Första titt – Merida MTB 2013-2014

Datum:
08 mars 2013 13:37

Nya cyklar, nytt hjulformat och ny inriktning på tävlingsteamet. Merida har visat upp sina nyheter för kommande säsong.

Text och foto: Anders Jansson (aj@happymtb.org)

Februari är månaden då Merida presenterar sina nyheter för kommande år. Som en av världens största cykeltillverkare är även arrangemanget kring visningen av nyheterna stor och runt 300 medierepresentanter fanns på plats på Mallorca.

Som cykelsponsor till det framgångsrika Team Multivan-Merida ligger förstås stort fokus på tävlingsteamet. Hela teamet inklusive exvärldsmästaren Jose Hermida och exvärldsmästarinnan Gunn-Rita Dahle Flesjå var närvarande.

På cykelsidan är det 27,5 som är i fokus. Mellanhjulsformatet är årets stora nyhet och har fått en rejäl start bland nästan alla cykeltillverkare. Mycket beroende på att ingen har råd att tveka som vissa gjorde med 29er. Numera gäller det att vara med från start för att inte bli frånsprungen av konkurrenterna. Genom att komponenttillverkarna också är med i 27,5-satsningen finns det inte heller något som bromsar utvecklingen.

Merida är med på 27,5-tåget och visade upp modeller för både race och rekreation.

Bakgrund 27,5

Vid en snabb första anblick ser 27,5 ut att ligga precis mitt i mellan 26 och 29. Rent matematiskt gör det även det. Men tas en närmare titt på hjulens ETRTO-mått, en standard som fälgdiametrar mäts med, ges en annan bild.

ETRTO för 26-tum är 559 millimeter och för 29er 622 millimeter. 27,5 ligger på 584 millimeter och är således 25 millimeter större än 26 men 38 millimeter mindre än 29. Så 27,5 ligger i verkligheten därmed närmare 26 än 29.

Hade utvecklingen startat från noll idag hade säkert ETRTO för 27,5 landat runt 590-595 millimeter. Men då 650b, som 27,5 även kallas, är en 30 år gammal standard för touring-cyklar fanns det redan hjul att börja experimentera med då utvecklingen tog fart för några år sedan. Sett i backspegeln var det kanske ett misstag då alla komponenttillverkare ändå var tvungna att ta fram nya fälgar och däckformar. Men nu är storleken som den är och 27,5 är då inte mitt i mellan utan närmare 26 än 29.

Men vad ska det nya hjulformatet egentligen kallas? Vissa använder namnet 650b medan andra använder 27,5. Efter de samtal som Merida haft med gaffel-, hjul- och däcktillverkare verkar det finns en tendens att låta hjulformatet heta 27,5 (tjusjuoenhalv).

Big.Seven Team – 27,5-tums HT

Race-modellen av Meridas 27,5 togs fram för att passa små och medellånga cyklister. Vid en jämförelse av Meridas teammodeller av 26-tum och 29er så skiljer det cirka 40 millimeter på styrhuvudets höjd trots att alla ansträngningar gjorts för att minimera höjden. En höjdskillnad som kan bli ett problem för kortare cyklister genom att de inte kan få ner styret tillräckligt lågt. För teamåkaren Jose Hermida med sina 172 centimeter har det varit svårt att få till en låg aggressiv sittposition trots en styrstam med 40 grader negativ rise. Den nya Big.Seven sägs inte vara högre fram än 26-tummaren O.Nine.

Big.Seven 27,5 är så färsk att tävlingsteamet fick tillgång till den först i slutet av januari. Cykeln är i allra sista slutskedet av prototypstadiet och några få tester återstår innan den sätts i produktion. Men feedbacken från teamet har varit bra och Merida anser att de nu har en 27,5 som kan vara med och konkurrera på den allra högsta nivån.

