Cykla till kylskåpet

Datum:
16 september 2015 09:50

 

lastcykel

Klippern 4 i Västra hamnen (Malmö) blir inget boende för den bilburne. Med en parkeringsnorm på noll så kommer det helt enkelt inte att finnas någon plats till bil. Däremot kommer det finnas gott om utrymme för cykel. Klippern 4 är Sveriges första parkeringsfria byggprojekt.

(Av: Jennie Fasth, Bild: Hauschild + Siegel Architecture)

Under 2015 kommer de första spadtagen att tas för Malmös nästa storsatsning som cykelkommun. Klippern 4 som förväntas stå klart lagom till årsskiftet 2016/2017 vänder sig enbart till hyresgäster som valt bort bilen. Bakom projektet står Hauschild & Siegel Architecture i ett samarbete med Malmö stad. Kvarteret kommer att bestå av 55 lägenheter och 34 cykelmotell. Arkitekten Cord Siegel förklarar idén med att läget är så centralt att en bil bara blir överflödig. Istället väljer man att storsatsa på cykelkomfort av alla de slag.

150925 Front S

Lastcykeln som i vanliga fall oftast glöms bort vid bostadsbyggen, har fått en central roll när de 55 lägenheterna i Klippern 4 utformats. Specialdesignade dörrar och hissar kommer göra det möjligt att ta med sin lastcykel oavsett modell, upp till lägenheten. För de boende ska det vara fullt möjligt att ta cykeln hela vägen in i köket om man så vill, för att exempelvis lasta av matvarorna direkt in i kylskåpet. Parkera kan man göra på loftgången och låsa fast sin cykel i det förstärkta räcket. För barnfamiljen kommer lösningen att spara mycket tid om morgnarna då barn och väskor kan lastas i cykeln direkt utanför ytterdörren, för att sedan ta hissen ner och cykla iväg.

lastcykel

På Klippern 4 förutsätter man nästan att alla som flyttar in ska ha lastcykel och har man inte det så kan man alltid låna en. Ett imponerande urval av lånecyklar kommer nämligen att finnas tillgängliga för de boende. Både elcykel, lastcykel och vikcykel är tänkt att ingå i utbudet samt två specialcyklar där modell ännu inte är bestämd. Eftersom området dessutom ligger precis vid Stapelns skatepark så kommer huset även att utrustas med både kickbikes och skateboards för utlån, allt för att främja ett aktivt levnadssätt..

klippern 1

Vill man inte parkera på loftgången så finnas ett stort cykelgarage på markplan med gott om utrymme. Verktyg och plats för cykelmek är planerat i anslutning till utrymmet, det ska vara fullt möjligt att laga en punktering på stående fot om så behövs. Förhoppningarna är att någon extra cykelintresserad hyresgäst ska vilja fungera lite som en förvaltare mot någon form av ersättning och se till att det exempelvis alltid finns extra cykelslangar på plats och även bistå med lättare reparationer av lånecyklarna.

För att underlätta för ett liv utan bil så ingår det ett 10 års medlemskap i Sunfleet bilpool och varje år får de boende dessutom ett Jojokort laddat med 500kr som kan nyttjas på samtliga Skånetrafikens tåg och bussar. Leveransboxar i entrén ska dessutom ger möjlighet för att få mat levererad hem. Med en isklamp och isolerad låda håller sig maten färsk till man anländer hem från arbetet. Leveransen är tilltänkt att skötas av cykellogistikföretaget MoveByBike Malmö.

Cykeltvätten utanför är speciellt designad för att bli ett med naturen då växter kommer att stå för reningen av vattnet. Att ta vara på naturen och bygga grönt är något som ligger Hauschild & Siegel Architecture varmt om hjärtat.

Kvarterets 34 cykelmotellen kommer att fungera fristående från lägenheterna men är även de speciellt anpassade för att passa den inbitne cyklisten. Med sina ca 20kvm är de främst tänkta som boende för anställda eller elever vid högskolan och hyrs ut terminsvis. Under juli och augusti är de tilltänkta som semesterboende för cykelturister. Till varje motellägenhet ingår en lånecykel och varje motellägenhet har sin egen privata cykelparkering. Cykeln hämtas direkt när man kliver av tåg eller buss på Malmö central så att man lätt kan cykla bort till sitt boende.

klippern 2

Men det är inte bara Malmös cyklister som kan hoppa jämfota av glädje inför detta speciella bygge. Under 2016 startar bygget av efterföljaren till Klippern 4, Cykelkungen i Uppsala. Också detta hus kommer att fokusera på cyklister även om det finns några skillnader i utformningen. Exempelvis kommer Cykelkungen att sakna möjligheten att parkera på loftgångar, i gengäld kommer det att finnas en cykelverkstad på bottenplan i huset.

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.