Nya Långa Lugnet 2013 – extra allt och så en sten på det

Datum:
03 juni 2013 21:14

Två Falucyklister ser ut över Långa Lugnets startområde på Riksskidtadion.

Scandinavian Outdoor Games i Falun avslutades i helgen med den andra deltävlingen i Mitsubishi MTB Challenge – det återuppväckta Nya Långa Lugnet. HappyMTB har cyklat ett långlopp som innehåller allt en mountainbikecyklist kan önska sig: dammig grusväg, rotig stig, tuffa uppförsbackar och grävda utförsstigar med berms och hopp. Dessutom cyklistens värste fiende; punka-Stenen med stort S.

Text: Kristin Svenson (kristin@happymtb.org). Foto: Kristin Svenson och Maria Hedberg

Som inflyttad wannabe-dalkulla är jag partisk – men, nog är det väl ändå något visst med Dalarna? Inte minst faktumet att tre av deltävlingarna i Mitsubishi MTB Challenge (långloppscupen) anordnas här talar sitt tydliga språk. I Dalarna finns inte bara faluröda stugor, knätofsar och fiolmusik utan också en cykelkultur vars like är svår att finna i någon annan del av Sverige. Falun visade detta med besked den första helgen i juni då Scandinavian Outdoor Games (SOG) gick av stapeln här. En stor del av evenemanget kretsade kring mountainbikecykling och mången cyklist har på olika vis njutit av Faluns underbara grävda stigar under helgen. Självklart ingick dessa också i dragningen på Nya Långa Lugnet, ett beryktat dalalånglopp som i år återuppstått i ny skepnad och avslutade hela SOG-konkarongen.

Demovillage på Scandinavian Outdoor Games.

Att gå från puppa till färdig långloppsfjäril var dock inte en helt okomplicerad process för Nya Långa Lugnet. Den ursprungliga bansträckningen – en kuperad men tämligen tekniskt lätt bana – fick i sista stund genomgå ytterligare en transformation på grund av markägare som satte sig på tvären. Det gamla Långa Lugnet var känt för sina tekniska partier och Nya Långa Lugnet kommer sannolikt inte att få ett sämre rykte. (För det förstår ni väl att ‘tekniskt’ är en komplimang?)

Yours truly strax innan start.

Nya Långa Lugnet har tre loopar med varvning vid Riksskidstadion. Väderprognosen för söndagen var lite osäker med ett hotande regn. Det viskades till och med i elitleden om en ”väldigt teknisk långloppsbana” och några av de rotigaste stigarna hade troligen blivit ytterst spännande vid ett skyfall. Nu valde vädergudarna att istället ge de cirkus 650 startande cyklisterna snustorrt och kvavt väder. Det var nästan så att ett litet, litet duggregn hade varit önskvärt; den första av Nya Långa Lugnets loopar går på grusväg och dammet yrde så pass att det nästan liknade ett kinesiskt storstadssmog.

"Åh vad härligt det dammar!" som barnen i bullerbyn hade sagt.

Publiken hade gått man ur huse (nåja) för att stötta cyklisterna. Denna entusiastiska hejarklack gjorde ett riktigt bra jobb, komplett med koskällor och ett glatt humör.

Entusiastisk hejarklack.

Kan man inte närvara fysiskt med koskällor i hand finns det andra sätt att peppa nära och kära när de cyklar långlopp. Någon, tyvärr inte undertecknad, fick förhoppningsvis lite extra motivation i nedanstående lapp slutet på första loopen. Jag hoppas att Högosta kämpade hela vägen in i mål och att hen dessutom hade energi nog att ligga ordentligt efteråt.

Någon fick en extra sporre ute på förstaloopen.

En liten komplikation under hela SOG-helgen var att väldigt många olika lopp och sporter samsades på samma yta. Enduro, multisport, traillöpning och långloppsbana fanns uppmärkta samtidigt i Lugnetterrängen och det gällde att komma ihåg vilken sport man höll på med för tillfället och följa rätt skyltar.

Det verkade ändå som att staben av banmarkerare (som er reporter faktiskt själv var en del av) gjort ett bra jobb för felkörningar blev ingen stor snackis efter målgång. Något som däremot blev mäkta uppmärksammat var Stenen. Nog ligger det en och annan sten i Lugnetterrängen men i slutet på första loopen fanns en synnerligen spetsig och uppstudsig sådan. Källor på internet (…) säger att uppemot 70(!) cyklister kan ha punkterat på en och samma sten. En prestation som helt klart borde göra Stenen värdig en plats i Guinness rekordbok.

Följ skyltarna. Ja, alltså, rätt skyltar.

Efter de första inledande två milen av grusväg leddes banan upp på Jungfruberget via en bedårande smörblomsäng. Detta var kanske även banans enda flacka stig vilket säger en del om banprofil och höjdkurva. Det är inte en slump att den kuperade Faluterrängen har fostrat många cykelstjärnor – man blir stark av att bo här. På Jungfruberget slingrar sig mil efter mil av motionsspår och mer eller mindre rotiga stigar. Det är en tuff loop för den som slarvat med teknikträningen. I ett av de mer rotiga stigpartierna kommer jag ikapp ett gäng som sliter sig framåt tramptag för tramptag. En av cyklisterna utbrister: ”det är på grund av sånt här man väljer att cykla landsväg!”. Jag kan inte motstå att svara: ”nejdå, det är ju tack vare sånt här man väljer att cykla mountainbike!”.

Smörblomsäng och Nya Långa Lugnets kanske enda platta sig.

Nya Långa Lugnets tredje loop är mindre stenig och mindre rotig men desto mer kuperad. Totalt på de 61 kilometrarna ska i runda slängor 1000 höjdmetrar avverkas. Med 15 kilometer kvar har backarna börjat ta ut sin rätt och jag passerar den ena väggade cyklisten efter den andra. Banan slingrar sig fram i skidspårsgatorna och dessa går ständigt upp och ner, upp och ner. Efter varje dold sväng hoppas man på en utförslöpa och nästan alltid kommer en brant uppförsbacke.

Vid åsynen av denna branta uppförsbacke utbrast inga spontana applåder.

Men belöningen ska komma. Som manna från himlen har Falu Stigcyklister spridit ut sina fantastiska stigalster över Lugnet. ”Everytime She Smiles” är först ut och på den här stigen behöver man aldrig bromsa och aldrig trampa. Det räcker att pumpa fart i kurvorna och mysa sig ner mellan träden. Nya Långa Lugnet-deltagarna får även massinviga den senaste, ännu odöpta grävda stigen som är lite ruffigare att köra men lika rolig. ”Second Chance” följd av ”Halloween Knights” är del av den allra sista utförslöpan med bara 4 kilometer kvar till mål. Jag hoppas att inte alla cyklister var för trötta för att njuta av flowet i dem under nedfärden.

Belöningen för allt slit i form av den grävda stigen Second Chance.

Sammanfattningsvis har Nya Långa Lugnet haft en dramatisk återfödelse men nog är det ett långlopp som kommit för att stanna (förhoppningsvis utan Stenen). Det bästa av alla världar i en totalt maxad kombination.

Resultat

Kommentera och diskutera på forumet