Cykelvasahojar: Giant XTC 29er 1 – Skogsmaskinen

Datum:
03 april 2013 09:05

Vi har satt Giants storhjulade hårdsvans XTC 29er 1 under luppen – och testat hur den passar både som CykelVasa-järn och för teknisk stigcykling.

Text: Fredrik Westman (westman@happymtb.org) Foto: Fredrik Westman och Anders Jansson (aj@happymtb.org)

Giant är en av världens absolut största cykeltillverkare. Deras cyklar kännetecknas generellt av

a) lätta ramar med kraftigt manipulerade rörformer

b) en satsning på mid-end segmentet, i de flesta modellserier finns i vettigt prissatta modeller med prylar som funkar, utan att nödvändigtvis glänsa

c) intetsägande färgsättning och grafik

XTC 29er 1 är inget undantag, alla tre påstående ovan gäller även denna cykel. Lätta och påkostade ramar med något lägre nivå på andra komponenter känns som en vettig approach tycker vi. Att ha en lätt ram är aldrig fel, ramen är trots allt cykelns hjärta, och komponenterna som hängs på går alltid att uppgradera i efterhand. Huruvida färgsättningen faller i smaken är helt klart en smaksak – alla gillar dock inte neon och ”fräck” grafik. Vi tycker att XTC 29 bjuder på underskattat clean styling i klassiskt svart och vitt. Kanske hade den varit lite råare i matt anodiserat snarare än högblank lack, men men.

Designfilosofi och konstruktion

Ramen har ett rejält biffigt styrrör i Giants egna standard OverDrive 2, som använder sig av 1.5″ nedre styrlager och 1.25″ övre. Detta alltså något grövre upptill än branschstandardarden för koniska gaffelrör som jobbar med 1.5″ nedre och 1.125″ övre styrlager.  Giant hävdar att denna lösning är 30% styvare än vanliga koniska styrrör.

Okej, det här med egna ”standarder” som ett märke hittar på brukar vi snarare kalla speciallösningar, och vara negativa till då de ofta innebär en svårighet att hitta delar när cykeln åldras. Men Giants egna OverDrive2-styrrör är åtminstone större än branschstandarden, vilket innebär att vanliga gafflar passar, ihop med ett reducerande styrlager. Så det stör inte alltför mycket, även om vi inte heller upplever att det tillför något. Det kan vara svårt att hitta styrstammar och styrlager som passar, räkna med att specialbeställa. Gaffeln passar heller inte i ramar inte har OverDrive2-styrrör, då diametern på styrröret är för tjockt.

Vidare är cykeln försedd med en framgaffel med genomgående 15 mm axel. Konstruktörerna har alltså medvetet satsat på styv framända. Detta har tidigare varit vanligare på AM än på XC-cyklar, men är något vi välkomnar då det ger en mer spårsäker känsla vid hårdkörning.

Vevlagerhuset är gjort för BB92 Press Fit-vevlager.

Ramen är gjord av en legering som Giant kallar för ALUXX-aluminium. Den har IS-fäste för skivbromsen och vanlig QuickRelease-axel bak. Giant har inte satsat på flexande sadelstag eller andra åtgärder i själva ramen för att förbättra komforten, däremot har de satsat på relativt korta kedjestag för cykeltypen och hjulstorleken.

Utrustning

Ram       ALUXX SL-Grade Aluminium
Ramstorlekar  S, M, L, XL
Fjädringsväg  100 mm
Gaffel     RockShox Recon Gold TK, Pushloc remote lockout, QR15, OverDrive 2
Styrlager    OverDrive 2
Vevparti    SRAM S1000 22-33-44T
Vevlager    SRAM GXP Press Fit
Framväxel    Shimano SLX, klämma
Bakväxel    Shimano XT
Växelreglage  Shimano SLX, 3x10
Kassett     Shimano HG62 11-36T
Kedja      KMC X-10
Bromsar     Shimano M505, M446 180/160mm-skiva 6-bult
Nav       Giant Tracker QR15/9mmQR
Fälgar     Giant S-XC2 29
Däck Fram    Schwalbe Racing Ralph 29x2.25 Performance
Däck Bak    Schwalbe Racing Ralph 29x2.25 Performance
Slang      Kenda
Sadelstolpe   Giant Connect Ø30,9 mm
Sadel      Giant Performance MTB
Styre      Connect XC, 19mm rise, 690 mm, Ø31,8 mm
Styrstam    Giant Connect SL, OverDrive 2
Handtag     Gummi
Skydd      Skyddsplast på kedjestaget
Färg      Black/White/Grey
Övrigt     Enkla plattformspedaler, ringklocka, främre reflex och manualer
Pris*      14 800 kr

*Pris per den xx oktober 2012

 

Storlek och geometri

Ramen finns i fem olika storlekar; S (16”) , M (18”), L (20”) och XL (22”). Den testade modellen var i storlek Large.