Modellen baseras på samma teknik som 26-tummaren O.Nine och 29ern Big.Nine och har lånat detaljer av dem båda. Med en ramvikt på 1030 gram placerar den sig dessutom mitt i mellan sina bröder. Geometrin är anpassad till små och medellånga cyklister. Styrvinkeln är 71 grader och kedjestagen är 425 millimeter långa. Några mer exakta mått och geometrispecifikationer har ännu inte presenterats. Merida gillar dock att ha vevlagerhöjden på samma nivå oavsett hjulstorlek. Med 27,5 blir då vevlagerdroppet större än hos 26 vilket kan förstärka känslan att sitta ”i” cykeln. Dock inte lika påtagligt som hos 29er.

En förändring mot 29ern Big.Nine sägs vara förbättrad stötupptagning och komfort, framför allt vid stående cykling. På Big.Nine finns möjlighet till komfort så länge cyklisten sitter ner i sadeln. De platta breda FlexStay-sadelstagen och den smala 27,2 millimeters sadelstolpen flexar och bidrar till komfort.

På en 29 är kedjestagens utrymme på väldigt begränsat. Det ska finnas plats för breda däck och för vevpartiets klingor samtidigt som kedjestagslängden ska hållas nere. Kedjestagen tvingas då göras smala och höga vilket gör dem styva men är kontraproduktivt för komforten vid stående cykling. På den nya Big.Seven 27,5 finns  mer utrymme och frihet till en kedjestagsutformning som kan ge komfort även vid stående cykling.

För att ytterligare ge förutsättningar till förbättrat flex i sadelstagen har bromsoket flyttas in mellan kedjestag och sadelstag. Förstärkningsstaget mellan de båda stagen som finns på 29ern har tagits bort vilket gör den flexande delen av sadelstaget så lång som möjligt.

Kabeldragningen följer den interna trenden. På Big.Seven har förutom växelvajrarna även bromsledningarna dragits internt. Fler och fler bromstillverkare anpassar produkterna efter intern dragning med diverse snabbkopplingar och färdigfyllda bromsledningar som förenklar monteringen vid massproduktion.

Big.Seven i korthet:

- 27,5” HT i kolfiber avsedd för 100 mm gaffel
- Ramvikt cirka 1030 gram.
- Geometri för korta och medellånga cyklister
- 12 mm genomgående bakaxel
- Intern dragning av växelvajer och bromsledning
- Bromsoksfäste på kedjestaget
- BB30-vevlager och styrhuvud för konisk gaffel
- FlexStay sadelstag med Bio-fiber dämpning

Big.Seven är en 2014 modell och finns tillgänglig för konsument först i höst.

Första intryck

Democyklarna var riktigt färska och kom nästan direkt ur autoklaven. Det fanns därför ett begränsat utbud av storlekar och 18,5” var den största som gick att uppbringa. Med 186 cm lång kropp fick sadelstolpen höjas till mer än max vilket gjorde sittpositionen lite väl aggressivt framåtlutad. Det var därför med spänning jag undrade hur cykeln skulle bete sig på testslingans branta och stökiga utförslöpa. Tidigare upplevelser med 26-tumscykeln O.Nine lämnade en hel del att önska när det gick utför. Med sitt nervösa uppträdande var känslan att gå över styret (OTB) konstant närvarande. Med Big.Seven var upplevelsen betydligt bättre. Om än inte lika trygg som en 29 utför så ingav den ett förtroende som O.Nine inte är i närheten av.

Någon astronomisk skillnad upplevs inte mellan 26 och 27,5-formatet. Känslan av 27,5 med 2,1”-däck kan ungefär beskrivas som en 26 med voluminösa däck. Det går inte att mörsa på som med 29 utan det krävs fortfarande planering i linjevalet för att inte fastna i stökiga partier.

Den lilla storleken gjorde att cykeln upplevdes kvick och följsam vid tighta partier. Ett omdöme som dock blir något missvisande på grund av fel storlek.

Democykeln var utrustad med RS SID-gaffel med vajerlockout och Sram XX/X0-komponenter. Hjul med Alexrims-fälgar och Maxxis Crossmark-däck i dimensionen 27,5×2,1”.

Med en uppmätt vikt av 9,6 kg inkl 520-pedaler är vikten sannolikt över ett kilo mer än på den tävlingsklara teammodellen. De Big.Seven teamet använder kommer väga som 26-tummaren O.Nine.

Big.Nine Team– 29er HT

Förutom att en ny ramstorlek (15”) tillkommer så lämnas Big.Nine 29er tekniskt och geometriskt oförändrad till 2014.

Meridas teamcyklar genomgår en designmässig uppdatering med ny lackering och grafik. Borta är de coola (?) eldsflammorna och färgen på teammodellen har blivit lite mer grön/vit men fortfarande på svart bas. Meridas logotyp är också helt ny. Ett M i form av en bergssiluett kommer att pryda märkets logotyp framöver.

Big.Nine-ramen väger strax under 1100 gram. Merida får ibland frågan varför ramen fortfarande är så tung. 26-tummaren O.Nine vägde runt 900-950 gram redan för många år sedan. Sedan dess har utvecklingen av kolfiber och laminering gått framåt stort.

Meridas chefkonstruktör Jürgen Falke förklarade att en 29 kräver lite extra vikt jämfört med 26. Ramrören är längre i och med längre kedjestag. Toppröret måste vara något längre för att motverka tåöverlapp.

Större hjul kräver också genomgående hjulaxlar och gafflar med koniska styrrör för att uppnå önskvärd stabilitet. Sedan finns en del tekniska lösningar som bidrar till ökad vikt. Framväxeln fästs med DirectMount för att få möjlighet till kortare hjulbas och större utrymme för däcket. Den monteringsmetoden väger mer än framväxel med klämma. Trenden med intern vajerdragning ökar vikten. För att underlätta vid service används heldragna rör inuti ramen som vajrarna löper i. En sådan lösning väger mellan 25-40 gram.

Big.Nine i korthet:

- 29er HT i kolfiber avsedd för 100 mm gaffel
- Ramvikt under 1100 gram.
- 12 mm genomgående bakaxel
- Intern dragning av växelvajer
- BB30-vevlager och styrhuvud för konisk gaffel
- FlexStay sadelstag med Bio-fiber dämpning

Big.Nine finns att tillgå i Meridas sortiment redan nu. Den nya designen kommer på 2014 års cyklar och finns tillgänglig först i höst.

Big Ninety.Nine Team – Heldämpad 29er i kolfiber

Vid den här tiden förra året visade Merida upp sin första heldämpade 29er. Då var det prototyper i aluminium som sedan utvecklades till två produktionsfärdiga modeller. En modell helt i aluminium och en hybrid-modell med huvudram i kolfiber med bakram i aluminium. Vikten på hybriden var inte konkurrenskraftig på tävling så till 2014 kommer en teammodell med både huvudram och bakram helt i kolfiber. Bakramen har u-format sadelstag gjort i ett enda stycke och en dämparbrygga i kolfiber.

Skillnaden mot den nuvarande kolfiberramen på hybrid-modellen är att teamramen får High Modulus-kolfiber och ramvikten därmed blir totalt cirka 500 gram lättare. Ramvikten uppges till 1850 gram utan dämpare, vilket är identiskt med den heldämpade 26-tummaren Ninety.Nine.

Mått och geometrier är oförändrade jämfört med årets hybrid-modell. Ramen har 107 millimeter slaglängd bak och är anpassad för antingen 100 eller 120 millimeters gaffel. Styrvinkel är 70,5/71 grader och sadelrörsvinkel är 74 grader med 100 mm gaffel.

Bakdämparkinematiken är oförändrad mot tidigare. Meridas chefkonstruktör Jürgen Falke hävdar att nya Big Ninety.Nine i låst läge är cirka 50 % styvare bak än HT-modellerna Big.Nine och Big.Seven trots sin separata bakram och alla länkage.

Länkaget och pivotpunktens placering gör att det inte går att få plats med BB30-vevlager på ramen. Big Ninety.Nine får därför klassiskt gängat vevlager.

Teammodellerna utrustas med RockShox gaffel och bakdämpare där båda har hydraulisk lockout. Bakdämparens tune är speciell för Big Ninety.Nine för att få önskvärda egenskaper.

Vajern till framväxeln löper internt i ovanröret. Bakväxelvajer, bakbromsledning och lockoutslang går utvändigt draget under diagonalröret.

Big Ninety.Nine Team i korthet:

- 29er FS i kolfiber med 107 mm slaglängd
- Geometri för 100 eller 120 mm gaffel
- Ramvikt cirka 1850 gram utan dämpare
- Ramvikt med dämpare inkl lockout cirka 2150 gram
- 12 mm genomgående bakaxel
- Fäste för ett flaskställ
- Storlek 15-21”

Big Ninety.Nine Team är en 2014 modell och finns för konsument först i höst.

Första intryck

Democyklarna som fanns till förfogande var utrustade med RockShox-Reba-gaffel och Monarch-dämpare, Sram XO-växlar/drivlina, Elixir 5-bromsar, Fulcrum Red Metall-hjul och Schwalbe Racing Ralph-däck. Vikten mättes till 11,6 kg inklusive 520-pedaler

Vi provkörde prototypen av Big Ninety.Nine för ett år sedan. Mycket av de intrycken vi fick då är oförändrade. Med samma geometrier är uppträdandet i grunden snarlikt hos de båda. Någon större skillnad i vikt var det inte heller mellan förra årets prototyp i aluminium och den nya produktionsmodellen i kolfiber. Cirka ett halvt kilo skilde till kolfibercykelns fördel. En viktskillnad som är svår att känna av uppe i fart. De färdiga teammodellerna kommer säkerligen att väga en bit under 10 kg.

Att RockShox-gaffel/dämpar-kombination fungerade bättre än DT på Big Ninety.Nine konstaterade vi redan förra året. Den nya bakdämpar-tunen är ytterligare ett steg framåt. Kinematiken i kombination med Monarch-dämparen gör att känslan av trampinducerat gung vid sittande cykling är minimal. Samtidigt är dämparen känslig och reagerar på små ojämnheter. Den eventuella straffvikten som RockShox har över DT tas igen med lätthet av bättre dämparprestanda.

Den hydrauliska lockouten är mycket trevligare att manövrera än en vajerdriven. Men kinematiken och bakdämparprestandan gör oss fundersamma över när lockout bak egentligen behöver användas. På stökig stig ger öppen dämpare överlägsen komfort och driv. Den stora fördelen ligger dock när det bär av uppför. Vid stökig klättring blir det betydligt mindre stötigt för bakdäcket och det hålls effektivt ner i backen och hittar grepp. Tjuvsläpp bak som ofta inträffar med en stötig studsande hardtail förekommer nästan aldrig.

Även på grusväg, som borde vara det naturliga underlaget att låsa, gör en öppen dämpare stor skillnad. Med låst dämpare blir bakdelen stum och bakdäckets kompression i takt med tramptagen gör att det gungar upp och ner med odämpade rörelser. Med öppen dämpare dämpas små vibrationer och gung ut effektivt, och det blir betydligt vilsammare för kroppen i långa loppet.

Fram fungerar öppen gaffel i de allra flesta situationer. Vid stående cykling och vid attack är det dock skönt att låsa för att slippa gungandet.

Teamcyklarnas utrustning och komponenter

Ramarna är inte det enda som är nytt på teammodellerna. Utrustning och komponenter genomgår en total översyn med nytt gaffel/dämpar-märke, 11-delad drivlina med enkelklinga, nya hjul och nya sadlar.

