Cykelvasahojar: Sensa Merano TNT Pro – Tidsmaskinen

Datum:
09 april 2013 15:46

Sensa Merano TNT Pro

Sensa Merano har sitt ursprung i cykelkrosslandet Holland. Hur bra är holländarna på att bygga MTB för svensk terräng? HappyMTB har svaret.

Text och Foto: Anders Jansson (aj@happymtb.org), Kristin Svenson (kristin@happymtb.org) och Fredrik Westman (westman@happymtb.org).

 

Sensa är ett cykelmärke från det Holländska företaget Intersens Cycles and Parts BV. Ett familjeföretag som sålt cyklar i över 20 år. Företagets sortiment av cyklar är brett och sträcker sig över landsväg, tempo, bana, cykelkross, MTB och trekking.

Designfilosofi Sensa 29er

Sensa har ingen lång tradition av 29er och storhjulingarna är nya i sortimentet sedan något år tillbaka. Utbudet av 29ers till 2013 består av en kolfiberram i två utrustningsvarianter och tre aluminiumramar i totalt fem olika utrustningsvarianter. Den testade Sensa Merano TNT Pro är toppmodellen av aluminiumcyklarna.

Sensa Merano TNT

Ramen i trippelreducerad aluminium känns något enkel och saknar innovativa tekniska lösningar. De flesta moderna attribut som kommit de senaste åren med koniskt styrrör, pressvevlager, intern vajerdragning, directmount framväxel och 142×12-bakaxel, lyser helt med sin frånvaro. Här är det styrrör för rakt gaffelrör, gängat vevlager, klämma till framväxeln och normal QR bak. Finishen på ram och lack är god även om vissa svetsfogar är rejält grova och tilltagna.

Att cykelkross är cykelsporten nummer ett i Holland märks på vajerdragningen som på klassiskt cykelkrossmaner går på ovansidan av toppröret. Vajrarna är inte heller modernt heldragna utan går i dager mellan ramens vajerstopp.

Geometrin är till viss del 29er-anpassad genom vevpartihöjd och ett kort styrrör. Styrvinkeln är 71 grader och sadelrörsvinkel 73 grader. Sensa skiljer ut sig mot de tre andra cyklarna i testet genom ha en geometri anpassad för en gaffel med 80 millimeters slaglängd.

Storlek och geometri

Ramen finns i fyra olika storlekar; 17, 19, 21 och 23”. Den testade modellen var i storlek 21”.

Alla mått i millimeter, vinklar i grader.

Storlek                 21”
Styrvinkel               71
Sadelrörsvinkel          73
Sadelrörslängd          533
Effektiv överrörslängd  611
Styrrör                 120
Reach                   425
Stack                   621
Vevlagerhöjd            305
Hjulbas                1096
Kedjestagslängd         435
Vevarmslängd            175
Styrstamslängd          110
Maximal sadelhöjd*      813
Däckutrymme bak       ca 71

* Mätt längs med sadelröret från centrum av vevlagret
till sadelns ovansida med sadelstolpen på max angivet utstick.

Utrustning

Sensa Merano TNT Pro Special är utrustad med en RockShox Reba Dual Air 80 mm gaffel. Remote-reglage på styret saknas och lockoutreglaget återfinns nere på gaffeln. Gaffeln är avsedd för framnav med standard QR.

Drivlina, växlar och bromsar är komplett Shimano XT 3×10. Vevpartiet är tredelat med 42-32-24T och kassetten har 11-34T.

Styre, styrstam och sadelstolpe är av Sensas egna märke Supra Speed Line. Det 580 mm breda (smala?) styret är försett med barends.

Hjulen i originalspecifikationen är Sensas egna Supra MA20. På testcykeln satt dock Shimano MT55-hjul monterade på grund av att Supra-hjulen inte kunde levereras. Däcken ska enligt specifikation vara Supra Speed Line 2.0” men nu var fälgarna istället skodda med Continental Race King 29×2,0”.

