Första titt – Nya 29-tummare från Trek

Datum:
28 juni 2013 10:36

Remedy 29. Foto: Sterling Lorence

Treks modeller Remedy och Fuel EX kommer i versioner med 29-hjul. HappyMTB har tagit en första titt på de nya modellerna.

Text: Anders Jansson (aj@happymtb.org) Foto: Anders Jansson och Trek

Trek har bytt strategi när det gäller lansering av nya cykelmodeller. Tidigare så presenterade företaget, som så många andra, sina nyheter först till media och sedan dröjde det flera månader innan de fanns att tillgå i butik. Det gav upphov till viss frustration bland kunderna som gärna ville klämma på nyheterna direkt när de läst om dem.

Med nya modeller framöver väljer Trek att presentera nyheterna för media och kunderna på samma gång. När de nya cyklarna presenteras ska de direkt gå att hitta i cykelbutiken.

Den nya strategin innebär att Trek kommer att ha nyhetspresentationer flera gånger om året framöver. De kommer inte att hålla inne några nyheter för att kunna presentera mycket i en klump utan så fort en modell är färdigutvecklad och klar ska den presenteras och ut på marknaden. Nyheterna ska inte heller vänta på att en viss årsmodell ska bli aktuell. Det innebär att det som presenteras nu är således 2013-årsmodell och inte några kommande 2014.

Nya Fuel EX 29

Fuel EX 29. Foto: Sterling Lorence

Fuel EX är Treks modell för Singletrack Trail, eller normal stigcykling som vi skulle kalla det. För två år sedan hade 26-tumsmodellen 120 mm slaglängd och då även lite dragning åt XC. I fjol fick modellen 130 mm och blev en mer renodlad stigcykel.

Den nya 29-modellen går i samma anda och är en ren stigcykel. Trek ville behålla egenskaperna från Fuel EX 26 men addera de fördelar som de större 29-hjulen ger. Det gav en slaglängd på 120 mm fram och bak. 26-tums modellen kommer fortfarande att finnas kvar parallellt med den nya 29-modellen.

Med de större 29-hjulen växer Fuel EX till sig ordentligt i storlek. Kedjestagen ökar med 2,7 cm till 45,2 cm och hjulbasen blir cirka 2,9 cm längre. Störst ökning sker med höjden på fronten där 29-modellen har hela fyra centimeter högre Stack-mått än 26-modellen.
Geometrijämförelse mellan 2012-års Fuel EX 26 och nya 2014-års Fuel EX 29. Foto: Trek

Med sin storleksökning påminner Fuel EX 29 geometriskt mycket om märkets andra 120 mm 29er; Rumblefish. Mått som kedjestagslängd och vevlagerhöjd är identiska mellan de båda. Gaffelvinkeln på Fuel Ex 29 är något flackare med 69,5 grader vilket gett några millimeter längre hjulbas. Fronten blir något lägre på Fuel EX 29 då styrrörslängden reducerats med 10 millimeter. Likt märkets övriga 29er får Fuel EX 29 Gary Fishers G2-geometri i fronten.
Geometritabell Fuel EX 29

Någon risk för kannibalisering inom det egna märket föreligger dock inte då Rumblefish förväntas utgå inom kort. Med nya Fuel EX 29 i kulisserna har inte heller något utvecklingsarbete gjorts på Rumblefish de senaste året.

Den stora skillnaden mellan Fuel EX 29 och Rumblefish är designen av bakdämparlänkaget. Treks ram- och dämparingenjör Dylan Howes förklarade att det bakdämparlänkage som används på Rumblefish, den så kallade Swing Link, fungerar bra upp till runt 100 mm slaglängd. Därutöver ger konstruktionen med sin liggande dämpare för mycket kompromisser i dämparprestanda. Problemet går att lösa genom förändringar i länkaget men det skulle innebära att utrymmet för vattenflaskan fick offras. Så på nya Fuel EX 29 valde Trek samma dämparlösning som på Fuel EX 26. En stående dämpare med Full-floater-teknik, där bakdämparen inte sitter fast monterad i ramen utan är flytande monterad mellan bakdämparlänkagen. Dylan berättade att de är mycket nöjda med hela konstruktionen av deras nya 29-modeller och beskriver dem som ett slags 29er 2.0 vilket, enligt Trek, är en rejäl uppgradering mot märkets tidigare (och andra tillverkares nuvarande) 29-teknik.

Treks Full-floater-teknik där dämparen sitter flytande monterad. Den röda Evo-länken är av magnesium. Foto: Sterling Lorence

Kinematiken är något förändrad jämfört med Fuel 26. Dämparens längdmått är lika men slaget är kortare och har gjorts något mer progressivt för att bättre passa de större hjulen. Bakdämparen från Fox har Treks egna DRCV-teknik med dubbla luftkammare där den ena kammaren aktiveras en bit in i slaget. Dämparen ska på så sätt ge bra uppträdande vid små rörelser samtidigt som det finns reserver vid stora slag.

DRCV-tekniken har tidigare även använts på gafflarna. Till 2014 är den funktionen borttagen. Treks gaffel- och dämpar-guru Jose Gonzales förklarade att Trek anser att Fox nu själva har kommit så långt i sin gaffelutveckling att någon extra DRCV-funktion inte längre är nödvändig för att få de egenskaper Trek önskar. Då finns inte heller behovet av att krångla till det med extra och dyra funktioner. Men, säger Jose, utvecklingen för att förbättra prestandan pågår kontinuerligt hos Trek och det är det är inte alls säkert att det blir enbart Fox i originalversion framöver.

Fuel EX 29 kommer i två olika rammaterial; kolfiber och aluminium. Kolfiberramarna är byggda av Treks OCLV Mountain-kolfiber och uppges ha en ramvikt på 1920 gram. Aluminiumramarna är konstruerade av Alpha Platinum Aluminum och uppges väga 2484 gram.

Kolfibermodellerna har huvudram i kolfiber men lite olika utförande på bakramen. Topmodellen 9.9 har en bakram helt i kolfiber. Mellanmodellen 9.8 har sadelstag i kolfiber och kedjestag i aluminium. Den enklaste kolfibermodellen 9.7 har en bakram helt i aluminium.

Ramarna har gummiskydd på nedre delen av diagonalröret och på kedjestaget.

Ramarna har E2-styrrör för konisk gaffel, BB95-presfit vevlager med ISCG05-fäste och ABP 142×12 genomgående bakaxel. Vajerdragningen är intern för växelvajrar och extern för bromsledningar. Höj/sänkbar-sadelstolpe kan antingen monteras med extern dragning eller internt för Stealth-modeller.

 E2-styrrör med ett nedre lager i 1,5”-dimension och ett övre i 1 1/8”. G2-geometrin har 51 mm offset.

Fuel EX 29 kommer i storlekar från 15,5 till 23 tum för att passa korta som långa cyklister.

Modeller och utrustning

Fuel EX 29 kommer i sex olika utföranden. Tre med aluminiumram och tre med kolfiberram.

Fuel EX 29 7.  Pris 24 999 kr.
Fuel EX 29 7.  Pris 24 999 kr.

Aluminiumram, Fox 32 Evolution CTD-gaffel, Fox Evolution CTD DRCV-dämpare, Shimano Deore/SLX 3×10 drivlina och bromsar, Bontrager Duster tubeless-ready hjul. Angiven vikt: 13,7 kg

Fuel EX 29 8.  Pris 27 999 kr.
Fuel EX 29 8.  Pris 27 999 kr.

Aluminiumram, Fox 32 Evolution CTD-gaffel, Fox Evolution CTD DRCV-dämpare, Shimano SLX/XT 3×10 drivlina och bromsar, Bontrager Rhythm Elite hjul. Angiven vikt: 13,1 kg.

Fuel EX 29 9.  Pris 37 999 kr.
Fuel EX 29 9.  Pris 37 999 kr.

