerlock. OLD-mått bak 135 mm.

Finns i färgerna svart eller vitt och med olika dekalfärger.

MTB-hjul för 650b/27,5”

Shimano är direkt med på 27,5”-tåget och introducerar den ”nya” hjulstorleken i sortimentet.

I hjulserien på XT-nivå (WH-M785) adderas 27,5″ till de tidigare 26″ och 29er-hjulen. Hjulen har UST-fälgar och kan användas slanglöst utan speciell fälgtejp. Ekerantalet är 24 fram och 24 bak. Framhjul för QR eller 15 mm axel. Bakhjul med QR för 26″ och 29er. 27,5″-hjulet finns för 12 mm genomgående axel.

Hjulen i MT35-serien uppdateras med nya hjul i alla tre storlekar 26″, 27,5″ och 29er. Framhjulen får nu 15 mm axel som alternativ. Hjulen finns i svart och kan fås med dekaler i sex olika färger.

Instegsserien MT15 som tidigare bara omfattat 26″-hjul uppdateras och ett 29er-hjul läggs till. Ett 29er-hjul som uppges bli lågt prissatt. Framhjulen finns med 15 mm axel som alternativ. Hjulen finns i svart eller vitt och kan fås med dekaler i sex olika färger.

Naven i samtliga hjul har på traditionellt Shimanovis lösa konor och lagerkulor. Enligt Shimano är det den bästa och mest hållbara lagerkonstruktionen som även är lätt att justera, serva och underhålla.

Alla hjul från Shimano är handbyggda. Samtliga hjul mäts efter färdigställande och mätvärden som ekerspänning etc. lagras. Även vem som byggt hjulet registreras. Allt för att ha möjlighet att kunna spåra kedjan bakåt vid eventuella framtida problem med hjulen.

Landsvägspedaler

Aluminium som material är på väg att fasas ut på Shimanos SPD-SL-landsvägspedaler. Det är bara PD-540 som fortsättningsvis har pedalkropp i metall. Övriga nya pedaler tillverkas i komposit eller kolfiberförstärkt komposit.

PD-550 är en kompositpedal på instegsnivå. Målvikten är 300 gram vilket uppges vara 20 gram lättare än nuvarande 105-pedal PD-5700. Priset för 550 sägs hamna i nivå med dagens 105-aluminiumpedal.

Nuvarande 105-pedal å sin sida uppgraderas också och får en pedalkropp i kolfiberförstärkt komposit. Målvikten för PD-5700-C är 285 gram vilket är 30 gram lättare än nuvarande Ultegrapedal PD-6700.

Fler ClickR-pedaler

Shimano utökar ClickR sortimentet med två nya pedaler. Systemet togs fram för de cyklister som vill sitta fast i pedalerna för bättre rundtramp och kraftöverföring, men inte så fast som i en SPD-pedal. ClickR uppges ha 60% lättare i- och ur-steg än SPD.

PD-MT50 är MTB-trail-inspirerad med ”kosmetiska” piggar och har ClickR på båda sidorna.

PD-T420 är en kombipedal med ClickR på ena sidan och är platt på andra och som påminner om nuvarande storsäljaren PD-324.

Kedjor med ny ytbehandling

Landsvägskedjan i Dura Ace-gruppen fick tidigare en ny sorts ytbehandling. Metoden har fungerat så bra att den nu även införs på MTB-kedjorna.

Jämfört med nuvarande nickel-zink-beläggning medför den nya kol-fluor-beläggningen mindre friktion, tystare gång vid sned kedjelinje och bättre motståndskraft mot korrosion.

Bromsledningar för snabb montering

Fler och fler tillverkare inför intern dragning av vajrar och bromsledningar på sina cykelramar. Problemet med invändiga bromsledningar att de tar tid att montera då fyllning och luftning av bromssystemet behöver göras. Tid som i slutänden innebär högre kostnad.

Shimano har tagit fram ett system med förfyllda bromsledningar som ska underlätta monteringen. Ledningarna kommer färdigfyllda med bromsvätska och har en försegling i änden som punkteras vid montering. Därmed kan de monteras utan att luft uppstår i systemet.

Ledningarna finns i ett antal olika längder för att passa utan att behöva kapas.

Alfine-dynamo för LED

Alfine uppdateras med en navdynamo avsedd för strömsnåla LED.

Navdynamon lämnar 6V-1,5W och är avsedd för skivbroms med Centerlock. Dynamon uppges ha 40 % mindre rotationsmotstånd än tidigare modellen DH-3N80. Vikten är 425 gram. Färgerna är svart pianolack eller silver

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera