Recension: Bikes vs Cars

Datum:
20 april 2015 11:20

BIKESvsCARS_01_new

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten är aktuell med en ny dokumentär, ”Bikes vs cars”. Den skildrar cyklistens kamp mot massbilismen och har fått stor uppmärksamhet även bland personer som inte cyklar. Jenny W rapporterar från biofåtöljen.

(Text: Jenny Westerlund)

Fredrik Gertten har i tidigare intervjuer berättat att han genom sitt arbete fått se många olika städer och upplevt att de blir mer och mer dysfunktionella på grund av biltrafiken. På senare år har han sett en ökande andel cyklar i gatubilden och insåg att det finns en historia att berätta om detta.


Gertten menar att vi idag befinner oss i en global kris. Världens konsumerande medelklass växer och fler har råd att köpa bilar vilket innebär att städerna bryter samman.

Politiker världen över säljer in lösningar som att bygga större, snabbare, bredare vägar men statistik visar att det enda som satsningar på vägbyggen till bilar gör är att alstra mer trafik, vilket bygger upp ett större bilberoende som i sin tur skapar ännu mer bilköer, och gör det ännu långsammare att transportera sig. Att en bilpendlare i en storstad spenderar två-tre timmar om dagen i bilkö är inte ovanligt.

Filmen låter några enskilda individers historia skildra ett globalt sammanhang och visar en utveckling som går i två olika riktningar. Dels finns det en växande cykelrörelse som får politiker i städer som t.ex. London, Paris och New York att bygga bättre infrastruktur och försöka inkludera cyklister i den urbana miljön. Å andra sidan finns en skenande miljökatastrof där billobbyn rider på vågen av en allt rikare befolkning med en större medelklass där bilen säljs in som en självklar statussymbol.

I en intervju av en brasiliansk professor i stadsplanering får vi veta att nästkommande sju år kommer antalet bilar i världen att fördubblas från en till två miljarder bilar. Man behöver inte ha någon kristallkula för att se att det innebär stora problem. Ytan i städerna till alla dessa bilar finns inte.

En bil behöver 10 m². 1000 bilar behöver 10.000 m². Med enkel matematik kan man räkna ut att cyklarna behövs i staden. Bilister borde faktiskt älska alla former av cykling eftersom varje person som väljer att ta cykeln i stället för bilen, skapar mer plats åt bilisterna, samtidigt som de gör något positivt för närmiljön. Bilistens störta konkurrent är ju faktiskt andra bilister.

”Det är inte ett krig. Det är en stad”, Aline Cavalcante

BIKESvsCARS_10

Filmen är inspelad i olika miljonstäder där bilismen har starkt fäste och expanderar i rekordfart. Vardagen för vissa städers cyklister är minst sagt tuff. En av huvudpersonerna är Aline som är bloggare och cykelaktivist. Hon bor och cyklar i Sao Paulo, där cykling är förenat med livsfara.

Vår svenska infrastruktur är ett himmelrike jämfört med den som råder i många andra länder och det är en chockartad upplevelse att se hur det skapar frustration och konflikter bland både bilister och cyklister.

Jennys omdöme

Filmen Bikes vs Cars gav mig först en känsla av uppgivenhet. Lobbyismen från bil- och oljeindustrin är en enorm apparat med tillsynes oändliga ekonomiska resurser. Det blir en Lilleputt vs Goliat-kamp.

Det som verkligen etsar sig fast hos mig är när Aline och hennes vänner sätter upp ”spökcyklar” i Sao Paulo, vitmålade cyklar som de låser fast där cyklister omkommit i trafiken.

BIKESvsCARS_8

Cykelaktivismen växer, kanske som en motreaktion till billobbyns framfart. Slående är att det är de mest cykelvänliga länderna är de som inte har någon bilindustri. Det enda jag saknar i filmen är att den borde visat hur framstående cykelstäder, som t.ex. Köpenhamn, har gått tillväga för att få en god infrastruktur där alla trafikslag kan samsas.

Filmen är snyggt filmad i en ruffig urban miljö där vi får lära känna karaktärerna på ett personligt plan. När det blandas med hårda fakta blir effekten chockartad och lämnar mycket eftertanke hos den som ser filmen. Filmen skulle kunna bli en ”game changer” och kanske få lite politisk inverkan till cyklismens fördel men den behöver engagemang. Ta med dina vänner, din familj och din granne och gå och se den.

Filmfakta: Bikes vs Cars

Regissör: Fredrik Gertten
Fredrik Gertten är från Malmö och har tidigare fått stor uppmärksamhet med sin film Bananas, en dokumentär om bananplockare i Nicaragua som blir sjuka av bekämpningsmedlet från fruktodlingen och sedan gjorde han också uppföljaren ”Big boys goes Bananas” om Doles stämning mot honom själv.

Premiär: Mars 2015

Betyg: 4 finhjul av 5 möjliga

Kommentera och diskutera på forumet