UCI MTB World Cup Downhill, Lenzerheide

Datum:
07 juli 2016 19:33

Vi har nu kommit till den femte downhilltävlingen i världscupen 2016. Det innebär att vi tar oss 300 km över gränsen från föregående tävling i Leogang till den schweiziska byn Lenzerheide. Den ligger inbäddad i pittoresk grönska i de östra delarna av Graubünden-regionen där också de mer välkända orterna St Moritz och Davos-Kloster ligger.

Lenzerheides trail building-team har de senaste åren designat och helt byggt om downhillbanan med hjälp av två cykellegender, Steve Peat och Claudio Caluori. Med deras input och expertis har de lyckats bygga en riktigt snabb och utmanande världscupbana som har allt ifrån snabba lösa kurvor till branta stenkistor, stökiga drops och road gaps. Det som gör helgens tävling extra spännande är att banan färdigställdes först förra året och därmed fortfarande är rätt ny för åkarna. Då det förra året handlade mycket om vem som kunde lära sig och anpassa sig till banan snabbast kanske vi i år får se nya vågade linjeval och ännu aggressivare cykling?

Med sikte på förstaplatsen

Förra året tog sig Greg Minnaar segrande ur striden på den nya och snustorra banan. Men kan han försvara sin vinst i år? Minnaar började säsongen med två halvdana resultat i Lourde och Cairns men verkar vara tillbaka i sitt forna esse med en vinst i Fort William och en femteplats i Leogang. Han har både erfarenheten, tävlingsnerverna och farten som behövs för att ta hem segern – men frågan är om det räcker för att slå Aron Gwin? Gwin leder tabellserien och har visat hur stark och snabb han är med två världscupvinster bakom sig i år. Några extra dagar för att öva linjer och tänja fartgränser är kanske exakt vad han behöver för att han ska gå från förra årets åttonde plats till en första plats i Lenzerheide.

Men inte att förglömma, vi har också Troy Brosnan och Louis Vergier – två unghästar som bara väntar på att få till det perfekta åket och ta steget högst upp på prispallen.
Brosnan ligger endast 10 poäng efter Gwin i totalen och är både snabb, stabil och har vinden i ryggen med placeringar inom topp fem vid varje världscuptävling i år. Vergier är uppstickaren som stadigt klättrar på tabellstegen och har både självförtroendet och farten med sig efter sin andra plats i Leogang.

De snabba britterna

Några som man dessutom aldrig helt kan räkna ur medaljstriden är britterna. De är både snabba och många. I Leogang fanns det åtta britter bland de 20 snabbaste. Åkare som Gee Atherton, Josh Bryceland, Danny Hart, Matt Simmonds, Greg Williamson, Bernard Kerr och Joe Smith är bara ett fåtal av dem som alltid är med och slåss om topplaceringarna. Man undrar var Storbritanniens stadiga flöde av supertalanger kommer ifrån. Är det från den nationella downhillserien BDS eller drivet att cykla i alla väder? Eller från de många tekniska downhillbanorna eller möjligheten att cykla året runt? Kanske är det lite av varje som bidragit till att sporten är så stor som den är idag. Britternas utmanande downhillserier lyckas i alla fall med att plocka upp och föra vidare unga talanger rakt in i världsserien – se bara på Phil Atwill och Laurie Greenland som placerade sig på plats 14 respektive 19 i Leogang och Mike Jones som kvalificerade sig som trea! På tjejsidan ser det ungefär  likadant ut med toppåkare som Rachel Atherton, Tahnee Seagrave, Manon Carpenter och Katy Curd som dominerar serien.

Tack vare det blöta vädret i hemlandet Storbritannien visar de ofta sin bästa sida på leriga banor – i skrivande stund spås dock sol på lördag men med ostadigt Alpväder och mörka moln som lurar inför söndagen kan allt hända!

Happyride livesänder hela helgen med start kl 14:30 nu på lördag.

Lördag UCI DH, kl 14.30

Söndag UCI XCO Dam Elit, kl 09.00

Söndag UCI XCO Herr Elit, kl 12.00

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

mikipedia_ 2016-07-09

Sjukt spännande!

xdr 2016-07-09

Fan va kul! Jag trodde inte nån skulle slå gwin.

Vernersson 2016-07-09

Spännande på slutet! ;) Sjukt bra åkt av Hart, på tiden han tog en vinst :-D

Vernersson 2016-07-09

Streamen verkar lite ryckig idag :/ Grymt åk av Gwin, nu blir det spännande att se om ngn kommer spöa hans tid =)

blunder 2016-07-09

Verkar vara något problem hos redbull. Man kan titta här: https://www.facebook.com/RedBullBike/videos/vb.572719819512238/994963727287843/?type=2&theater¬if_t=live_video¬if_id=1468069191007548&__mref=message_bubble

jkarlsson84 2016-07-09

Är det jag som är lite efter, eller mer än vanligr iaf, men lyckas inte hitta live streamen?

Foxis 2016-07-08

Aaaj! Visar också tydligt varför jag ogillar SPD. :) Annars +1 på din tippning. Tjejerna är väl knappt idé att gissa, Rachel måste ju krascha för att det ska bli tävling...Galet överlägsen. Och hur ska Gwin kunna förlora på en Tues...? :D ;)...

Vernersson 2016-07-08

Jag tror på Herr Gwin... Och Frk Atherton...

larsaw 2016-07-08

BTW, vad tror ni utfallet? IOM Gwin's klotning på kvalet så kommer han väl vara hungrigare än vanligt på raceday...

Vernersson 2016-07-08

Brosnans OTB såg hårig ut! :-O http://www.vitalmtb.com/videos/features/Troy-Brosnans-OTB-Crash-in-the-Rocks-at-Lenzerheide,31821/sspomer,2