Aluminiumram, Fox 32 Factory Kashima CTD-gaffel, Fox Evolution CTD DRCV-dämpare, Shimano XT 2×10 drivlina och bromsar, Bontrager Rhythm Elite hjul, RockShox Reverb Stealth sänkstolpe. Angiven vikt: 12,8 kg.

Fuel EX 29 9.7.  Pris 36 999 kr.

Fuel EX 29 9.7.  Pris 36 999 kr. Foto: Trek

Huvudram i kolfiber, bakram i aluminium, Fox 32 Evolution CTD-gaffel, Fox Evolution CTD DRCV-dämpare, Shimano SLX 3×10 drivlina och bromsar, Bontrager Duster tubeless-ready hjul. Angiven vikt: 12,7 kg.

Fuel EX 29 9.8.  Pris 47 999 kr.
Fuel EX 29 9.8.  Pris 47 999 kr.

Huvudram i kolfiber, bakram med sadelstag i kolfiber och kedjestag i aluminium, Fox 32 Performance CTD-gaffel, Fox Performance CTD DRCV-dämpare, Shimano XT 2×10 drivlina och bromsar, Bontrager Rhythm Elite hjul, RockShox Reverb Stealth sänkstolpe. Angiven vikt: 12,2 kg.

Fuel EX 29 9.9.  Pris cirka 72 000 kr.
Fuel EX 29 9.9.  Pris cirka 72 000 kr. Här i 1x11-utförande. Fästplattan för framväxeln går att montera bort på kolfibermodellerna för ett renare utseende för dem som kör 1x11.

Endast tillgänglig via konfiguratorn Trek Project One. Huvudram och bakram i kolfiber. Valbar utrustning och lackering.

Första intryck

Den modell som stod till förfogande för provkörning var Fuel EX 29 9.8. med kolfiberram utrustad med Fox-gaffel/dämpare, Shimano XT 2×10-komponenter och RS Reverb sänkstolpe. Vikten för storlek 19,5” vägdes till 12,8 kg inklusive pedaler (350 g).

Platsen för pressvisningen var väl vald. Trek har använt stigarna i området i och kring Sedona, Arizona för utveckling av sina två nya modeller. Karaktären på stigarna är småkuperade och bitvis rejält stökiga och tekniska. Det är inte platt långa stunder utan det går konstant upp och ner. Några jättebackar är det inte tal om utan vissa klättringar är några få meter medan andra är tiotal meter. Underlaget varierar mellan slickrock, stenblock, sten, grus och finkornig sand. Stenarna är vassa och på sidan av stigarna radar taggförsedda kaktusar upp sig så punkarisken är konstant närvarande.

AJ kör stig med Fuel EX 29.  Foto: Sterling Lorence

Som den stigcykel Fuel EX 29 är så var stigarna och cykeln som gjorda för varandra och tvärt om. Känslan i sadeln påminner väldigt mycket om Rumblefish. Sittställningen är mer stig än XC och ger upprätt bra kontroll. Det går att åka avslappnat uppför korta branta klättringar utan att behöva förskjuta kroppstyngden åt något håll. Utför är det kontrollerat och sänkstolpen behöver bara användas vid extrema drop.

G2-geometrin känns igen från Rumblefish och dess egenskaper tar en stund att komma underfund med. Vid kurvtagning i lugnt avslappnat tempo är det lätt att framhjulet sticker iväg och tappar fäste. Det krävs en aktiv körstil med kroppsvikt långt fram för att få grepp med framhjulet i underlaget. Det 720 mm breda styret ger bra kontroll men tighta kurvor och switchbacks kräver dock en del arbete för att få runt cykeln.

Cyklarna var enligt uppgift utrustade med en ny uppdaterad version av Foxs CTD-funktion. Det kändes också som att gaffeln hölls upp lite bättre och läge D (Descend) gick nu att använda utan allt för kraftiga bromsdyk. Testcykeln var inte utrustad med någon remote till CTD-funktionen, vare sig fram eller bak, men något behov av att konstant åka och ändra CTD-läge fanns inte. Gaffel och dämparen kunde köras i D eller T hela tiden, lite beroende på terräng.