RockShox gafflar och dämpare

Gaffel och dämpare på teamcyklarna blir RockShox. Tidigare satt DT Swiss monterat och Jürgen Falke berättar att ur viktsynpunkt var DT riktigt bra. Men dess vajerkontrollerade lockout lämnade en del att önska. Med RockShox blir det nu hydrauliska XX-reglage till lockout både fram och bak, vilket är det bäst fungerande systemet på marknaden, enligt Falke.

RockShox-komponenterna ger ingen viktförbättring jämfört med DT men är en bättre lösning ur ren prestandasynpunkt. Bakdämparen får också mer inställningsmöjligheter än tidigare för ge bättre förutsättningar att hitta rätt setup.

Sram XX1 växelsystem

Multivan-Meridas teamcyklar kommer att utrustas med Srams nya XX1-grupp. Den 1×11-delade gruppen kommer att användas på alla tävlingar förutom på enstaka Marathon av typ Cape Epic där XX-gruppen med 2×10 kommer att användas.

Utväxlingen bak på XX1 är 10-42T och framklingan med 28, 30, 32, 34, 36 eller 38T anpassas sedan efter bana och terräng. Växelreglage blir antingen twister eller trigger.

Fördelen med XX1 och dess enkelklinga på tävling är flera. Det spar in vikt genom avsaknad av ett växelreglage, växelvajrar och framklingor. XX1-ramarna som teamet använder kommer kanske även att saneras på framväxelfäste och det interna framväxelvajerröret för att ytterligare spara några gram.

Men den viktigaste faktorn för teamet är att enkelklinga i stort sett eliminerar risken för chainsuck. För just kedjeproblem är många tävlingscyklisters mardröm. Att behöva växla med framklingan under belastning i branta uppförsbackar med risk för kedjeknas är ett ständigt orosmoment. Jose Hermida har exempelvis förlorat ett race just på grund av strul med framväxeln och kedjan. XX1 med dess speciella tanddesign på framklingan i kombination med bakväxelns Typ2-teknik håller också kedjan väl på plats även i det värsta stöket.

Fulcrum-hjul

Tidigare använde tävlingsteamet lätta handbyggda hjul med DT 190 Ceramic-nav, 1,5 millimetersekrar och NoTubes-fälgar. Idag finns inga systemhjul på marknaden som kommer i närheten av de handbyggda hjulen och därför inleder Merida ett samarbete med den italienska hjultillverkaren Fulcrum.

Fulcrum har idag ett sortiment av MTB-hjul som kan mäta sig med exempelvis Mavic. Men teamet som är vana med vikten av handbyggda hjul vill gå ett steg längre. Förra årets 29-hjul låg under 1100 gram och var därtill enligt utsago även hållbara. Inga av dagens systemhjul är ens i närheten. Mavic Crossmax Ultimate eller liknande hjul ligger idag på cirka 350 gram mer. Målsättningen för Fulcrum och Merida är att ta fram det lättaste och mest hållbara systemhjulet på marknaden.

Hjulen som teamen kommer att använda baseras på kolfiberfälgar för antingen tub eller slanglös kanttråd. Naven får keramiska Cult-lager och body anpassad antingen för XX1 eller 10-delat. Hjulen kommer att finnas för 27,5 eller 29.

De nya hjulen kommer att vara förbehållna teamet under 2013. Konsumenter får snällt vänta till 2014-2015 innan hjulen finns tillgängliga på marknaden.

Prologo-sadlar

Merida är ett företag som gillar att experimentera med sadlar. För två år sedan var det Selle Italias Monolink som skulle förbättra prestandan hos cyklisten. Den smala sadeldesignen påstods ge mindre friktion mellan sadel och ben och därmed förbättra effektiviteten.

Till 2014 är det Prologo-sadlar som gäller. Nu är det små gummikonor av nano-material på sadelns ovansida som är prestandahöjaren. Konorna sägs dämpa vibrationer, förbättra greppet, ge svalka och massage, och på så sätt vara fördelaktigt för cyklisten.

Proffsens val av cykel?

