De äldre i Malmö får känna vinden i håret

Datum:
08 juni 2015 23:26

bild1

Det danska projektet ”Cykling uden alder” kommer till Sverige och Malmö blir första kommun ut med att erbjuda stadens äldre att åter igen få känna vinden i håret och friheten som cykeln ger. Happys nya medarbetare Jennie Fasth är själv involverad i projektet och ger oss alla detaljer.

(Text & foto: Jennie Fasth)

Fem Rickshawcyklar är beställda i första omgången men man räknar med att åtgången kommer bli så stor att fler måste beställas. Projektet som lanserades 2013 i Köpenhamn har redan spridits till 50 danska kommuner och ett tiotal i Norge. Med närmare 300 cyklar har 1500 volontärerna eller piloterna som de kallas, hjälpts åt att ta ut äldre från de kommunala äldreboendena.

Redan den 6 mars kördes en smygpremiär av lanseringen i Malmö och sex stycken rickshaws lånades in från Roskilde kommun. Äldreboendet på Danska vägen 16 fick följa med på två turer och personalen vittnade om en omedelbar förbättring av de äldres allmäntillstånd.

Ole Kassow, Cykling uden alders grundare förklarar hur det kommer sig att en cykeltur kan få en sådan fantastisk inverkan:

”När vi blir äldre så förlorar vi vittnen till våra historier och våra liv. Tänk dig att inte ha någon i din närhet som upplevt det du upplevt. Tänk dig att inte ha någon att skratta eller gråta med. Tänk att snart kommer dina historier att försvinna med dig. Vad jag fann så häpnadsväckande var hur en enkel cykeltur med en eller två passagerare kunde ha en sådan djup inverkan på livskvaliteten. Inte bara för de äldre som kanske brutit sig fria från social isolation, men även för volontärerna som upplevt förnöjelsen att hjälpa andra. Detta är inte ett projekt som attraherar den vanliga typen av frivilligarbete, den inbitne volontären. Cykling utan ålder handlar mer om att den vanliga medborgarens önskan att förändra och berika livet för någon annan. Det handlar om att skapa relationer mellan människor”.

Det är inte bara små dagsturer som gjorts. I september förra året bestämde man sig för att göra en längre resa. Med 10 rickshaws, 20 äldre passagerare mellan 70 och 90 år och 15 piloter, genomförde de en 300km långt äventyr till Hamburg. Ole Kassow fortsätter berätta:

”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig den inverkan vi hade på dessa underbara människor. Sigrid, en 90-årig dam ställde sig spontant under middagen under dag två och förklarade för oss att hon inte varit på semester på 15 år och detta var den bästa semestern hon någonsin upplevt. En annan dam uttryckte sig följande: ”Jag känner mig levande igen.” Hon var en av de så kallade svaga passagerare på resan. De flesta av passagerarna använde vanligtvis rullstol eller rullatorer men under resan glömdes dessa bort. Vad som även är intressant var att många av passagerarna berättade att de inte behövde sin lugnande medicin inför natten för att somna. På vägen tillbaka till Danmark började våra äldre passagerare planera nya cykelutflykter till Paris, Berlin och Amsterdam. Sex månader tidigare hade jag varit tveksam men nu vet jag att inget är omöjlig.”

Igår begav man sig iväg på ännu en långtur, denna gång till Arendal i Norge med 20 passagerare. Turen går att följa via Cykling uden alders facebooksida.

Malmös cyklar beräknas dyka upp under sommaren men redan nu pågår arbetet med att utbilda piloter och förbereda inför den stora lanseringen. Även en tur Öresund runt planeras och det svenska namnet för projektet blir inte helt oväntat, Cykling utan ålder.

cyklingutanalder.se

Kommentera och diskutera på forumet