Europeiska trafikantveckan 2016 är i full gång

Datum:
20 september 2016 07:56

Mellan den 16 och den 22 september firas den årliga europeiska trafikantveckan. På European mobility weeks hemsida har 2350 städer över hela Europa registrerat sitt deltagande med olika aktiviteter för att främja hållbara resor och transporter. I Sverige är det i år 80 städer som deltar.

Friisgatan Malmö Jennie FasthFriisgatan Malmö

Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också till exempel resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. I år har Trafikverket tagit över samordningsansvaret för Trafikantveckan från Naturvårdsverket. Trafikverket har i uppdrag att ta fram underlag och vidareförmedla information till kommuner och andra aktörer som vill lyfta fram åtgärder som underlättar och uppmuntrar till hållbara resor och transporter.

Skånetrafiken demonstrerar hållbar mobilitet Jennie FasthSkånetrafiken demonstrerar hållbar mobilitet

Res hållbart – lönsamt och smart

På Trafikverkets hemsida framgår det att ett hållbart resande kan uppnås genom en kombination av bra fysiska förutsättningar, tvingande åtgärder/restriktioner och en påverkan på människors attityder och beteenden, också kallat ”Mobility Management”. Mobility Management kan förklaras som mjuka åtgärder för att påverka resan innan den börjar. Arbetet med att ta fram ett hållbart resande görs tillsammans med olika offentliga organisationer som har möjlighet att bidra till att transporterna påverkar miljön mindre, minimerar hälsorisker, blir säkrare och kan möjliggöra ett mer tillgängligt transportsystem.

MoveByBike Malmös cykelbuss Jennie FasthMoveByBike Malmös cykelbuss

 

MoveByBike Stockholm visar upp transportmöjligheter med cykel Jennie FasthMoveByBike Stockholm visar upp transportmöjligheter med cykel

Trafikantveckan innebär också en möjlighet för kommuner och organisationer att möta stadens invånare och ta del av invånarnas tycke och önskemål när det gäller miljö, infrastruktur och hållbart resande. Veckan öppnar även upp för eldsjälar att arrangera egna möten och festligheter. I Stockholm hölls t.ex. lastcykelmässan för andra året på rad, ett ideellt initiativ som inte bara lockar till hållbart resande utan även blir en social samlingsplats för stadens invånare. Utställare visar upp sitt sortiment av lastcyklar och gammal som ung får möjlighet att provcykla. För familjen som exempelvis funderat på ett komplement eller ersättare till bilen, blev det ett ypperligt tillfälle att reka runt i lastcykeldjungeln.

Hållbart resande för alla åldrar Jennie FasthHållbart resande för alla åldrar, lastcykelmässa i Stockholm

Trafikantveckan för både stora och små

När det pratas hållbart resande så utelämnas oftast barnen, men under veckans program så har vi hittat trafikrelaterade arrangemang även för de minsta trafikanterna. I Malmö har kommunen satt upp en cykelteknikbana i anknytning till Folkets park där barnen under hela veckan kan komma och cykla. Här testas balans och manövrering, något som är både kul och nyttigt att kunna.

Malmös stads glada team som bemannar cykelteknikbanan Jennie FasthMalmös stads glada team som bemannar cykelteknikbanan

För många barn blev cykelteknikbanan en överraskning, det är nämligen inte så lätt som man kan tro att manövrera sin cykel runt och över olika hinder. Många besökare passade på att ta några extra varv för att få kläm på manövreringen. Cyklar och hjälmar finns att låna på plats. Även Stockholms stad arrangerar cykelskola för barn.

Cykelteknikbana Jennie FasthCykelteknikbanan passar både större och mindre barn.

Vad händer i staden?

Många kommuner passar också på att ge information till stadens invånare. Det kan vara allt från olika projekt, hur miljömålen ser ut eller hur det arbetas med infrastrukturen. Tjänstemän och politiker är allt som oftast på plats och kan svara på eventuella frågor. I Malmö är det Cykling utan ålder och Frihet på cykel som lyfts fram bland projekten på årets trafikantvecka. Även trafik och mobilitetsplanen fanns att hämta för den som är intresserad av hur Malmö kommer att arbeta med just mobilitet och hållbart resande.

Information till invånarna Jennie FasthInformation om pågående projekt

 

Information om cykelinfrastruktur Jennie FasthInformation om cykelinfrastruktur

Cykeluppmuntran

Att många kommuner fokuserat extra på cykling och cykeluppmuntran under trafikantveckan märks tydligt. I Göteborg bjöd trafikkontoret stadens morgonpigga cyklister på frukost under en av dagarna. De cyklister som hade tid att stanna, kunde dessutom få lättare service utfört på sin sin cykel. För den som har möjlighet kan besöka Bältespännarparken den 24/9 mellan 11-14 för fika och information. Årets cykelvänligaste arbetsplats presentera 12.00 och även årets bästa cykelidé ska utses.

Bilfria dagar

Under trafikantveckan händer det också att bilfria dagar ordnas. Kommunerna stänger antingen av delar av staden för biltrafik eller uppmanar bilister att sätta bilen och välja miljövänligare färdmedel. (Datum och omfattningen variera från kommun till kommun). I vissa städer stängs vissa gator helt eller delvis av för motorfordon under en dag eller under hela veckan. I år valde exempelvis Malmö att delvis stänga av Friisgatan för motortrafik under hela veckan. Ytan har omvandlats till torgområde med sittmöjligheter, pingisbord och andra aktiviteter som är gratis för invånarna att delta i. Den 22/9 uppmanas bilisterna att välja annat färdmedel då det är tänkt att Malmö ska vara bilfritt.

Gator förvandlas till bilfria torg Jennie FasthGator förvandlas till bilfria torg

Sedan 2002 har arbetet pågått för att ena de Europeiska länderna när det kommer till hållbart resande och för varje år ökar populariteten. Fler och fler kommuner anmäler sig och för invånarna blir det ett gyllene tillfälle att testa nya sätt att resa hållbart. För att se om din kommun är med i årets trafikantvecka, besök EMW´s hemsida.

Cykelbiblioteket visar upp sin verksamhet Jennie FasthTjänsteman som reser miljövänligt

 

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer