Skivbromsat från Canyon

Datum:
15 december 2016 10:04

Redan när de första bilderna från Eurobike började trilla in var det många som blev nyfikna på de nya skivbromsmodellerna av Aeroad och Ultimate, och ville veta både priser och leveranstid. Nu har Canyon officiellt presenterat fakta kring de nya modellerna.

Canyon Ultimate CF SLX disc Canyon

Canyon Ultimate CF SLX disc

När Canyon lanserar en ny kolfibercykel så brukar de ofta släppa en dyrare SLX modell först och sedan följa upp med en enklare SL modell efter en tid. Ibland kommer SL efter några månader, ibland dyker den upp säsongen efter.

För den nya skivbromsade linjecykeln Ultimate CF Disc släpper Canyon både SLX och SL samtidigt. Skillnaden mellan ramarna är att SL har en något enklare kolfiber som gör den 100 g tyngre än SLX. Ramvikten för SLX är 820 g (stl M) och 920 g (stl M) för SL. När det gäller vikter generellt på de nya skivbromsramarna uppger Canyon att ett ramset (ram + gaffel)  för skivbromsar är cirka 70 gram tyngre än ett ramset för fälgbromsar.

Canyon Ultimate CF SL disc Canyon

Canyon Ultimate CF SL disc

Ultimate CF SLX Disc har olika ram beroende på om mekaniska eller elektriska växlar används. Skillnaden är kabelgenomförningar och att i den elektriska finns plats för internt batteri. Utrymmet för däck i gaffel och ram är 33 mm. Priserna för Ultimate CF SLX Disc startar från 41 000 kr och är då en modell utrustad med mekaniska Shimano Ultegra 11S med hydrauliska bromsar. Priset för den enklaste SL-modellen är 20 500 kr för en cykel med mekaniska Shimano 105 11S och hydrauliska bromsar.

Aeromodellen Aeroad CF Disc kommer (till en början?) enbart i SLX-utförande. Ramen väger in på 980 g (stl M). Gaffel är mer arerodynamisk än den hos Ultimate och Endurace, och har utrymme för 25 mm däck. Ramen finns för antingen mekaniska eller elektriska växlar. Priserna för Aeroad CF SLX Disc startar från 41 000 kr och är då en modell utrustad med mekaniska Shimano Ultegra 11S med hydrauliska bromsar.

Canyon Aeroad CF SLX disc Canyon

Canyon Aeroad CF SLX disc

Komforträsern Endurace CF fanns sedan tidigare som skivbromsmodell i SLX-version. Nu finns den även i SL-utförande och med något enklare utrustning. Ramvikten för SL är 960 g (stl M) jämfört med 820 g (stl M) för SLX. Ramen finns för antingen mekaniska eller elektriska växlar. Priset för instegsmodellen av Endurace CF SL med 11-delat Shimano 105 och hydrauliska skivbromsar är 19 500 kr.

Endurace CF SL disc Canyon

Endurace CF SL disc

Gemensamt för de nya modellerna är att de har den senaste ”standarden” som gäller för hjulaxlar och bromsok på skivbromsade landsvägscyklar. De genomgående hjulaxlarna är 12×100 mm i gaffel och 12×142 mm i ramen. Bromsoken monteras med flat mount montering. Skivstorleken är 160 mm på alla modeller utom för storlek XS. Mycket av de tekniska detaljerna gick vi igenom vid vår första titt av Endurace CF SLX disc tidigare i våras.

Genomgående axel där handtaget går att montera bort för ett renare utseende. Canyon

Genomgående axel där handtaget går att montera bort för ett renare utseende.

Leveranstid är något som många frågar om när det gäller Canyon och som ofta kan bli föremål för rejäla diskussioner. Canyon må ha tagit till sig av tidigare kritik då vissa av de nya modellerna redan nu finns i lager.

Mer information om de nya modellerna finns hos Canyon

Senaste Kommentarer

calleking 2016-12-15 19:56

Etap hdr, lättare hjul, sadel och cockpit så blir både aeroaden och plånboken superlätt!

Lingon 2016-12-15 21:13

Ja, det skiljer 0,5-1 kg i totalvikt med skivor. Funkar väl till pendling, om man inte bryr sig så mkt om utseendet. ;)

Racer_X 2017-01-13 11:06

Ska inte axelstandarden vara 15x100 i gaffeln? Det står 12x100 i artikeln.

Henrik_E 2017-01-13 11:08

Det är 12x100 som gäller på LVG.