Test – Norröna Fjörå stigcyklingskläder

Datum:
29 november 2013 16:50

Norröna Fjörå

Norska klädtillverkaren Norröna har i många år gjort tekniska plagg för fjällmiljö och skidåkning. Förra året lanserades även en kollektion specifikt gjord för All mountain och stigcykling – HappyMTB har testat i stora berg och hemmaskogar.

Text: Fredrik Westman (westman@happymtb.org), Foto: Kristin Svensson, Jennie Knutsson och Mats Olsson

Fjörå-serien består av tröjor, shorts, byxor och jackor i olika grader av stretch, slitage- och väderskydd. Vidare finns även handskar och en ryggsäck i serien. Vi har valt att kika närmare på shorts, regnjacka och en cykeltröja.

Fjörå Dri1 Jacket

Fjörå Dri1 Jacket

Pris: 2299 SEK

Vikt: 165 gram

Material: Dri1 2,5-lagers laminat

Features: Bröstficka, vattentäta dragkedjor,tejpade sömmar, ventilationsöppningar under armarna, enhandsjustering i halsen, justerbara ärmslut (kardborre), mjukt hakskydd, reflexdetaljer på rygg och armar.

För och Emot

+ Vattentät men ändå relativt luftig

+ Väldigt låg vikt

+ Hållbar

– Ventilationsöppningarna sitter under själva överarmarna och slutar innan armhålan

 

IMG_3199

Omdöme

Jackan är väldigt minimalistisk i sitt utförande och har bara en bröstficka, där en telefon eller några kreditkort får plats. Luva saknas, vilket är skönt när man cyklar med hjälm och ryggsäck, då det inte finns något som stör och är i vägen. Halsen är relativt hög och skyddar väl mot väder och vind. Rygg och ärmar är rejält tilltagna i längd, vilket gör att även långskånkar får skydd mot elementen i jackan. Ärmarna på testexemplaret i storlek Large är faktiskt till och med lite för långa för min 187 cm långa lekamen, trots att jag har relativt långa armar. Ändarna på ärmar är justerbara för att få dem tättslutande. Halsen är också justerbar, med en dold dragsko i nacken.

Normalt brukar jag få välja på att bli blöt utifrån eller inifrån, särskilt då jag tillhör de som svettas ganska mycket och därmed bildar en sorts bastuliknande mikroklimat unuti de flesta skaljackor.  I detta område skiljer Fjöråjackan ut sig positivt då den andas mindre dåligt än alla andra vattentäta plagg jag testat. Jackan håller helt tätt i regnväder (även två timmar skyfall) men andas något bättre än en typisk trelagers skaljacka, exempelvis Gore Tex paclite/pro. Den andas helt enkelt precis tillräckligt för att undvika den där otäcka känslan av blöt plast mot huden. Med ventilationsluckorna under armarna vidöppna har vi kunnat vara ute flera timmar i skiftande förhållanden utan att klaga på plastbastu. Ett litet smolk i bägaren är att nämnda öppningar inte går ner över armhålorna utan något märkligt är placerade under själva överarmen. Visst är jackan inte lika luftig som en tunn softshell-dito, men en sådan är inte tät om regnet övergår från hot och dugg till faktum och plask.

Hållbarheten är god trots det tunna materialet. Happys testare har störtdykt ett flertal gånger på allt från stenkross till hårdpackad jord och glidit på jackan, utan att några revor uppstått. Genom att välja en storlek som sitter ”lagom” luftigt lyckades vi också använda jackan till utförscykling, utanpå en skyddsväst och armbågsskydd från POC, vilket ökar mångsidigheten en del. Då sitter den förvisso nästan som ett korvskinn, men storleken har ändå fungerat till båda fallen. Vid liftburen cykling har det också varit särskilt uppskattat med den goda hållbarheten, när det vurpats i lite högre hastigheter. Den låga vikten och tunna formatet gör det också lätt att alltid ha med jackan som reservskydd i ryggsäcken.

Det går inte att säga något annat än att Fjörås stigcyklingsjacka är en fullträff och rekommenderas varmt till stigcyklister och AM-fanatiker runtom i landet, som vill ha en vattentät men ändå relativt luftig och minimalistisk jacka.

I en mening –  Vattentät jacka som inte är för varm för att lämna på mellan skurarna vid skiftande väder.

Fjörå Dri1 på upptåg i lämpligt väder i Verbier.