Ram             Superlite Y-9 Alloy Triple Butted, standard QR
Ramstorlekar    17, 19, 21, 23
Fjädringsväg    80 mm
Gaffel          RockShox Reba RL 29, Crown LockOut, standard QR
Vevparti        Shimano XT, 3-delat, 42-32-24T
Vevlager        Shimano XT
Framväxel       Shimano XT, klämma
Bakväxel        Shimano XT Shadow standard
Växelreglage    Shimano XT
Kassett         Shimano XT 11-34T
Kedja           Shimano XT, nitad
Bromsar         Shimano XT, 180/160mm-skiva, Centerlock
Nav             Shimano MT-55
Fälgar          Shimano MT-55
Däck Fram       Continental Race King Basic 29x2.0, ej vikbara
Däck Bak        Continental Race King Basic 29x2.0, ej vikbara
Slang           Continental Mtb 29
Sadelstolpe     Supra Speed Line, setback, Ø31,6x350 mm
Sadel           Selle Italia X1
Styre           Supra Speed Line 580 mm, Ø31,8 mm, barends
Styrstam        Supra Speed Line 110 mm
Spacers         25 mm
Handtag         Gummi
Skydd           Saknas helt
Färg            Svart-Vit-Röd
Pris*           14 800 kr

*Pris per den 9 april 2013

Vikter
Sensa anger vikten på Merano TNT till 11,1 kg. Vi mätte vikten till 12,1 kg. Dock var vår version inte i originalspecifikation utan hade andra hjul och däck.

Vikt komplett      12,10 kg
(utan pedaler)

Vikt framhjul*     2119 gram
Vikt bakhjul**     2606 gram
Vikt hjul totalt   4725 gram

* framhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, bromsskiva, hjulaxel
** bakhjulsvikt innefattar hjul, däck, slang, kassett, bromsskiva,
hjulaxel

Försäljningsmetod

Sensa säljs via den svenska distributörens hemsida och i utvalda cykelbutiker.

Sensas cyklar säljs antingen som helt kompletta med färdigspecificerad utrustning eller som custom där utrustning kan väljas fritt efter lista. Inga 29ers finns dock som customalternativ. Det enda som kan väljas för Merano TNT Pro är utväxlingen 2×10 till en extrakostnad av 200 kr.

Intryck

– Oj!

– Vad är det här?

– Va f*n!

De första inledande kommentarerna från testarna sammanfattar intrycken av Sensa Merano rätt bra. Att byta från en normal modern cykel till Sensa är som att ta steget 10 år tillbaka i tiden. En tidsresa som självaste Marty McFly skulle bli imponerad av.

Det är långt, smalt och lågt. Känslan skiljer sig markant från de tre övriga cyklarna. Den långa styrstammen och sadelstolpen med setback gör sittpositionen utsträckt. Det smala styret begränsar cykeln när det kommer till handhavande och kontroll. Cykeln är nervös i sitt uppträdande och teknisk cykling blir nästan lite obehagligt på Sensan. Utför kräver cykeln mycket god teknik av cyklisten för att kännas säker då viktfördelningen är dålig med risk att flyga över styret.

Utför med Sensa

Vid klättring uppför ger det smala styret begränsad hävarm. Sadelstolpen med setback gör att sittpositionen kommer bak och trots 73 graders sadelrörsvinkel blir framhjulet lätt i branta klättringar.

Med komplett Shimano XT-grupp har Sensa testets finaste komponenter. XT-bromsarna är också testets bästa. Växlar och drivlina fungerar oklanderligt även om vi gärna sett Shadow+ teknik på bakväxeln för att lugna en orolig kedja. Det tredelade vevpartiet ger en bred utväxling för både snabba partier och branta uppförsbackar. Men en 11-34T kassett känns omodernt när så gott som alla i branschen monterar 11-36T numera.

Sensa är enda cykel i testet med 80 millimeters slaglängd. Det räcker oftast för normal cykling i lättåkt terräng men ger mindre reserver och kontroll i stökig terräng och utför. Reba-gaffelns Dual Air-system kräver luftfyllning i två kammare. Den är lite krångligare att ställa in jämfört med gafflar som har enkel luftkammare men å andra sidan går det att få till bättre individuell dämparprestanda. Lockouten nere på gaffelkronan kräver förflyttning av handen från styret ner till gaffeln vilket kanske inte känns säkert för många ovana cyklister.

Sittpositionen på Sensa är smal, lång och låg.

Reba-gaffeln ger bra komfort i styret. Bak i sadeln är det värre. Den bastanta ramen gör att det mesta av underlaget känns rätt upp i sadeln.

