Quoc Pham – Urbanite Mid – Cykelskor för kontorsliv

Datum:
22 juli 2016 14:55

Happyride testar Quoc Pham – Urbanite, ett par cykelskor som maskerat sig som kontorsskor.

Ovandel i läder, förstärkt sula i gummi Aron Gooch

Ovandel i läder, förstärkt sula i gummi

Cykelfin på kontoret

Hur gör man om man vill vara cykelfin på jobbet? Det mesta går att lösa med olika funktionsplagg. Men när man kommer till skorna så blir det knepigare. Vanliga cykelskor är sällan särskilt bekväma att gå i. Och handen på hjärtat så är de ungefär lika diskreta som bowlingskor.

Nätet kammades på cykelskor som inte ser ut som cykelskor. Det finns en hel del att välja på om man vill ha en streetsko, tex 5-10, DZR och Chrome. Men ska det passa till byxor och kavaj så krymper utbudet, och här börjar det också bli dyrt. Jag tittade på skor som Dromarti, Exustar och Giro Republic, men sulorna på dessa såg inte så inbjudande ut för promenader.

Slutligen landade jag hos det lilla brittiska skomärket Quoc Pham. Nej, det låter inte det minsta brittiskt. Jag övervägde länge deras Derby, men en ovansida i mocka kändes inte så praktiskt för svenskt slaskväder, och sulan samt reflexen gjorde att steget ändå inte kändes så långt till Urbanite Mid. Så fick det bli.

Reflexremsan baktill är ett signum på Quoc Phams skor Aron Gooch

Reflexremsan baktill är ett signum på Quoc Phams skor

Specifikation

Urbanite – Mid

Vikt: 1223 g paret i storlek 47 (uppmätt av Happyride)
Pris: £ 179
Material: Ovandel i läder, innersula i kork och sula i gummi. Mellanfoten är förstärkt med en nylonplatta.
Snörhål: 7 st (per sida)
Storlekar: 41-47 (notera att man rekommenderas att gå upp en halv storlek jämfört med det man vanligtvis har)

En orange tygpåse samt pluggar för spd-försänkningen följde med i lådan. Skorna är tillverkade i Taiwan och är numrerade manuellt med penna.

Urbanite finns även som lågsko.

Testets omfattning

Pendling och arbetsdagar under svenskt sommar, höst och vår. Skorna har testats under nästan ett års tid. Det har inneburit allt från skyfall och hagel till stekande sol. Skorna har testats under långmer än 3000 km cykling, 250 km (minst) promenad och ca 6 km löpning.

Jag har även testat dem vid minusgrader vid ett par tillfällen, men tyckte att det blev lite svalt. Dessutom föredrar jag plattisar när det är risk för blankis.

Quoc_Pham_Urbanite-15 Aron Gooch

Klossen sitter i en djup försänkning och sulan har ett grunt mönster liknande det på skateboardskor

Detaljarbete

Mellanfoten är förstärkt med en nylonplatta Aron Gooch

Mellanfoten är förstärkt med en nylonplatta

Urbanite Mid finns i svart, mörkbrunt och ljusbrunt. Jag har testat den ljusbruna som går under benämningen tan. Ovandelen är i läder med en inre liner även den i läder. Plösen är perforerad med små ventilationshål och har en logga tryckt i reflexmaterial. Här finns också en resår som fixerar plösen mot skosnöret. Innersulan i kork är löstagbar. Skon slutar strax över ”fotknölarna”. Baktill sitter den reflexrand som återfinns på alla Quoc Phams skor.

Gummisulan har en inre förstärkning under mellanfoten för att styva upp skon samt ett ett grunt mönster. SPD-klossen ligger monterad i en djup försänkning och vill man köra utan kloss så följer det med ett par gummipluggar som man skruvar dit i stället.

Användning

Lädret i ovandelen är tjockt och styvt så det tog mig ett par veckor att gå in skorna. Under denna tid fick jag ett par skavsår och fick låta fötterna vila emellanåt. Efter inkörningsperioden så sitter de väldigt bekvämt.

Som cykelskor

Klossen ligger djupt vilket innebär att det är väldigt lite float, nästan obefintligt inledningsvis. Jag hade trott att detta kanske skulle innebära att sulan slets ned efterhand, men något sådant har jag inte kunnat se. Dock tycker jag mig känna att skorna fått lite mer float, men det handlar fortfarande bara om någon enstaka grad i så fall. Jag har inte haft något besvär av detta men den som har känsliga knän skulle kunna experimentera med att sätta en bricka under klossen så att de kommer längre ut. Risken är dock i så fall att man kanske känner av klossen när man går, se mer nedan.

Den med känsliga knän bör också vara uppmärksam på att det inte går inte att placera klossen längst bak, då finns det inte plats för pedalkorgen att greppa klossen.

Sulan är naturligtvis inte lika hård som på en tävlingssko men håller emot fullt tillräckligt för pendling och stadstrafik.

Då skon testades i vår skotestningsapparat, den sk Fjongometern, uppmättes den till 80 Fjång. Som referens så uppmättes den kolfiberförstärkta tävlingsskon Shimano M240 till 36 Fjång (lägre Fjång är styvare).

Snörningen går enkelt att justera så att man får en välsittande sko med tight passform runt själva foten och lite lösare om vaden.

Skorna har ventilerad plös så med rätt strumpor så fungerar de även under de varmaste sommardagarna. Däremot så blir man snabbt blöt om fötterna vid regnskurar. Ett par skoöverdrag rekommenderas i väskan vid pendling.

Sju snörhål och en präglad logga på skaftet Aron Gooch

Sju snörhål och en präglad logga på skaftet

Som promenadskor

Klossen ligger som tidigare nämnts djupt och jag har aldrig hört något klapper mot underlaget från den.

Styvhetsmässigt så känns sulan på skorna lite som ett par vinterkängor eller liknande, bekväma men klart styvare än tex sneakers eller lågskor.

Efter den inledande inkörningsperioden så har skorna varit mycket bekväma och jag har utan att tveka avverkat riktigt långa fotturer i dem.

Som löparskor

Alla aspekter måste naturligtvis testas därför snörade jag på dem för ett par löparrundor. Skorna är lite höga för att springa bekvämt i. Men framförallt så är sulan för hård. En cykelsko är ju som hårdast över främre trampdynan, just där man rullar över när man tar ett löpsteg. Men visst med rätt motivation, dvs tillräckligt elaka förföljare, så skulle man nog kunna avverka avsevärda avstånd i dessa.

Plösen är perforerad för bättre ventilation Aron Gooch

Plösen är perforerad för bättre ventilation

Hållbarhet

Skorna har använts nästan dagligen och inte fått någon som helst skötsel, vilket med tanke på regn, rusk och att de är tillverkade i läder närmast är att betrakta som någon slags misshandel. Skorna har hållit ihop mycket väl. Det enda som syns är där skosnöret gått emot oljig kedja och sedan överfört detta till skon. Det hade säkert gått att snygga till detta om jag agerat direkt. Dessutom hade de verkligen förtjänat ett par omgångar läderfett, som nekats dem. Men är det test så är det.

Omdöme

Så, är Urbanite fågel eller fisk? Cykelsko eller promenadsko? Svaret är att skon är en funktionell hybrid mellan olika behov. Skorna fungerar lika väl på pendlingen som på kundmötet, och jag slipper numera byta skor eller brottas med ”fel” pedaler beroende på vilka ärenden jag ska göra under dagen. Jag skulle dock inte tävla i dem, men det är inte heller det de är konstruerade för.

Utseende är naturligtvis en smaksak men till jeans och kavaj är det ingen som höjer på ögonbrynen när man kommer i dessa.

Skorna kostar visserligen en slant men tillverkningskvaliteten är mycket hög och om man vårdar dem som man ska kommer man att kunna ha dem i många år.

Förbättringsförslag

Jag hade önskat en liten ögla för att dra på skon, det hade varit enkelt att använda reflexremsan baktill för detta. Som det är nu har jag oftast använt ett skohorn vid påtagning.

Tillverkarens hemsida:

quocpham.com

Till vardag och cykelfest Aron Gooch

Till vardag och cykelfest

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Aron 2016-07-29

De är "normala", den som inte har fötter som ligger mot ytterligheterna bör inte ha några problem. Jag har använt dem varma sommardagar med ett par högventilerande strumpor under utan att uppleva det som besvärande. Jag skulle jämföra dem med ett...

emmer 2016-07-27

Säkert att det inte blir varmt som ormen om foten? Vanliga höga täta pjuck brukar ju bli varma så det räcker, och med lite rejälare (tätare) sula så borde det vara nä värre.

Kristoffer 2016-07-25

Hur är formen? Breda/smala?

slimm 2016-07-23

Sjyssta puppor, jag skulle också gärna ställa ett par i hallen. 80 Fjång minsann.

olle/frost 2016-07-23

Riktigt snygga skor. Skulle gärna ha ett par såna eller deras fixie https://quocpham.com/collections/all/products/fixed-tan?variant=5895982660 till pendling och citycykling.