Från att tidigare ha varit med och fightats inom både XC och Marathon gör nu proffsteamet Multivan-Merida sig av med långloppscyklisterna och satsar enbart på XC under 2013. Teamet har stuvat om bland åkarna och några har försvunnit och några har tillkommit. Kvar är tidigare XC-världsmästaren Jose Hermida och XC-världsmästarinnan Gunn-Rita Dahle Flesjå.

En annan stor förändring är att Multivan-Merida-teamets framgångsrika era med 26-tum är slut. Med införandet av den nya 27,5 så dumpar Merida 26-tumsformatet helt och teamåkarna får tillgång till antingen 27,5 eller 29.

Det innebär att den mycket framgångsrika O.Nine försvinner ur sortimentet och även den heldämpade Ninety.Nine. En modell som presenterades så sent som för 1,5 år sedan.

Ett av skälen till att avstå 26 är logistiken kring tävlingarna. Teamet använder idag både kanttråd- och tubhjul. Med alla tre hjulformat skulle det innebära sex olika sorters hjulpar. Lägg därtill bakhjul med normal 10-delad body respektive body för XX1 för både kantråd respektive tub och det blir en ohållbar situation att hålla reda på. Speciellt när transporten av cyklar och utrustning till de flesta tävlingarna går med flyg.

Teamåkaren Jose Hermida tror att 27,5 kommer passa honom bra. Han är relativt kort och har en aggressiv stående åkstil. Med 27,5 fås fördelarna från 26 med de mindre hjulen och från 29 med stabiliteten och lägre rullmotstånd. Jose tror att 27,5 kommer passa bra in på den nya tidens XC-banor. Banor som blir allt mer tekniska och artificiellt byggda för att bättre passa publik och TV-produktion. Jose är dock inte främmande för att byta mellan 27,5 och 29 utefter bana om det kan ge fördelar.

På Marathon (långlopp) som Andalucia Bike Race och Cape Epic blir det dock 29 som gäller för Jose.

Gunn-Rita Dahle Flesjå var en av de sista i teamet som hoppade på 29. Gamla cyklister har svårt att lära om, berättar hon. Men efter tiden på 29 uppskattar hon fördelarna och har inte kört 26 sedan dess. Med den nya 27,5 funderar hon lite så här: – Här sitter jag på världens bästa cykel (Big.Nine 29), varför ska jag byta igen?

Gunn-Rita kommer dock att testa 27,5 under kommande månader nu framöver och se ifall det nya hjulformatet kan ge ytterligare några fördelar. Oavsett hur det blir så kommer Gunn-Rita att köra på en cykel under hela säsongen. -Att byta format fram och tillbaka blir omständligt och jag får ut mest om jag kör in mig på ett material, berättar hon.

Den tjeckiske teamåkaren Ondrej Cink som vann U23 XC-VM 2012 på den heldämpade 26-tummaren Ninety.Nine byter hjulstorlek och kommer att köra heldämpad 29 framöver.

Hur de svenska teamåkarna i Team Merida Sverige och Team Kalas Merida resonerar kring de nya modellerna och hjulstorlekarna återkommer vi till i en artikel längre fram.

One Forty B – 145 mm heldämpad 27,5

Det var inte bara trikåförsedda atleter och svettoinriktade teamcyklar som visades upp på Mallorca. Merida presenterade även en helt ny långslagig heldämpad 27,5.

One Forty B har en ram i aluminium med 145 millimeter slaglängd bak och är avsedd för 150 millimeter gaffel.

Redan förra året antydde Merida att de var på gång med något långslagigt med 27,5-hjul. Att gå vidare upp i slaglängd med 29 innebär enligt Merida bara problem. Med 29 går gränsen runt 120 millimeter sedan blir geometrier och uppträdande lidande. Fronten blir för hög och kedjestagen för långa. Ska vikten dessutom hållas nere på skaplig nivå krävs det lätta material och komponenter vilket gör cyklarna väldigt dyra.