De monterade Continental-däcken lämnar väldigt mycket att önska. Däcken är cykelns enda kontakt med underlaget och avgör hur cykeln presterar och upplevs. De smala 2,0”-däcken inverkar negativt både på komfort och på grepp. Gummiblandningen som är Continentals enklaste gör greppet över fuktiga rötter och stenar onödigt spännande, vilket återigen ställer höga krav på cyklistens teknik. Nu ska sägas att Continentaldäcken inte är standardutrustning. Men att leverantören väljer att montera så pass enkla däck gör oss lite oroliga över kunskapen om däckens betydelse.

På lättåkt underlag och på asfalt är enda ronden som Sensa plockar poäng. Den utsträckta sittpositionen och det smala barendsförsedda styret ger en låg framåtlutad sittposition. Landsvägscyklister som tar klivet över till MTB kommer att känna igen sig i sadeln på Sensan.

Uppför med Sensa

Bra, kanske många landsvägscyklister tänker som vill ta steget över till MTB. Sensa Merano kunde kanske vara något för mig?

Inget kunde vara mer fel. Att sitta som på en landsvägscykel fungerar tyvärr inget bra i terrängen. Ovana MTB-cyklister behöver ofta också all hjälp de kan få när terrängen börjar bli stökig. Något som Sensa inte kan bidra med. Sensa är svårbemästrad i skogen och tempot sjunker i stökiga och tekniska partier, även med en erfaren cyklist i sadeln. Vi skulle inte bli förvånade om det är en Sensa Merano som är längst fram när köerna i stöket på Cykelvasan uppstår.

Effekter av långtest

Hjulen mättes upp i början av testet och uppvisade mycket bra byggkvalitet. Ekerspänningen var jämn och maximal skevhet uppmättes till 0,3 millimeter. Hjulen höll sig raka genom hela testet. Växlarna var väl justerade och krävde ingen åtgärd.

Då all form av ramskydd saknas uppstod märken på kedjestaget från kedjan och runt styrhuvudet från vajerskav.

För och emot

+ Shimano-komponenterna och hjulen

+/- Reba Dual Air. Klurig att ställa in men ger bra dämparprestanda

– Omodern ram

– Endast 80 mm gaffel

– Ingen remote lockout

– Tunga snikna däck

– Smalt styre

– Dålig komfort

Sammanfattning

Nej Sensa. En 29er är inte en cykelkross med bredare däck och rakt styre. Att hoppa av cykeln så fort terrängen blir besvärlig kanske är grejen i Holland. Men en MTB bör vara byggd och utrustad för att kunna användas på stigar i skogen.

Cykelns uppträdande gör att den absolut inte är något för nybörjare. Den kräver en erfaren och teknisk cyklist för att överhuvudtaget gå att framföra på stig. Men inte ens då är det speciellt roligt eller inspirerande, utan rent av farligt i vissa situationer.

Som en 2013 års modell känns Sensa Merano riktigt omodern både i ramdetaljer, geometri och utrustning. Kortslagiga 80 mm-gafflar och smala barendsförsedda styren slutade de flesta andra tillverkare med förra decenniet. Att drivlina, växlar, bromsar och hjul håller testets högsta klass hjälper tyvärr inte alls i det här fallet.

 

Länk till tillverkaren

Grupptest Cykelvasahojar – Intro

Kommentera och diskutera

 

Nedan följer en kommentar från Sensa, som även är officiellt inbjudna till att delta i kommentarstråden.

Detta är en sammanfattning av vår samt våra kunders uppfattning av Merano TNT Pro. Cykeln är testad i Hollands största cykeltidning där den fick betyg sju poäng av tio möjliga. Ramen har inte alla de senaste tekniska lösningarna, men viktmässigt och komfortmässigt anser vi den vara konkurrenskraftig. Den är inte mjuk i överröret, vilket ibland kan vara fallet på lätta aluminiumramar, utan cykeln svarar bra när man pressar den. Vajerdragningar, vevparti och växelinfästningar gör cykeln lätt att underhålla på egen hand.

Sittpositionen är för den som vill ha lite mer komfort, det vill säga relativt kort överrör, normalt gaffelrör samt ett lågt vevparti. Detta ger en ganska upprätt sittställning, vilket många föredrar när man har många mil att avverka. För den som sen vill finjustera sittposition kan man fritt välja mellan styrstammar i längderna 8 till 13 cm. Gaffelvinkeln är åt det snävare hållet, vilket ger en kort hjulbas. Sammantaget ger detta både komfort och en livfullhet som tillsammans med de större hjulen gör cykeln snabb och lättcyklad.