Alla mått i millimeter, vinklar i grader.

Storlek         Large
Styrvinkel        71,0
Sadelrörsvinkel      73,0
Sadelrörslängd (C-T)    490
Effektiv överrörslängd   615
Styrrör          100
Reach           422
Stack           625
Standover         775
Vevlagerhöjd        310
Hjulbas          1097
Kedjestagslängd      439
Vevarmslängd        175
Styrstamslängd       100       
Maximal sadelhöjd*     790   
Däckutrymme bak ca     78

* Mätt längs med sadelröret från centrum av vevlagret
till sadelns ovansida med sadelstolpen på max angivet utstick.

Vikter

Vikter uppmätta av oss.

Vikt komplett   12,30 kg
(utan pedaler)

Vikt framhjul*  2026 gram
Vikt bakhjul**  2725 gram
Vikt hjul totalt 4751 gram

* framhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, bromsskiva, hjulaxel
** bakhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, kassett, bromsskiva,
hjulaxel

Försäljningsmetod

Giant säljer sina cyklar på traditionellt sätt, i butik i Sverige. Cyklarna levereras färdigmonterade från butiken. I XTC 29er-serien finns ett par olika prisnivåer, men det går inte att själv välja att speca andra delar än standard. Om du inte kommer överens med din cykelhandlare om det förstås.

 

Intryck

Grusvägsrallyt kan börja! Eller njae, ganska snabbt märks att Gianten har en sittposition som inte är särskilt race, snarare är den väldigt upprätt med hög front. Våra första försök att mata grusväg blir därför något frusterande. Lite snabb analys senare konstaterar vi dock att det inte är ramens fel, utan det faktum att Giant försett hojen med en styrstam med mycket rise, samt ett styre med samma egenskap. Efter att ha vänt upp-och-ner på styrstammen och därmed sänkt styrets höjd betydligt känns cykeln betydligt rappare. Styret har också en något underlig geometri med lite för mycket rise/upsweep för testarnas smak. Att över huvud taget speca ett styre med rise gör fronten onödigt hög, ett rakt styre med lämplig sweep hade varit ett bättre val även i skogen.

Vi styr så in i skogen och konstaterar snabbt att XTC 29ern är riktigt rolig att attackera singletrack på! Den är också hyfsat kapabel även på tekniska stigar med stökigare underlag, stigar som de flesta annars väljer AM-hojar till. Däcken är snabbrullade på grusväg såväl som stig och förutsägbara när de väl släpper. De saknar lite grepp när det blir blöta hällar, men det var väntat då Giant valt hårdare gummi för att rulla snabbare. Om du ska cykla enbart teknisk stigcykling kan det vara värt att uppgradera till greppigare gummi, åtminstone fram.

Den styva framänden som ihop med de relativt korta kedjestagen gör cykeln riktningsstabil men ändå enkel att byta riktning på (när du vill) och intuitiv att styra med kroppen. Samma lite kortare kedjestag gör dock att den inte känns som en lika bra klättrare som vissa andra 29-ers när det blir rejält brant. För vanliga klättringar är den dock utmärkt och betydligt bättre än nästan alla 26-tummare. Trots att den marknadsförs som en XC-cykel går den bra att hoppa och droppa med, åtminstone drops i gubbstorlek..

Ramen har hyfsat god följsamhet i bakänden och den upplevda komforten är bland de bättre i testet. Att ramens bakände inte är helt stum är tacksamt både för grepp och känsla i ryggslutet. Gianten har med sina 2.25″ breda Schwalbe-däck också testets största luftkammare att vila på. Ett stort plus är att ramen har gott om däckfrigång för lera eller större däck. Den mer relativt upprätta sittställningen bidrar också till att inte trötta ut cyklisten på längre turer.

Utrustningsmässigt är det genomgående vettiga delar i högre medelklass som sitter monterade, delar som är enkla att ställa in och presterar bra. Shimano SLX/XT och SRAM X7 kan förväntas prestera på hög nivå en längre tid, utan att vara alltför ömtåliga. Storklingan med sina 44 tänder är lite för stor för 29er i skogen, vi hade gärna sett en mer anpassad 42t. Å andra sidan kan du med starka ben trampa upp en mäktig kränkarfart på CykelVasan.. Storleksmässigt kunde inte långbenta AJ (186 cm) få upp sadeln tillräckligt högt på vår testcykel i storlek Large. En längre sadelstolpe hade varit tacksamt.

