Shimano släpper hydrauliska skivbromsar för landsväg

Datum:
30 juni 2013 17:15

Shimanos nya hydrauliska skivbromsar för landsväg.

Shimano kommer med hydrauliska skivbromsar för landsväg och ny 11-delad Ultegra Di2.

Text: Anders Jansson (aj@happymtb.org) Foto: Anders Jansson och Shimano

Komponenttillverkarna tror att hydrauliska skivbromsar är nästa stora grej inom landsvägscykling. SRAM presenterade sin lösning för några månader sedan och nu är det Shimanos tur.

Det nya skivbromssystemet namnges inte med något av Shimanos traditionella komponentgruppnamn utan får beteckningen Non Series R785. Enligt uppgift ska det röra sig om Ultegra-nivå på komponenterna.

Bromshandtag ST-R785
ST-R785

Till skillnad från SRAM som kombinerar mekanik och hydraulik väljer Shimano att utgå från sina elektriska växlar till de nya bromsarna. Elektronik tar mindre plats än mekanik i handtagen och ger lite större frihet för design och ergonomi. Handtagen är kompatibla med de Di2-växlar som använder E-tube-systemet dvs 11-delade Dura Ace 9070, 11-delade Ultegra 6870 och 10-delade Ultegra 6770.
ST-R785

Handtagen påminner i utseende om Shimanos övriga landsvägshandtag. Vikten på handtagen uppges till 515 g/par.

Bromsok BR-R785
BR-R785

Bromsoken bygger på XT-teknik men har designats om en aning för att passa landsvägsgruppen. Bromsklossarna är försedda med kylflänsar för att förbättra värmeavledningen. Vikt 263 g.

Bromsskivor SM-RT99
SM-RT99-S

Bromsskivorna till de hydrauliska landsvägsbromsarna är samma som introducerades till nya XTR. Skivorna består av en tredelad sandwich med utsidor av rostfritt stål och en kärna av aluminium som dragits ut och veckats till kylflänsar. Standard skivstorlek för landsväg är 140 mm. För den som behöver mer bromskraft finns även 160 mm. Skivorna har Centerlock-montering. Vikt 205 g för 140 mm-skiva.

Slangar och olja

Bromssystemet använder sig av mineralolja. Oljan i hela systemet uppges väga 21,5 g. Bromsslangarnas vikt uppgår till 61,6 g.

Skivbromshjul WH-RX31
WH-RX31

Till de nya skivbromsarna kommer ett nytt hjul som är tänkt för landsväg och cykelkross. Hjulet har en 17C-fälg för kanttråd och är avsett för 11-delad kassett. Skivmontage medelst Centerlock. Vikten uppges till 1795 g/par.

Totalvikt

Totalt väger det hydrauliska skivbromssystemet 1066 g inkl STI-handtag, bromsok, bromsskivor, slangar och olja.

Framtiden med skivbromsar på landsväg?

Nu när två stora komponenttillverkare kan erbjuda hydrauliska skivbromsar för landsväg blir det spännande att se utvecklingen inom landsvägscyklingen framöver. UCI sätter för närvarande käppar i hjulen för skivbromsar inom tävling på landsväg. Det är delvis därför som Shimano lagt sig en nivå under toppgruppen Dura Ace med sina nya bromsar. Brukligt är annars att toppgrupperna får de nya funktionerna först.

Shimano tror dock på en efterfrågan bland ”vanliga” motionärer och marknadsför dem som ”What the pros can’t have, you can!”. Shimano tror att motionärerna lockas av bättre bromsprestanda även i sämre väder men även av mindre underhåll och justering. Med hydrauliska bromsar och elektriska växlar är nämligen alla mekaniska vajrar på cykeln helt eliminerade. Det innebär att det finns inga vajrar som kan töja sig med åren eller vajerhöljen som kan kärva och trilskas. Därmed blir justering och underhåll i det närmaste helt onödigt innan det är dags för nya bromsklossar eller oljebyte i bromsarna. Cykelhandlarna kanske dock inte jublar när kunden lämnar butiken med hälsningen ”– vi ses om tre år….

