Mini-test: Shimano Osaka cykelväska

Datum:
31 maj 2013 06:30

osaka25

I cyklistens vardagsstruktur ingår att få med sig saker till jobbet. Shimano Osaka är en cykelväska i messenger-stuk för den som vill bära en organiserad vardag på ryggen.

Text: Oskar Williamsson (oskar@happymtb.org)
Foto: Hanna Williamsson

Om produkten

Shimano Osaka (2013) 
Pris: 1249 kr  (35 liter: 1399 kr)
Storlek: 25 liter , finns även 35 liter
Färger: röd eller svart

För och emot
+ Många genomtänkta detaljer
+ Många fack gör det lätt att hålla ordning på alla prylar
+ Lätt att hålla ren
– Sitter något för högt upp på ryggen
– Sitter inte så bra när den är fullpackad
– Rymmer inte en bärbar dator med normalstor skärm
– Ej vattentät

Omdöme

Det tycks finnas en liten beef bland pendlarna kring väskor. Somliga trivs med att ha packningen på ryggen medan andra kräver att den hänger på cykeln. Bland ryggfolket finns därtill två fraktioner: ryggsäckar eller budväskor, eller messenger som det kallas på svengelska. Osaka är Shimanos bidrag i messenger-genren och finns i två storlekar: 25 och 35 liter. HappyMTB har testat den mindre varianten.

Det finns två filosofier när det gäller den här typen av väskor, och det handlar om det ska vara hård eller mjuk rygg. En riktig budväska med rejält packutrymme är som en stor säck med lock och bärremmar. Väskan kan forma sig helt och hållet efter innehållet. Det är praktiskt när man kör paket men stämmer inte alltid med behoven för pendlingen till jobbet. En hård rygg, eller rättare sagt en rygg med stoppning, gör att väskan alltid håller en viss form. Det är en fördel när papper inte ska bli skrynkliga och gör också att en dator trivs bra i väskan. Det är också lätt att förse väskan med praktiska fack. En väska med hård rygg håller formen även när den inte är packad. Den ena nackdelen är att den inte rymmer lika mycket som en mjuk väska. Den andra – och största – är att den lever sitt eget liv på ryggen när den är fullpackad.

IMG_1731

Osaka är en väska med hård rygg och är fullproppad av detaljer och lösningar. Väskan har gott om olika fack. Det stora facket rymmer med lite god vilja en matlåda, jeans och t-shirt. Det finns också ett stoppat fack i mitten som passar för en läsplatta. För min del har den räddat en ansenlig mängd papper från att skrynklas sönder av allt jag tryckt ner i stora facket. Däremot ryms inte en vanlig bärbar dator. I det yttre facket finns en massa små fack för nycklar, telefon, plånbok och så vidare. Det finns också yttre nätfack i vardera änden på väskan som passar utmärkt för extraslang. I locket finns också ett fack, där man enkelt låter bygellåset glida in. Där finns också en smidig nyckelringshållare.

IMG_1736

Bärremmen är lätt att justera genom att dra i två plastöglor. Remmen sitter traditionellt över axeln, med en extra säkring som går till höften. Den senare går att kroka av. Båda remmarna har snabblås, vilket gör det enkelt att hänga av sig väskan även om man har tjocka kläder på överkroppen.

dusch

Väskan är i smutsavvisande lite blankt material som är lätt att hålla rent. Väskan har ett visst skydd mot vatten men regnar det ordentligt kryper fukten in. Vid en riktig dusch blir innehållet blött.

Omdömet om väskan skiljer sig brutalt åt beroende på om det är lite eller mycket packning. Med lite packning sitter den bra på ryggen, och ganska klistrad. Kanske att den är lite för klistrad och sitter lite för högt. Jag skulle gärna ha ner den längre ner mot höften. Det är svårt dels för att bärremmarna inte är långa nog trots att jag är en ganska liten man, men även för att den glider omkring ganska okontrollerat vid ryggslutet. Fullpackad med papper, matlåda och ombyte ligger väskan som en kartong utanpå ryggen. Det funkar, men den glider gärna runt.

Shimanos budväska är ingen budväska. Det är en väska som fungerar bra att cykla till jobbet med. Det går att packa ner lite kläder i den, men bäst är den på att transportera papper och en matlåda. Den står nästan lika stadigt som en portfölj på golvet och är en bra följeslagare på möten då man snabbt behöver få fram rätt papper, hitta penna och almanacka och skicka ner telefonen i rätt fack. Alla fack gör att det är enkelt att få med sig nödverktyg, nycklar, lås och annat handväskestyckegods utan att telefondisplayen repas. Men när det är dags för ombyten, leriga galonisar från dagis och tre liter mjölk hänger den inte riktigt med. Osaka 25 är mer en tjänstemannaväska med stil än en tillhandahållare av hushållsnära tjänster. Inga RUT-avdrag här. Men kanske är det att vänta sig lite för mycket av blott 25 liter fördelat på en massa fack? Den större versionens tio extra liter kan mycket väl vara det som behövs för att göra väskan till ett kompetent bagageutrymme under vardagsbestyren.

För vem?

Osaka 25 passar för den som cyklar till och från jobbet utan att bära med sig en hel garderob, och som behöver en cykelanpassad portfölj och inte en expeditionsryggsäck för cykel.

Kommentera och diskutera