Köpenhamn satsar på fler parkeringsplatser för lastcyklar

Datum:
02 januari 2017 21:18

Lastcykeln har i allt större utsträckning ersatt bilen i de danska familjerna och nu satsar Köpenhamns kommun på fler parkeringsmöjligheter för lastcyklister.

Under 2017 är planerna att antalet dedikerade parkeringsplatser för lastcyklar och cykelvagnar ska tredubblas. Redan under 2015 insåg kommunen att fler parkeringsmöjligheter för större cykeltyper behövdes. Trots att lastcykeln är en vanlig trotjänare i de danska familjerna, så har parkeringsmöjligheterna varit kraftigt eftersatta. För att förhindra cykelstölder låses de dyra lastcyklarna oftast fast runt träd eller lyktstolpar, något som skapat problem när det gäller framkomligheten. Dessutom har bristerna på parkeringsmöjligheterna skapat konflikter cyklister emellan då lastcyklarna oftast tar upp flera platser i ett vanligt cykelställ. Som ett test sattes dedikerade cykelställ för lastcyklar upp i stadsdelen Østerbro och inte helt oväntat, blev satsningen en succé. Nu ska platserna utökas och planerna är att det framöver ska finnas lastcykelparkeringar över hela kommunen. Satsningen ses som en del av arbetet med att få ner privatbilismen i stadskärnan.

En dedikerad parkeringsplats för lastcyklar kostar ca 20.000 DKK och Köpenhamns Trafik- och miljöborgmästare Morten Kabell ser satsningen som en god investering. Enligt Kabell så finns det inga planer på att parkeringsplatserna på något sätt ska bli avgiftsbelagda.

Även i Sverige ökar användningen av lastcyklar och vi hoppas att de svenska kommunerna tar efter och satsar på fler och säkrare parkeringsmöjligheter för större cykelmodeller.

Senaste Kommentarer

Akoa 2017-01-02 22:49

Framförallt borde det finnas möjlighet att hyra cykelgarage i större storlek i anslutning till lägenheter. Som det är nu går ju inte en lastcykel in i ett cykelförråd eller får plats på en gård. Jag hade utan att tveka betalt 400kr i månaden för ett ...