De ramtillverkare vi pratat med är lite kluvna till skivbromsar på landsväg. De är införstådda med att hydrauliska skivbromsar är något nytt och häftigt och som många efterfrågar. Ur ramteknisk synpunkt blir det en svårare nöt att knäcka. Skivbromsar ger upphov till helt andra krafter på ram och gaffel än fälgbromsar. Speciellt gaffeln som tillverkarna arbetat mycket med för att göra komfortabel måste designas helt annorlunda. Bromskraften måste nu tas om hand redan vid navet vilket ställer helt andra krav på gaffelstyvhet och komforten får byggas in i någon annan del av frampartiet.

Vad ramtillverkarna hittar på och vilka som tror på skivbromsar inom landsväg lär vi dock garanterat få veta på Eurobike i höst.

 

Nya Ultegra Di2 11-delat

Samtidigt med de hydrauliska landsvägsskivbromsarna passar Shimano på att presentera nya 11-delade Ultegra Di2.
Ultegra-6870

Med introduktionen av nya mekaniska Ultegra 11-delat i våras var det ingen större överraskning att ett extra bakdrev även skulle hitta till Ultegra Di2. Då båda grupperna delar komponenter som vevparti, kassett, kedja och bromsar vill Shimano egentligen inte prata om två olika Ultegra-grupper. Enligt Shimano så finns det en Ultegra-grupp, punkt. Därefter får användaren sedan välja mellan mekaniskt eller elektroniskt interface dvs. växlar och handtag.

Ultegra Di2-reglage

De nya Ultegra Di2-reglagen ST-6870 har fått ny design. Då många gillar ergonomin på de tidigare handtagen handlar det inte om några stora förändringar. Ovandelen har gjorts lite mindre och växelknapparnas form är något förändrade. Bromshandtaget är av aluminium. Vikten uppges till 295 g/par.
ST-6870

De elektroniska Di2-växlarna kommunicerar via E-tube-bussystem vilket innebär att en hel del extra växelknappar enkelt kan integreras i systemet genom plug-n-play. Knapparna som finns till Dura Ace fungerar även till Ultegra.

Ultegra Di2-bakväxlar

Bakväxeln RD-6870 kommer i två versioner; SS för kassetter upp till 28T och GS för kassetter upp till 32T. Bakväxlarna får nytt utseende och har gjorts lite mindre än tidigare. Den automatiska säkerhetsfunktionen som frikopplar bakväxellänkaget vid krash har uppdaterats. Vikt 250 g för SS och 260 g för GS.
RD-6870

Bakväxlarna är utrustade med funktionen Multishift vilket innebär att de växlar kontinuerligt så länge växelknappen hålls intryckt. Genom programvaran E-tube kan även andra växlingsmönster programmeras och ett tryck på växelknappen kan antingen ge ett, två eller tre växlar per gång.

Ultegra Di2-framväxel
FD-6870

Framväxeln FD-6870 kommer i ett utförande som passar både standard- och kompaktvevpartier. Vikt 155 g för direktmonterad version. Växeln trimmas automatiskt över framklingorna beroende på bakväxelns läge på kassetten.

Batteri

Till Ultegra Di2 finns antingen standardbatteriet eller det dolda batteriet avsett för montering i sadelröret.

SM-BTR2

Övriga Ultegra-komponenter

Vevparti, kassett, kedja och bromsar är gemensamma för mekaniskt och elektroniskt system. Vevpartierna med den nya 4-armsdesignen finns i följande versioner: 53-39T, 52-36T, 50-34T och 46-36T.
Ultegra FC-6800 53-39T

De nya 11-delade kassetterna finns i följande versioner: 11-23T, 11-25T, 12-25T, 11-28T och 11-32T.
Ultegra CS-6800

Ultegrabromsarna har en ny symmetrisk två-pivot-design.
Ultegra BR-6800

Pris och tillgänglighet på Ultegra Di2 har ännu ej presenterats

Länk till tillverkaren

Kommentera och diskutera