Cykeln är utrustad med Rock Shox Reba 80 mm med crown lock-out. Skulle man föredra 100 mm slaglängd går det att vända på en distans inne i gaffeln. Crown lock-out är en vanesak men det medger också att gaffeln går att ställa mellan fem olika fasta lägen. Perfekt när man inte bara vill välja mellan öppen eller stängd gaffel. Testcykeln var utrustad med Continental Race King 2.0, ett däck för snabba sommarstigar och normaltekniskt underlag. 29-tumhjulens större anläggningsyta gör att 2.0 funkar bra men självklart kan byte av däck behöva göras efter säsong och underlag.

Standardhjul på cykeln är Supra MA20 29:er vilket är en lätt fälg med Shimano XT-nav som väger 1865g paret. Skodda med Supra Speedline 2.0 däck, foldable som väger 548g st. Testcykeln hade ett 3×10 vevparti men det går även bra att få cykeln med 2×10. Detta i kombination med en kassett med ett register som gör att man kommer upp i de värsta backarna, utan att få för långa steg mellan växlarna.

Sensa levererar cykeln med antingen ett 58 cm rakt styre eller ett 62 cm rizer-styre. Bara att välja när man beställer cykeln. Rakt styre är enligt vår uppfattning perfekt för Cross Country-cykling som ibland innehåller trånga passager. Bar-ends bjuder vi på vid köp av cykel och kan lätt tas bort eller användas efter tycke och smak.

Till sist anser vi att 29-tumstrenden också medfört att cyklarna blivit mer en blandning mellan Cross Country, All Mountain och Down Hill. Ska man vara ”modern” är det kanske downhillbreda styren, breda och tröga däck, lång slaglängd och flacka vinklar som gäller. Sensa Merano TNT Pro är inte en blandning, det är en cykel för snabb Cross Country, gärna över lite längre distanser. Sensa har valt mycket fina komponenter för att ge bäst förutsättningar för detta och är med andra ord perfekt för Långloppscupen eller Cykel Vasan.

Angående testpatrullen på Happy kunde vi aldrig i vår vildaste fantasi föreställa oss att självutnämnda experter kunde uttala sig så kategoriskt och utan minsta ödmjukhet inför egna tillkortakommanden, eller vad som faktiskt kan vara en fråga för tycke och smak eller säsongsanpassningar som man som cykelägare kan behöva göra. Till detta undrar vi om inte cykeln var för stor för dessa herrar och dam. De andra cyklarna var i mindre storlekar än vår Sensa som var i storlek 21”. Vi kan bägge känna igen oss till viss mån efter att själva provat storlek 23” som var på tok för stor för oss.

Inom Sensa finns ett cykelkunnande som sträcker sig över tjugo år och detta i Holland, ett land med ett cykelintresse vida överstigande det som finns här i Sverige. Dom blev djupt chockerade av att läsa Happys test och kommentarerna. Sensa är dessutom ingen ”postordercykel” utan Sensa utvecklar, designar och bygger cyklarna i Almelo i södra Holland. Att vi i Sverige säljer via en nätbutik beror på att vi är i en uppbyggnadsfas för märket på den svenska marknaden. Bor man i Stockholm eller i Skövde med omnejd, eller har vägarna förbi kan man besöka våra showrooms och där få den servicenivå en vanlig cykelbutik kan erbjuda. Annars svarar vi dagligen på frågor via e-post och vi ringer upp ALLA som köpt en av våra cyklar innan vi levererar, för att säkerställa att våra kunder ska få sin cykel anpassad för just sig.

Välkommen att själv bli en nöjd ägare till en Sensa Merano TNT Pro, eller för all del någon av våra övriga potenta och prisvärda cyklar.

Per Alfredson och Michael Fondelius
Cycle Mode AB
www.sensabikes.se

Redaktionens replik till Sensa

Sensas tankar om geometrin på Merino TNT sammanfaller ganska väl med testredaktionens. Vi är helt överens med Sensa om att Merino har en upprätt sittposition och att det särskilt för nybörjare kan vara en fördel. Däremot finns det flera sätt att nå denna upprätta sittposition. Sensa har valt en geometri med kort överrör, lång styrstam och mycket setback. Det är egenskaper som gör cykeln kvick att hantera, men det slår tillbaka genom att den blir nervös i uppträdandet. Med en lång styrstam och kort överrör hamnar också viktfördelningen långt fram över framhjulet. De flesta andra tillverkare har gått över till längre överrör och kortare styrstammar för att ge ökad kontroll, och det är därför vi betraktar geometrin som omodern.