Fjörå Shorts

Pris: 1299 SEK

Material: Softshell i baken och grenen, bomullsliknande polyamid på fram- och utsida.

Features: justerbar ventilation via två dragkedjor längs vardera sidan, justerbar i midjan via kardborre, två fickor fram, en benficka, en bakficka.

För och emot

+ Sköna i och utanför sadeln

+ Gott om ventilationsmöjligheter

+ Höga i ryggslutet

– Tyget blir lätt blött, detta är inget för höstrusket och vintern

– Grenen är på gränsen till för baggy och har en tendens att fastna i sadeln

Omdöme

Det här är ett par snygga shorts med egen look som definitivt drar blickar till sig! Utomlands får du räkna med att folk kollar in dig, men det är troligen inte för dina vackra skandinaviska tempolår och tillhörande rumpa, utan för ”shortsen med de fräcka dragkedjorna”.

Tyget i gren och rumpa är softshell som stretchar skönt och även står emot väta relativt bra. Materialet är också använt som extra förstärkning utanpå knäna. Däremot är tyget på framsidan väldigt lätt att blöta ner, och flera gånger har jag cyklat hem med kalla, blöta ben efter en skur. Shortsen är långa och når lätt över knäskydd. Signaturegenskapen, de starkt färgade dragkedjorna på sidorna av shortsen, innebär föredömligt långa och bra ventilationsöppningar, som går att öppna både uppifrån och nerifrån. De dubbla dragkedjorna gör att du själv kan bestämma var du vill ha öppningen. Innanför dragkedjorna finns ett tunt nät som håller ihop byxorna då dragkedjorna är öppna. Fickor finns det gott om, särskilt uppskattad har benfickan varit då den passar mycket bra till de flesta kartor.

Ventilationsöppningarna är kanon på varma dagar, och benfickan passar bra till de flesta kartor. Här på utflykt i Pila.

Positivt är också hållbarheten. Ett drygt år av flitigt användande till stig-, AM- och bikepark-cykling har inneburit säkert ett tiotal vurpor och krascher. Trots att shortsen sitter utanpå knäskydden syns inga revor eller spår av slitage, annat än ett par lösa trådar. De förstärkta knäpartierna verkar väldigt tåliga. Shortsen har också hållit sig visuellt opåverkade av att tvättas. Inga noppor eller annat, de ser fortfarande ut att vara i gott skick.

Negativt upplever vi att shortsen är lite för baggy i grenregionen med följden att de har en tendens att vilja trassla in sig bakom sadeln vid växling mellan stående och sittande cykling. Detta görs dock något värre för mig som testperson då jag (187cm, 74 kg) är mittemellan Medium och Large i storlek. Testexemplaret i Large sitter i lösaste laget på mig och måste dras åt hårt i midjan. Hade jag valt M hade grenen också troligen varit mindre baggy.

I en mening – Snygga, tåliga och välventilerade shorts för somrigt väder, men inget för väta.

Fjörå shorts och t-shirt fladdrar i Alp d Huez

 

Fjörå Equalizer Tee

Pris: 699 SEK

Material: Cocona Minerale

Features: flyttade sömmar, ryggficka.

För och emot

+ Bra kvalitet i tyg och sömmar

+ Slitstarkt och snabbtorkande tyg som hållt sig fräscht trots många tvättar

– Dyr

– Stor i halsen

Fjörå tee

Dyr, men snygg och välsydd t-shirt med en bra ryggficka. Sömmarna är placerade för att undvika kontakt med ryggsäcksremmar vilka annars kan ge skav. Tröjan har hållit sig fräsch genom många tvättar och ser fortfarande ut som ny efter en tvätt. Inga revor eller lösa trådar trots en del närkontakt med grenar, mark och annat. Tvättandet tycks inte påverkat den negativt alls. Positivt är också att tröjan är relativt luktfri, till skillnad från många andra träningströjor som tycks lukta skunk efter en enda genomsvettig tur.

Passformen är något märklig för en gänglig skandinav, då tröjan har relativt korta ärmar och vid hals. Mer gjort för en boxare än en cyklist kan tyckas vid första anblick. Large känns alltså lite för vid för mina 187 cm/74 kg men Medium blir för kort.

I en mening – Snyggt och välgjort kvalitetsplagg, men något dyr för vad det är.

Fjörå i fransk berm

Tillverkarens hemsida

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.