Cykelvasahojar: Trek Superfly AL – Hybriden

Datum:
05 april 2013 10:38

Törnbergs stig norr om Falun är fantastisk rolig att cykla med 29-er.

HappyMTB synar den officiella Cykelvasa-leverantören Trek i sömmarna och testar deras 29-er Superfly AL. Är den cykel som marknadsförs tyngst också bäst?

Text: Kristin Svenson (kristin@happymtb.org), Foto: Fredrik Westman (westman@happymtb.org) och Anders Jansson (aj@happymtb.org)

Trek är den cykelleverantör som de senaste åren agerat huvudsponsor till Cykelvasan och därmed haft rätten att marknadsföra den officiella Vasaloppscykeln. Att vara officiell Vasaloppsleverantör har länge varit ett framgångsrecept för skidtillverkarna, där Fischer har haft en ledande position. Man får förmoda att Trek har samma förhoppning om att bli dominant i detta allt mer betydande cykelsegment som vi kort och gott kallar ”Cykelvasacyklar”.

Superfly AL är del i Treks program av lite dyrare hardtail 29-ers i aluminium, det vill säga den typ av cykel som många motionärer och nybörjare förväntas köpa för ändamålet Cykelvasan. Vi tror att looken på Superfly AL säkert kommer tilltala många: stilren i svart, vitt och grönt men med med några pimpade finesser som t.ex. nav och sadelklämma i grönmetallic samt gröna dekaler på Rock Shox Reba RL-gaffeln.

Designfilosofi

Trek’s designfilosofi är den så kallade G2-geometrin, lanserad av mountainbike-ikonen Gary Fisher. Den går i stort sett ut på att med bibehållen hjulbas få en flackare styrvinkel genom ett offset på framgaffelns krona.

Gaffeln är en Shox Reba RL med 100 mm slaglängd och lockout från styret. Även Trek har anammat 15 mm axel på sina 29″ hardtails.

Trek kallar det moderna men numera hyfsat vedertagna koniska styrhuvudet för E2. Det hymlas inte heller med att ”the american dream” numera tillverkas i Taiwan.

Amerikaner är som bekant förtjusta i varningstexter. ”Varning för plattformspedaler” var ändå en något otippad sådan, tyckte vi.  Westman utmanade ödet och skruvade på sina plattisar. Till vår besvikelse varken sprängdes eller krackelerade cykeln trots att detta tydligen var ett grovt handhavandefel.

"This bicycle is to be equipped with pedals that have a positive foot-retaining device such as toe-clips or clipless-type pedals."

Storlek och geometri

Ramen finns i fem olika storlekar; 15.5, 17.5, 19, 21 och 23″ Den testade modellen var i storlek 19”.

Alla mått i millimeter, vinklar i grader.

Storlek                 19”
Styrvinkel             69,6
Sadelrörsvinkel        72,0
Sadelrörslängd          483
Effektiv överrörslängd  622
Styrrör                 103
Reach                   426
Stack                   603
Standover               784
Vevlagerhöjd            312
Hjulbas                1127
Kedjestagslängd         445
Vevarmslängd            175
Styrstamslängd     90

Utrustning

Ram             Alpha Platinum Aluminium, G2-geometri, 9 mm QR
Ramstorlekar    15.5, 17.5, 19, 21, 23"
Fjädringsväg    100 mm
Gaffel          RockShox Reba RL, SoloAir, Remote-Lockout, 
        MaxleLite 15 mm, 51 mm offset
Styrlager       FSA No. 57
Vevparti        Shimano M552, 42-32-24T
Vevlager    Shimano BB71 pressfit
Framväxel       Shimano Deore, klämma
Bakväxel        Shimano XT Shadow
Växelreglage    Shimano Deore 3x10
Kassett         Shimano HG62 11-36T
Kedja.     KMC 10-delat
Bromsar         Shimano M596, 180/160mm-skiva
Nav             Bontrager kapslat navlager
Fälgar          Bontrager Mustang 32-håls Tubeless Ready
Däck Fram       Bontrager 29-1 Expert, 29 x 2,2"
Däck Bak        Bontrager 29-1 Expert, 29 x 2,2"
Slang           Schwalbe no19
Sadelstolpe     Bontrager Rhythm Elite, Ø27,2x400 mm, noll-offset
Sadel           Bontrager Evoke 2
Styre           Bontrager Race Lite Low Riser, 690 mm, Ø31,8 mm
Styrstam        Bontrager Race Lite, 31,8 mm, 7 grader
Handtag         Bontrager Race
Skydd           Nej, ingen skyddsplast, inget kedjestagsskydd
Färg            Trek Black/Lime Green
Pris*           14 999 kr

*Pris per den  5 april 2013

Vikter

Vikter uppmätta av oss.

Vikt komplett      11,88 kg
(utan pedaler)

Vikt framhjul*     2001 gram
Vikt bakhjul**     2696 gram
Vikt hjul totalt   4697 gram

* framhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, bromsskiva, hjulaxel
** bakhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, kassett, bromsskiva,
hjulaxel

Försäljningsmetod

Trek säljs i butik i Sverige och återförsäljaren ska montera cykeln åt kunden. Väldigt dåliga plattformspedaler ingår trots varningstexten ovan. Köp vettiga pedaler och byt direkt!

