Fyra dagar i Dalarna – så tyckte etapploppets testcyklister

Datum:
07 oktober 2016 19:11

Fyra dagars mountainbikecykling genom skog och fjäll, Biking Dalarna Testlopp gick i mål för en vecka sedan. De 16 deltagarna fördelade på åtta lag kom fram till ett blåsigt men soligt Lindvallen i Sälen tidig eftermiddag på fredagen den 30 september efter att ha cyklat från Rörbäcksnäs på morgonen. Under fyra dagar tillryggalade de 350 km i varierande Dala-terräng från Falun via Rättvik, Mora, Sälen, Rörbäcksnäs och återigen till Sälen.

 

Bäst tid under fredagen fick Lag 4 som kom in några minuter före lag 1 efter en kamp genom skog och över fjäll. Men Fredrik Ericsson och Thomas Engelsgjerd i Lag 1 hade bäst sammanlagda tid med 12 timmar och 42 minuter, drygt 25 minuter före Lag 5. Tredjeplatsen gick till Lag 4. På damsidan gick Lag 6 in på 16 tim och 37 min och Lag 7 på 19 tim och 4 min. Samtliga lag finner du i denna artikel.

– Friskt vågat, inget vunnet! Vi ledde efter tio minuter, sen föll vi sakta men stensäkert genom fältet. Men det blev en riktig toppavslutning med trollska stigar och fantastiska vyer, sade Anton Persson och Victor Larsson i Lag 3.

Testloppet bestod av såväl snitslade delar som avsnitt med inslag av navigering. Kvällen innan varje etapp fick lagen en karta med grovt markerade ”idealspår” samt GPS-filer med de checkpoints som skulle passeras och stämplas under nästa dag. På morgnarna startade lagen samtidigt och tiden räknades på den siste lagmedlemmen i respektive lag som passerade mållinjen. Sista dagens lopp mellan Rörbäcksnäs och Sälen sköttes med jaktstart, det ackumulerade försprånget från dagarna innan utgjorde tiden mellan de startande lagen. Även om fredagens etapp ”bara” var runt 55 km lång och vädret var skapligt saknades inte utmaningar.

– Sista dagen var tuff för mig som mest cyklar landsväg, det var mer tekniskt än jag förväntat mig. Det var slitigt på fjärde dagen i cykelsadeln, sade Cristofer Stevenson i lag 5.

Lag 6 mellan Mora och Sälen Tom Lindström

Lag 6 mellan Mora och Sälen

Alexandra Engen och Ingrid Bøe Jacobsen i Lag 6 var första damlaget i mål på sista dagen. De såg till att njuta av dagens cykling och stannade till och med för att fotografera och det märktes att de var nöjda över att delta i ett testlopp utan större press.
– Vilken rolig avslutning, den vill vi köra igen! – Men då får någon shuttla oss upp, benen håller inte för en backe till, sade Alexandra Engen och Ingrid Bøe Jacobsen just efter målgång om avslutningen på Rosa Leden i Sälen Bike Park.

Lag 7, Maria Runeteg och Sanna Lagerqvist Tom Lindström

Lag 7, Maria Runeteg och Sanna Lagerqvist

Samtliga lag kom i mål på fredagen vilket vittnar om att kartor och GPS:er fungerat tillräckligt bra, en del i upplägget var lättare orienteringsinslag. För Sanna Lagerqvist i lag 7 var testloppets format välkommet.
– Vi har kört etapplopp förut, nämligen Trans Alp. Det är ett väldigt roligt sätt att köra lopp, speciellt detta när allt var så väl arrangerat och serverat. Vi gillade orienteringsbiten under det här testloppet, det blir lite mer än att bara följa gula pilar. Det var kul men ganska kallt, sade Sanna Lagerqvist huttrande innan hon klev mot bastun.

– Bandning och märkning av banan har skötts av folk från respektive destination. Det är destinationerna i Biking Dalarna som är beställare av det här testloppet och de har ställt upp med bandragningar, kost och logi, sade Lasse Strand på Sweden Mountainbike, projektledare för testloppet. – vi har tagit hand om tidtagningsutrustning, dokumentation och mat och dryck längs loppet.

Etapploppet var ett test i samarbete mellan destinationerna inom Biking Dalarna; Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre och Orsa Grönklitt samt Visit Dalarna. Loppet var inte en sanktionerad tävling utan ett testprojekt med speciellt inbjudna cyklister som deltog på egen risk och där tidtagningen fanns för att pröva konceptet – och såklart för äran. Lasse Strand är ett tungt namn inom Svensk cykel med inblandning i projekt som Cykelvasan och Långloppscuppen och med ledaruppdrag i OS i Beijing. Han anlitades som projektledare till Biking Dalarnas testlopp som i och med utvärderingen efter målgången på fredagen är till ända. Utvärderingen utgör grund till en eventuell vidare satsning på formatet och för att det ska ske krävs att en del bitar faller på plats. Det behövs att en organisation ska vilja driva detta vidare, vem eller vad det blir är i nuläget oklart.

Skulle du köra nästa år om loppet blir verklighet? Diskutera på forumet.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Clark 2018-03-21

Vad hände med detta lopp egentligen? Någon som vet ifall det blir av igen eller om det pågår andra, liknande projekt?

Lulle 2016-10-21

Ser väl ut att vara en del stig på filmerna? Typisk långloppsterräng.

Föredetting 2016-10-21

Lär väl bli etapplopp med grusväg,tyvärr inget MTB-lopp verkar det som.

Erol 2016-10-10

Låter som ett topplopp. Jag antar att det kommer att följas upp om det blir av.

soovik 2016-10-10

Grymt, vilken grej, kommer definitivt köra om det blir verklighet för alla.

singletrack 2016-10-04

Det hade varit trevligt med ett ordentligt etapplopp i Sverige också..

lundatok 2016-10-04

Epic Sweden var väl sådär genomtänkt med tanke på att Sörmlandsledens brukare och förvaltare gick i toppspin.

thisismycat 2016-10-04

Trodde först det handlade om Epic Sweden. Verkar vara fler etapplopp på gång alltså. Inte för att jag cyklar mtb, men kul att det händer saker. https://epicsweden.com

PinHead 2016-09-30

Jag är på, hoppas det blir av.

Petert 2016-09-29

Mycket trevligt! Hoppas att det blir något stort av detta.