En långslagig 27,5 går att bygga mer lekfull och alert än motsvarande 29. Samtidigt som den rullar något bättre över stök än en 26. Fronthöjden på en 27,5 går också att hålla nere vilket är positivt för personer under 175 centimeter.

De mindre 27,5-hjulen har dock inte inneburit helt problemfri utveckling och konstruktion av den nya ramen. Även om hjulen bara har drygt 10 millimeter större radie än 26 så har svårigheterna hopats sig under resans gång. Det har varit lite av en mardröm, som Jürgen Falke milt uttryckte det. Det är svårt att hitta utrymme med större hjul i kombination med de längre slaglängderna utan att slå i sadelröret. Merida gjorde en hel del försök med olika lösningar innan de fick fram prototypen som visade upp på Mallorca. Någon helt produktionsklar modell rör det sig ännu inte om. Merida kan eventuellt komma att ändra på något innan den riktiga produktionen drar igång.

One Forty B baseras i grunden på 26-tumsmodellen One Forty men har omarbetats ordentligt. Ramen har fått en modernare geometri med längre topprör, flackare gaffelvinkel och brantare sadelrörsvinkel. Vevlagrets offset är 18 millimeter längre vilket ska ge en mer integrerad känsla av att sitta i cykeln. Styrstammen på One Forty B blir 60 millimeter och styrbredden 730 millimeter som standard. Någon ramvikt för One Forty B är ännu ej känd.

Geometrijämförelse

           One Forty 26         One Forty B 27,5

Sadelrör (storlek)    15/17/19/21"         15/17/19/21"
Toptube           560/580/595/615 mm    560/595/625/650 mm
Styrrörshöjd    110/120/135/155 mm  100/110/120/130 mm
Sadelrörsvinkel        73              74
Styrvinkel            68              67
Kedjestagslängd       435 mm            445 mm
Vevlager offset        0              -18 mm

Till 2013 gjorde Merida om bakdämparlänkaget på samtliga av sina långslagiga cyklar. De gick från singlepivot till VPP. Termen VPP är dock licensierad och registrerad så Merida tog fram ett eget namn för länkagetypen; VPK, Virtual Pivot Kinematics.

VPK har en extra dubbel länk mellan saderöret och kedjestagen.  Designen gör att det finns stora friheter att placera länkagepunkterna. Enligt Jürgen Falke är det dock omöjligt att designa ett system som inte gungar vid stående cykling på lilla klingan. Men sittande i sadeln ska det fungera tillfredsställande.

Vajerdragningen är intern. Växelvajrarna går in vid styrhuvudet och kommer ut i dager strax innan vevlagret. Ett nytt speciellt dubbelsidigt vajerstopp på diagonalröret och på baksvingen ska undvika att höljena rör sig under vevpartiet och orsakar spökväxlingar. Kabeln till höj och sänkbar sadelstolpe går inne i ramen och kan antingen tas ut vid vevlagret för utvändig dragning eller fortsätta upp i sadelröret för Stealth-stolpar.

På kedjestaget sitter ett nytt kedjestagsskydd. Skyddet i hårdgummi är heltäckande runt om och tjänar även som hållare åt bakväxelvajern.

Fyra utrustningsmodeller av One Forty B är planerade. Exakt utrustning är ännu ej klart. Priser uppges börja kring 2000 EUR. Cyklarna blir av 2014 års modell och finns tillgängliga i höst.

One Forty B i korthet:

- 27,5 FS i aluminium med 150/145 mm fram/bak
- 67-grader gaffelvinkel
- VPK-kinematik
- 12 mm genomgående bakaxel
- Fäste för ett flaskställ

Första intryck

Democyklarna med prototypramar var utrustad med RS Revelation-gaffel och Monarch-dämpare. Komponenterna var växlar och drivlina från Sram XX1 med Shimano XT-bromsar. Hjulen var byggda med Sun-fälgar och DT 240-nav och skodda med Schwalbe Nobby Nic 27,5x 2,25”-däck. Uppmätt vikt 12,2 kg inklusive 520-pedaler.