Intryck

Det första intrycket av Superfly AL är att den är bekväm att sitta på. Styret är relativt brett med sina 690 mm vilket gör att den känns stabil och lättmanövrerad utför. G2-geometrin med den flackare styrvinkeln gör också nytta för utförsbeteendet; även när det brantar på lite mer inger Superfly AL förtroende. Cykeln upplevs som något understyrd vilket är bra för stabiliteten men på bekostnad av lekfullheten. Bakändan studsar förvånansvärt lite med tanke på att det är en hardtail. Upplevelsen är faktiskt nästan som att ha lite dämpning. Kombinationen av stora hjul, bakstagens utformning och den smala sadelstolpen är helt klart lyckad. Superfly AL har en stolpe på 27,2 mm i diameter, vilket är smalare än övriga testcyklars. Dessutom är sadelstolpen tillräckligt lång för att tillfredsställa 187 cm AJ med långa ben, något som flera av de andra cyklarna inte kunde.

Rock Shox Reba RL-gaffeln med Solo Air gör sitt jobb väl och är enkel att ställa in. PSI-rekommendationstabellen i förhållande till vikt stämmer dessutom bra för testcyklisterna. Gaffeln är låsbar från styret viket är ett plus; inga händer behöver lämna styret när gaffeln ska låsas eller öppnas. Cykelvasan har ett par längre kättringar och asfaltskörningar där låsbarheten kommer väl till pass.

Komforten utför är nästan viktigare på Cykelvasan än rappheten uppför – efter startbacken i Sälen är banprofilen svagt sluttande nästan hela vägen till Mora. Dessutom består flera partier av grövre grusväg som fårats av vinter-Vasans pistmaskiner. Stundtals känns det som att köra i grova traktorspår. Superfly AL kan inte tävla med en heldämpad cykel i komfort, men att den är bekväm även på stökigare underlag är ett plus.

Det kan vara roligt att klättra också, i alla fall på Superfly AL.

Något som överraskar positivt hos Superfly AL är drivlinan. Deore-framväxeln lirar klockrent, och detta trots(?) att Superfly AL har den billigaste komponentuppsättningen av testcyklarna. Det är instegsgruppen Deore som gäller på allt utom en klassisk bakväxelpimpning, uppgraderad till XT.

En annan positiv överraskning är däcken, Bontrager 29-1 Expert. Delar av testpanelen var på förhand mycket skeptisk till Bontragers däck men fick medge att dessa långloppsdäck inte utmärkte sig negativt. Greppet är lite sisådär på blöta stenar och hala rötter, men de släpper inte hej vilt och är förutsägbara. Tilläggas bör att långloppsdäck framför allt är tänkta att rulla lätt. Bontrager Expert har lite mer mönster än flera av de andra testade däcken och rullar därför lite sämre än exempelvis Schwalbe Racing Ralph och Maxxis Crossmark. Ett byte till lite mer lättrullade däck kan vara på sin plats till Cykelvasan, men för vardagsbruk fungerar Bontrager Expert bra.

Trots sina billigare och snäppet tyngre komponenter är Superfly AL lättast av testcyklarna. Att ha en lätt ram som kompenserar tyngre delar är helt klart att föredra framför motsatsen eftersom komponenterna kan uppgraderas stegvis om så önskas. Då växlarna fungerar så briljant (inte ens någon efterspänning av vajrar har behövts) får stalltipset till den som är sugen på förbättringar vara bättre bromsar. Deore-bromsarna gör sitt jobb men mer än så är det inte. Efter en månads körning i novemberhöstblötan är känslan i bromsarna lite svampig. En annan betydligt billigare ”uppgradering” är att köpa ett snyggt HappyMTB-kedjestagsskydd då Superfly AL helt saknar skydd för kedjestaget. Med tredelat vevparti och således en lång kedja skramlar cykeln mer än lovligt vid utförskörning i lite stökigare terräng. Detta är irriterande och pinsamt av Trek att inte standardutrusta cykeln med en så enkel men funktionell detalj.

Effekter av långtest

Med ett kedjestagskydd blev Superfly AL en betydligt tystare och trivsammare cykel. Under långtestet har cykeln använts både på mer teknisk stig såväl som lättcyklad typisk långloppsstig samt till jobbpendling på grusväg och asfalt. Undertecknad jobbpendlar oftast på sin cykelcross (25 km enkel sträcka kuperad grus- och asfaltsväg) men tidtagning under liknande förhållanden med Superfly AL visar på att den sistnämnda inte är ett så väldigt mycket långsammare pendlingsvapen.

Förutom sedvanligt kabelskav och de lite svampiga bromsarna har Superfly AL hållit fint under testperioden.

För och emot
+ Lätt, faktiskt lättast av alla våra testcyklar.

+ Drivlinans precision imponerar.

+ Komfortabel utför.

– Frånvaron av kedjestagsskydd gör att cykeln låter som en mindre skogsmaskin. Detta ger ett dåligt intryck och en sådan billig detalj borde ingå i standardutrustningen.

– Bromsarna saknar bett och känns svampiga.

Sammanfattning

Superfly AL gör sig som väntat bäst i lättcyklad terräng. Det är kanske ingen busig cykel men geometrin gör den trevlig även som stigcykel. Däcken utgör en bra kompromiss mellan grepp och rull för en cykel som ska användas till långlopp. Sittställningen gör att Superfly AL både är lätt att trycka på uppför och hyfast lättmanövrerad utför.

Slutbetyget blir att Trek’s officiella Cykelvasacykel håller måttet. Prisnivån är förvisso ganska hög med tanke på att komponenterna är Deore, å andra sidan fungerar dessa så pass bra att det är svårt att klaga när Superfly AL dessutom är lättast av testcyklarna. Superfly AL är en cykel som nybörjaren kan ha mycket roligt på och som räcker till även för den som vill ta första steget till mer teknisk stigcykling.

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.