Recon-gaffeln som sitter monterad är en bra framgaffel som är lätt att ställa in tack vare Solo Air-systemet – pumpa bara upp till rekommenderat tryck för din vikt. Vi tyckte de rekommenderade trycken stämde bra och resulterade i en gaffel som följer terrängen bra på i princip alla underlag. Styvheten är god tack vare 15mm genomgående axel. Reglaget till lockouten fungerar också bra och är enkelt att använda från styret. Styret som som sagt inte är någon hit, men relativt enkelt och billigt att byta. Den långsmala sadeln ser ut som något hämtat ur Star Trek och passade mig bra, men Kristin dåligt.

Bromsarna saknar det där riktiga bettet och upplevs särskilt klena när det är blött. Detta är den enda komponent som egentligen utmärker sig negativt, och det märks inte heller förrän det blir kritiskt brant vid teknisk cykling, då gott om kraft och modulation behövs för att behålla självförtroende och kontroll. För vanlig långloppscykling och motionscykling duger de alldeles utmärkt. Bromsa gör man ändå inte på CykelVasan.

Avsaknaden av QuickRelease på sadelstolpsklämman sparar förvisso några gram och är säkert utmärkt på just CykelVasan, men i skogen är det trist att inte kunna sänka sadeln någon centimeter eller tio när det blir riktigt stökigt, eller när en rolig men brant utförslöpa dyker upp. För Gianten trivs annars utmärkt i just utförslöpor.

 

Effekter av långtest

Vajrarna har efter en tid töjts ut på vanligt vis, och fått spännas upp. Handtagen har lossnat och börjat rotera på styret vilket är väldigt irriterande. Ett par lockon-handtag hade varit betydligt bättre, om än något tyngre.

Båda hjulen hade en skevhet på ca 0,55 mm när de levererades, den har hållt sig konstant under testperioden – hjulen har alltså hållt sig bra.

 

För och emot

+ Allround, fungerar även bra som stigcykel

+ Bra gaffel

+ Vettig geometri med relativt korta kedjestag (för att vara en XC-29er)

+ Relativt god komfort/följsamhet i bakänden

+/- Overdrive 2-styrröret är styvare än ett vanligt koniskt styrrör, men inte branschstandard

– Bromsarna saknar bett

– Kringkomponenterna (styrstam, sadelstolpe, styre) känns något billiga och styret har knasig geometri

Sammanfattning

De första intrycken av en relativt anonym och färglös cykel försvinner snabbt – Giant XTC 29 är en trevlig bekantskap både på stökig och slät stig. Den är både rolig och kapabel när stigen bär utför. Som allra bäst gör den sig på relativt slät single track, då den känns riktigt snabb. Gaffeln är enkel att ställa in och ger bra prestanda, dessutom finns en lockout med bra reglage från styret för de gånger det ska cyklas grusväg eller bändas i längre klättringar. Ramen har också relativt god komfort och känns mer förlåtande för ryggslut och rumpa än en del andra XC-cyklar.

Bromsarna saknar lite bett, och den som tänkt ha den som tänkt cykla mycket stig och lägga in en och annan teknisk utförslöpa kommer kanske på sikt överväga en uppgradering på den fronten. Likaså behövs en sadelstolpsklämma med QuickRelease för samma typ av cykling då det inte håller att stanna och leta upp insex-nycklar för att sänka sadeln inför en dödsbrant. Vi är lätt skeptiska till Giants egna Overdrive 2-standard för styrröret. Visserligen ska det vara ännu styvare än ett vanligt koniskt styrrör, men gaffeln passar inte om du byter ram – och det är inte helt enkelt att hitta styrstammar och styrlager som passar. Vi tycker att ett vanligt koniskt styrrör varit styvt nog och inte gett några kompatibilitetsproblem.

Annars finns inte mycket negativt att påpeka. Släng styret och montera dit ett styre utan rise med för dig lagom bredd bara. Gianten är en raktigenom genomtänkt och trevlig bekantskap, som trots att den inte sticker ut hakan på någon front har en förmåga att sätta ett litet leende på läpparna på cyklisten allt som oftast. Den gör helt enkelt inte bort sig någonstans och fungerar bra som XC-järn i skogen. Med ett annat styre och upp-och-ner-vänd styrstam går det även att rejsa grusväg utan att göra bort sig.

Tillverkarens hemsida

Svenska importörens hemsida

Kommentera och diskutera på forumet