AJ attackerar med Fuel EX 29. Foto: Sterling Lorence

Något oroväckande gung upplevdes inte under normal sittande cykling. Bakdelen har bra stöd samtidigt som känsligheten för mindre ojämnheter är bra. Vid stående cykling gungar det dock fortfarande, även i det hårdaste läget Climb. Jose Gonzales förklarade att CTD har ingen riktig lockout utan förändringen sker i  lågfartskompresionen. Det går inte att ha en för stark effekt i läge C då det ger för stor negativ inverkan på dämparprestandan i de två övriga lägena. Så det blir en kompromiss, som i det här fallet på en ren stigcykel fungerar helt ok. C-läget användes i stort sett aldrig på stigarna.

Utväxlingen med 38T på stora klingan är lite för hög för normal stigcykling. I svagt kuperad terräng blir det ett onödigt växlande mellan stora och lilla klingan. Med ett par tänder färre hade kedjan kunnat legat kvar på största klingan i stort sett hela tiden.

Summerat efter provcyklingen så är Fuel EX 29 en cykel för stigcykling, varken mer eller mindre. Precis som utlovat. Det är ingen revolution utan levererar som en normal 120 mm 29er och påminer väldigt mycket om Rumblefish i sitt uppträdande. Något 29er 2.0 var svårt att hitta men det kanske kryper fram under en längre tid på cykeln. Personligen hade jag önskat ett litet mer spänstigare uppträdande liknande de åkegenskaper som fanns hos den tidigare 120 mm modellen av Fuel EX 26. Då hade Fuel EX 29 kunnat vara en cykel till det mesta, både lek och mer allvar. Trek menar dock att för den som kör mer XC inriktad cykling finns deras modell Superfly 100 mm.

Nya Remedy 29

Remedy 29 Foto: Sterling Lorence

Remedy är Treks modellserie för teknisk stigcykling och Enduro. Likt Fuel EX 29 så ville Trek behålla Remedys tidigare egenskaper och användningsområde men addera de extra fördelarna som 29-hjul ger.

Nuvarande 26-tumsmodell av Remedy, som fortfarande kommer att finnas kvar i sortimentet, har 150 mm slaglängd. För Remedy 29 växte slaglängden fram allt eftersom utvecklingen fortskred. Trek testade prototyper mellan 130 och 150 mm men till slut så gav 140 mm de egenskaper som eftersöktes.

Förutom att nämna slaglängden så var Trek överlag mycket återhållsamma med siffror och geometridata vid den inledande presentationen. Trek arbetar med något de kallar Rider Dynamics vilket innebär att utvecklingen i första hand fokuseras på cykelns uppträdande och önskade egenskaper. Därefter ger sig detaljer som slaglängd, vinklar, vevlagerhöjd etc. mer eller mindre allt eftersom.

Jämfört med nuvarande Remedy i 26-tumsversion är det inte stor skillnad på mått och geometrier. Trek har (nästan) lyckats få in en 29 på samma utrymme som en 26. Trots de större hjulen har hjulbasen endast ökat med 1,9 cm. Kedjestagen är med sina 44,5 cm cirka en cm längre än på 26-tummaren.
Geometrijämförelse mellan Remedy 26 och remedy 29. Foto: Trek

Remedys geometri är som tidigare justerbar genom en vändbar bricka på dämparbryggan, kallad Mino Link. Valet kan göras mellan en styrrörsvinkel på 67,5 alternativt 68,3 grader. Samtidigt ändrar sig vevlagerhöjden med nio millimeter. Vinklarna skiljer en halv grad mellan 29 och 26-modellerna.
Geometritabell Remedy 29. Genom justering av Mino-link finns två lägen; low och high

Bakdämparlänkaget är av samma typ som hos 26-tums Remedy men har designats om för att passa de större hjulen. Bakpartiet hos Remedy 29 har hela kittet av Treks speciallösningar med Full floater-dämpare, DRCV, ABP-bakaxel, Evo-link mm.
ABP innebär att fjädringen är aktiv med full rörlighet även under bromsning. ABP går att konvertera mellan 142x12 och 135x9 mm-bakaxlar. Bakdämparen med DRCV-teknik har två luftkammare där den ena aktiveras en bit in i slaget. Full-floater innebär att bakdämparen sitter flytande monterad i sina fästen. EVO-link är dämparbryggan som är gjord i magnesium.