Cyklar av den här kalibern kräver rejäl utförsåkning för att komma helt till sin rätt. Något testslingorna inte kunde bjuda på och det blev mer One Forty B som stigcykel som fick utvärderas.

En av testslingornas mycket steniga och stökiga uppförsbacke var en riktigt bra värdemätare på cyklarnas klätteregenskaper. Uppför klättrar One Forty B bra. Den för cykeltypen relativt låga vikten gör cykeln lätt att få med sig över hinder. Det finns dock en liten tendens att bli för lätt i fronten under brant klättring. Trampeffektiviteten är god även om det gungar en del bak med öppna dämpare och bakdelen vill gärna ”sätta sig” i klättringar. Nu var democykeln utrustad med 30-tänders framklinga. Med en större klinga sägs gungtendenserna minska.

Med 2,25”-däcken upplevdes rullet över stök gå något lättare än med 2,1orna på Big.Seven Men i jämförelse mot den storhjulade 29ern Big Ninety.Nine kommer One Forty B rejält till korta i stökig terräng. 27,5 kräver mer aktivt linjeval till skillnad mot 29 som är mer rakt på.

Även på snabb kurvig stig är den heldämpade 29ern vinnaren. Viktskillnaden är bara cirka ett halvkilo till 29erns fördel, 11,6 kg mot 12,2 kg, men den känns betydligt lättare att manövrera och få med sig runt i svängarna. One Forty B upplevdes i jämförelsen något trög. Geometrin hos One Forty B inverkar i detta fall mer påtagligt på lekfullheten än de större hjulen hos 29.

Den moderna flackare styrvinkeln i kombination med 27,5-anpassad geometri gör att One Forty B plockar sina poäng när det bär av utför. Nu bjöd terrängen bara på kortare 30 sekundersåk men i de steniga och stökiga backarna upplevs One Forty B trygg och gick det att åka med betydligt högre förtroende och fart än med övriga cyklar.

Democykelns Sram XX1 känns som det perfekta valet för den här typen av cykel. 1×11 är fullt tillräckligt i nästan alla situationer förutom kanske extrema alpäventyr. Kassettens 10-42T ger bra spridning som sedan får anpassas med framklingans storlek. Något som skulle behövt göras på democykeln då 30T-klinga var något i minsta laget för denna typ av terräng. Det var mer än lätt uppför och det var ingen svårighet att trampa ur på de lättåkta partierna.

Att växla igenom kassettens register går relativt snabbt. Det går dock inte att ändra utväxling lika snabbt som att droppa ner en klinga fram på ett tvådelat system. Så viss framförhållning krävs vid ingång i branta uppförsbackar.

Det som imponerar mest är hur tyst XX1-systemet är. Bakväxelns Typ2-teknik spänner effektivt upp kedjan och det är minimalt med oväsen och kedjeslammer vid cykling i stökig terräng. Framklingas tandutformning verkar göra sitt jobb och något behov av extra kedjehållare finns inte vid normalstökig cykling.

Framtiden?

Merida vill så klart att fokus ska ligga på de nya modeller som presenterades. Men de kan samtidigt inte hålla sig från att spekulera lite om framtida cykelmodeller.

Någon heldämpad 27,5 teammodell blir det knappast. Utvecklingen av teammodeller baseras en hel del på tävlingsteamets konfiguration och just nu finns inget behov av någon heldämpad tävlings 27,5. Jose Hermida är en aktiv cyklist som föredrar att köra hardtail på XC-tävlingar. Sedan faller det sig så lämpligt att de teamcyklister som vill köra heldämpat har en kroppsform som passar nuvarande heldämpade 29.

27,5 utvecklingen blir istället på HT och i AM-segmentet. För 27,5 är ett cykelformat som är här för att stanna, resonerar Merida. Nu är 27,5 nytt och lanserar främst i mellanklassen och uppåt men på sikt kommer mellanhjulsformatet att nå allt längre ner i produktsortimentet.

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera