Trek Project One – nu även för MTB

Datum:
07 juni 2013 10:46

Trek Project One. Foto:Trek

Treks cykelkonfigurator Project One som tidigare enbart funnits för märkets landsvägsmodeller införs nu även för MTB.

Text: Anders Jansson (aj@happymtb.org) Foto: se bildtext

MTB-utbudet i Project One omfattar till en början kategorierna XC-race och Singletrack Trail med de tre modellerna Superfly HT, Superfly FS och Fuel EX 29. Urvalet är gjort med tanke på de modeller som säljer bäst. Om några av Treks övriga MTB-modeller når Projekt One får framtiden utvisa.

Trek Project One. Foto:Trek

I respektive modellserie är det bara toppmodellen 9.9 som finns i Project One och som kan konfigureras. Den som väljer en lägre modell får helt enkelt hålla tillgodo med standardfärg och standardkomponenter.
Välj färg och färgtema i konfiguratorn. Antal färgkombinationer är snudd på oändliga. Foto: Trek

I stort sett alla delar på cykeln kan konfigureras. Från ram, färg, gaffel, hjul, komponentgrupp osv hela vägen ner till handtag och dess färg. Färgen på ramen kan väljas i en mängd olika färger varav nio är helt nya.

Klassiskt svart eller mer vågad färg? Du väljer. Foto: AJ

Då det rör sig om toppmodeller har de valbara komponenterna en viss lägstanivå. Drivlina, växlar och bromsar finns från XT/X0 och uppåt.  Gafflar finns att välja från Fox eller från Rock Shox. För övriga komponenter handlar det mest om det egna märket Bontrager.
Varsågod och välj! Foto. AJ

I varje kategori finns cirka 2-5 olika alternativ att välja mellan. Vissa val görs utan prispåslag medan andra kostar extra. Det går även att nedgradera med billigare komponenter och därmed få prisavdrag. Komponent måste dock alltid väljas, det går inte att helt välja bort en komponent för den som exempelvis har egna delar hemma. Det är kompletta cyklar som säljs i Project One. Ramset, som går att beställa för landsvägsmodellerna, finns ännu ej för MTB.
Bara däcken kvar. Sedan är det bara att beställa. Foto: Trek

När cykeln designats klart och all utrustning valts finns det några alternativ att välja mellan. Antingen spara för att komma tillbaka senare, skriva ut lista och bild för att sätta på kylskåpet, e-posta till en kompis eller om cykelsuget är riktigt allvarligt, trycka på beställ.
Trek har byggt en trailer för demo av Project One på olika event runt om i USA. Kommer Trek Sverige att ha en likadan? Foto: AJ

Vid beställning ges en lista över Trek-återförsäljare som är så kallade Pro-konsulter och därmed kan hantera en Project One order. För närvarande finns det cirka 15 stycken i Sverige och kunden är fri att välja vem som helst. De finns utspridda över hela landet men den som inte bor i direkt närheten kan få åka en bit. Att ta sig till cykelhandlaren är nämligen nödvändigt för Project One. Trots att kunden gör jobbet med att själv konfigurera cykeln och välja komponenter så måste allt i slutändan gå via en återförsäljare då Trek inte arbetar med direktförsäljning till slutkund. Det är också cykelhandlaren som ansvarar för att ta fram rätt storlek på ram och komponenter efter kundens kroppsmått.

Finns alla delar och komponenter i lager tar det sedan 7-10 dagar innan kunden har sin cykel levererad och klar. För speciallackering kan väntan bli något längre.
Fuel EX blue orange. Foto: Trek

Fuel EX green. Foto: Trek

Fuel EX Blue Red. Foto: Trek

Superfly 100 SL. Foto: Trek

Superfly 100 SL Rootbeer. Foto: Trek

Superfly SL. Foto: Trek

Superfly SL. Foto: Trek

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera