Grupptest Cykelvasahojar – 29″ Hardtails

Datum:
29 mars 2013 15:52

Det har väl knappast undgått någon att efterfrågan på cyklar för Cykelvasan boomar. HappyMTB har kikat närmare på fyra 29-tums hardtails av 2013 års modell och tittat på hur de presterar både som långloppsvapen och stigsmiskare!

Text och Foto: Fredrik Westman (westman@happymtb.org), Anders Jansson (aj@happymtb.org) och Kristin Svenson (kristin@happymtb.org)

Så du ska cykla Cykelvasan och kanske även lite skogsstigar? För de allra flesta innebär det att det är en hardtail, dvs en MTB med dämpad gaffel men stel bakände, som är det bästa valet. Stora hjul rullar bättre än små och cyklar med 29″-hjul klättrar generellt bättre än motsvarande hardtail med  26″-hjul, därför har storhjulingarna kommit att dominera den här kategorin av cyklar. Därför har vi valt att grupptesta fyra hårdsvansar med 29″ hjul.

Cyklarna

Giant XTC 29er 1 –  Kraftigt hydroformad och lätt ram med rejält Overdrive2-styrrör och klassiskt understated färgsättning i svart och vitt. Inget nonsens vare sig vad gäller utseende eller specifikation.

Trek Superfly AL 2013 – det går inte att göra ett test av cyklar för Cykelvasan utan att ta med cykeln som är officiell Cykelvasan-cykel!

Merida Big Nine Lite 1500-D – Vi har tidigare spenderat tid på kolfibervarianten av Big Nine och imponerats av den styva cykeln som ändå bjuder på väldigt god komfort. Hur står sig alu-variaten mot de andra i gänget?

Sensa Merano TNT Pro Special är nykomlingen och uppstickaren från Holland som vill vara med och fajtas. Holländarna cyklar gärna lerig gräsmatta och hoppar ibland av och bär cykeln på axeln.  Sensan har också en hel del cyclocross-arv i sig med till exempel vajerdragning på ovansidan av toppröret. Hur bra är en 29-tums MTB från landet cykelkross?

 

Om testet

Testet inleddes i testlabbet där cyklarna först fick genomgå en kontroll av montering och byggkvalitet. Mätutrustning levererade sedan vikter och mått på cyklar och hjul. I verkstaden gjordes en grundinställning av cyklarna efter personlig mått och vikt med justering av lufttryck i gafflar och däck. Rock Shox-gafflarna pumpades till för våra kroppsvikter rekommenderade tryck, och Fox-gaffeln på Meridan ställdes in med hjälp av Fox egna iRD-App.

Testet kickstartade så med en långhelg i Dalarna, för att få den rätta Cykelvasakänslan, där det mixades långloppsträning med stigcykling. Temperaturen höll sig precis på rätt sida nollan och underlaget – en mix av grusväg, breda motionsspår, långa klättringar och stökiga, blöta stigar liberalt utsmyckade med lerhål – bjöd på ett ganska representativt användningsområde för XC-cyklar. Kombinera det med lite lek på de byggda stigarna på Lugnet för jämförande back-to-back-tester på slingor med hopp och doserade kurvor och korta klättringar emellan så kunde en ganska bra initial jämförelse av intryck göras.

Testet har sedan fortsatt på respektive testares hemmaplan, där en längre testperiod avslöjat cyklarnas hållbarhet och visar eventuella svagheter som uppstår först efter lite tid. Testarna kan då också få en bild av cyklarnas prestanda på välkända hemmastigar.

Kommande veckor kommer vi att publicera en testartikel per cykel vi testat och därefter avsluta med en sammanfattande artikel där vi även avslöjar våra egna personliga åsikter och väljer en vinnare.

Om testarna

Anders ”AJ” Jansson klättrar hellre än kör utför och får något lyriskt i blicken när det pratas om långa grusvägsklättringar. Enough said.

Kristin ”Kristin” Svenson  är multisportaren som fuskar inom alla (och då menar vi alla) cykeldiscipliner, från velodrom till DH. Äger en respektingivande samling kolfiber och trikåer, och har tidigare rullat Cykelvasan, vilket gör henne till långloppsdrottningen i sammanhanget. Rent fysiologiskt är hon även kvinna och har således en annan kromosomuppsättning och mått än övriga testare.

Fredrik ”Westman” Westman är okynnescyklisten och endorfinjägaren som vanligtvis cyklar stökigt och lekfullt i Göteborgs blöta skogar. Insnöad på teknisk stigcykling, gärna viktat mot besök i stora berg med långa utförsåk. Oskuld på grusvägsrally, har orakade ben och kör plattisar istället för SPD. Westman fokuserar i testet primärt på cyklarnas lekfullhet och kapacitet som stigcyklar.

Länkar till tillverkare

Giant XTC 29er 1

Trek Superfly AL

Merida Big Nine Lite 1500-D

Sensa Merano TNT Pro Special

Kommentera och diskutera på forumet

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.