Just ramens konstruktion och påståendet om att denna ram (till skillnad från andra cyklar) inte har mjukt överrör ställer vi oss också undrande inför. Likaså att blanda in det normala, icke-koniska styrröret, som en bidragande orsak till ökad komfort samt upprätt sittställning. Ökad diameter på styrröret skulle inte påverka höjden på detsamma, bara öppna möjligheter för köparen till fler eftermarknadsgafflar.

Sensa ger förslag på olika sätt att modifiera cykeln. Alla dessa förändringar kommer på olika sätt att försämra geometrin. För att ett byte till en kortare styrstam ska ge de efterfrågade egenskaperna skulle den behöva kompletteras med ett förlängt överrör, vilket naturligtvis är omöjligt. Ökad slaglängd på gaffeln skulle ge förändrade ramvinklar, bland annat oönskad flackare sadelvinkel samt högre vevlagerhöjd. Det bör också sägas att det fria val av komponenter som Sensa nu föreslår inte tidigare framgått vare sig på Sensas hemsida eller i informationen från företaget. Vi ställer oss dock positiva till att Sensa nu öppnar upp den möjligheten för kunden.

Vad gäller de konkreta förslag om riserstyre och däckval som Sensa föreslår så påstår vi att 62cm fortfarande är ett för smalt styre, där 66 cm borde vara minimum idag. Helst ännu bredare, så att kunden kan kapa styret till anpassad bredd, då det är svårare att göra tvärtom. Angående däcken så håller vi med om att Race King är ett bra däck för den här typen av cykel, men det beror på vilken variant av Race King. Det finns snikvarianten med hård gummiblandning och finvarianter med greppig gummiblandning. Det är bra att vara tydlig vilken variant man avser, då djävulen sitter i detaljerna.

När det gäller valet av storlek har redaktionen utgått från reach-måttet, som idag är bransch-standard. Valet av Sensa i storlek 21″ handlar alltså om att få den storlek som matchar övriga testade cyklar, och som passar redaktionen i övrigt. Numera köper man cykel efter längd (reach), inte höjd på sadelröret. Vi har inte upplevt att cykeln är för lång.

Det som det till sist kokar ner till är egentligen vilka egenskaper man ska förvänta sig hos en cykel för en motionär som vill köra långlopp och annan stigcykling. I Sensas kritik mot Happys testomdöme ligger också en kritik mot utvecklingen av mountainbike generellt. Redaktionen håller helt med om att vi ser en utveckling mot att cyklarna generellt blir mer orienterade mot teknisk stig. Dagens startfält i crosscountry-loppen har bredare styren, kortare styrstammar och bredare däck än för tio år sen. I vårt test visar inte minst Merida att det går att kombinera goda högfartsegenskaper med duglighet på teknisk stig. I testmiljön ingick några av de stigar som används i långloppet Långa Lugnet och inget som kan klassas som ”downhill” eller ligga utanför användningsområdet för en XC-cykel. Bilderna då vi hoppar med Sensan är från en del av bansträckningen till Långa Lugnet. Vår slutsats utifrån detta är är att det inte går att kompromissa bort terrängegenskaperna på en långloppshoj.

Vår erfarenhet är att den som köper en cykel för 15000 idag kommer vilja ha en cykel som fungerar för både grusväg och tekniska stigar. För den som endast kör grusväg och pendlar till jobbet är det mer aktuellt med en hybrid eller en cyclocross.

När det gäller testredaktionen så har vi med flera års erfarenhet funnit en form som fungerar för oss och som uppskattas av våra läsare. Vi vet att vi ses som kompetenta och har ett rykte om oss att vi säger vad vi tycker och att vi testar ordentligt och noggrant. Vi är helt enkelt fria och oberoende. Det uppskattas av våra läsare och även av många i branschen. Vi är också en annorlunda redaktion genom att vi deltar i en daglig diskussion med våra läsare.

HappyMTB har skapats utifrån en tro på det fria ordet. Vi välkomnar en öppen diskussion, och därför är länken mellan det redaktionella och forumdiskussionen så viktig. Det här blir vår slutreplik, men vi hoppas diskussionen fortsätter på forumet, dit vi också bjudit in Sensa att aktivt delta.