Initialt kommer Remedy 29 med ram i aluminium. Någon vikt för ramen angavs inte. På frågan om det även dyker upp en modell med kolfiberram var det korta svaret från Trek: – vi får se…

Aluminiumrören har hydroformats till sitt utseende och det blandas mellan raka och svängda former. Ramens ovandel har ett rakt sluttande ovanrör vars linje fortsätter ner mot baknavet genom sadelstaget. Diagonalröret är böjt i S-form vilket ger utrymme för en vattenflaska. Sadelröret är böjt för att ge bättre utrymme för bakdäcket. Kedjestagen är asymmetriska och har olika utseende på höger och vänster sida. På kedjesidan har kedjestaget en kraftig nedböjning direkt bakom vevpartiet. Trots att trenden går mot färre klingor fram är Remedy designad för att kunna användas med klassisk 3×10-drivlina. Ramrörens svetsfogar har blandat utseende och är dels synliga med klassiskt pärlbandsutseende och dels helt nedslipade.
Växelvajrarna går in i ramen vid styrhuvudet. Vajern till framväxelt tittar sedan fram vid bakdämparbryggan och fortsätter ner till framväxeln. Vajern till bakväxeln kommer ut på diagonalröret framför dämparen för att gå på utsidan förbi vevpartiet och sedan in i kedjestaget till bakväxeln.

E2-styrhuvudet är avsett för koniskt gaffelrör. Ramen har ISCG05-fäste och ett vevlager av BB95-typ. Kabeldragningen är intern för växelvajrarna. Kabeln till höj/sänkbar-sadelstolpe kan antingen dras internt eller på utsidan.
E2-styrrör med ett nedre lager i 1,5”-dimension och ett övre i 1 1/8”. G2-geometrin har 51 mm offset.

Remedy 29 kommer i storlekar från 15,5” till 23”

Modeller och utrustning

Remedy 29 finns i tre versioner varav två finns på den svenska marknaden.

Remedy 29 8.  Pris 31 999 kr.

Remedy 29 8. Pris 31 999 kr.

Aluminiumram. Fox 34 Evolution Float CTD-gaffel, Fox Evolution Float CTD DRCV-dämpare, Shimano SLX 3×10 drivlina och bromsar, Bontrager Duster tubeless-ready hjul, Angiven vikt: 13,8 kg

Remedy 29 9.  Pris 42 999 kr.

Remedy 29 9.  Pris 42 999 kr.

Aluminiumram. Fox 34 Factory Float gaffel med justerbar CTD , Fox Performance Float CTD DRCV-dämpare, Shimano XT 2×10 drivlina och bromsar, Bontrager Rhythm Elite tubeless-ready hjul. RockShox Reverb Stealth sänkstolpe. Angiven vikt: 13,4 kg.

Första intryck

Under den tidigare cyklingen med Fuel EX 29 var det några av Treks egna medarbetare som cyklade med på nya Remedy 29. Trots att tempot tidvis var rejält uppskruvat hade de inga som helst problem att hänga med. Nu är många av Treks medarbetare hängivna cyklister så åkstyrkan saknar de säkert inte men det kändes ändå lite konstigt. För en långslagig 29 har många hävdat blir alldeles för stor, hög, lång och tung för att kunna fungera. Så det var med en stor portion av nyfikenhet jag äntrade nya Remedy 29.

Sällan har en cykel gett sådan aha-faktor väl uppe i sadeln. Jag förstår vad Trek menar med att det är viktigare att själv testa än att lyssna på andra eller teoretiskt läsa i mått och geometritabeller. Remedy kändes på intet sätt som något stort och otympligt monster. Snarare tvärt om. Det extremt korta styrhuvudet håller effektivt nere höjden på fronten. Remedy kändes till och med smidigare än Fuel EX 29 trots sina 20 mm längre slaglängd. Det 750 mm breda styret i kombination med 80 mm styrstam gav en lagom aggressiv sittställning som hela tiden bjöd in till attack.

Stigcykling i Sedona med Remedy 29

Initialt kördes samma typ av stigar som med Fuel EX 29 och det gick att hålla minst lika högt tempo på Remedy 29. Till och med högre på vissa partier. Trek-mekanikerna pumpade i motsvarande cirka 25 % SAG i gaffel och dämpare. Det gav ett relativt fast uppträdande i övre registret och samtidigt bra känsla för mindre ojämnheter. Mellanregistret känns mjukt och välkontrollerat utan allt för mycket bromsdyk. På stigarna gick det att använda CTD i läge D övervägande delen av tiden.

Modellen för provcykling var topmodellen Remedy 29 9 som vägdes till 13,8 kg (inkl pedaler) i storlek 19”. Vikten håller tillbaka lite av livligheten uppför och det krävs en del tryck på pedalerna för att accelerera innan en brant uppförsbacke. Väl i backen klättrar Remedy 29 riktigt bra och balanserat. Något behov att att behöva sänka gaffeln i klättringar fanns inte. Bakdämpningen arbetar aktivt och ger bakdäcket bra förutsättningar att hitta grepp.
Välbehövlig paus i den 42-gradiga värmen.

Utför tekniska och stökiga branter ger Remedy 29 intrycket av att ha mycket mer resurser än sina 140 mm. De större hjulen flyter ovanpå och riskerar inte att fastna i stöket vilket ger en extra känsla av säkerhet. Sektioner där Fuel EX 29 fick kämpa en del tog sig Remedy 29 förbi med en gäspning. Remedy 29 kan med lätthet ta sig an betydligt större uppgifter än de som bjöds på i Sedona.
Achtung! 1,5 m dr0p till plAtT. Tyske Jens testar gränserna hos Remedy 29

Det går inte att låta bli att bli lite smått imponerad av nya Remedy 29. Det känns lite som att Trek tagit 29 till nästa nivå. Så pratet om 29 2.0 har trots allt lite substans. Jämfört med Fuel EX 29 känns Remedy 29 betydligt mer genomarbetad. Trek har ansträngt sig för att klämma in 29 på samma utrymme som gamla Remedy 26 och har också så gott som lyckats. Uppträdandet på platten och uppför känns mer som en 120 mm 29 samtidigt som den har reserver som en 160 mm cykel utför.
Remedy 29 i favoritterrängen. Foto: Sterling Lorence

Med sin kombination av kvickhet uppför och stabilitet utför kommer Remedy 29 säker att bli mångas favorit inom Enduro. Något den redan visat framgång i genom Trek-åkaren Tracy Moseleys seger i Enduro World Series i Punta Ala i slutet av maj.

Trek och 650b då?

I pressmeddelandet inför presentationen berättade Trek att förutom de två nya modellerna Fuel EX 29 och Remedy 29 skulle de även presentera ytterligare en stor nyhet. Dock var de tydliga med redan innan att det inte skulle handla om 650b. Nyheten visade sig vara att cykelkonfiguratorn Project One nu finns även för MTB.

650b funderingarna slutade dock inte med det. Så gott som all närvarande press undrade över Trek och 650b-formatet. En fråga Trek skulle visa sig väl förberedda för. Vilken Trek-representant som än tillfrågades hade samma standardsvar: ”- Vi kan inte säga något just nu…”.

Vad de däremot kunde säga var att Trek tycker att tre hjulformat är ett för mycket. Dels för dem som cykeltillverkare men främst för konsumenterna att hålla reda på.

Trek menar att 26 och 650b ligger väldigt nära varandra i storlek medan 29 ligger en bit ifrån och har positiva egenskaper som de andra inte kan matcha. 29 är därmed inte hotat av 650b. Så kommer Trek med 650b i framtiden lär det bli 26 som ryker. Håller de kvar vid 26 följer de inte med i den rådande trenden med 650b. Fortsättning i ämnet Trek och 650b lär följa….

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.