ShockWiz – hjälp till rätt dämparinställning.

Datum:
15 februari 2017 16:17

Hur svårt kan det vara att ställa in en dämpare egentligen? Tittar man på frågorna som dyker upp på forumet så kan det vara en hel del pyssel med att hitta rätt inställningar. Frågar man dessutom Rockshox egna tekniker så upplever de att en majoritet av användarna faktiskt kör med felaktiga inställningar.

Nu finns ny teknisk hjälp att tillgå. Quarq ShockWiz är en liten manick som monteras på gaffel eller bakdämpare och som sedan presenterar förslag på rätt inställning via en app i mobilen.

ShockWiz har sin grund i ett Kickstarer-projekt som SRAM köpte upp förra året. Tekniken arbetar med att läsa av tryckförändringar i dämparen/gaffelns luftkammare och på så sätt få fram hur den arbetar. I den lilla svarta lådan, som ansluts till luftventilen, finns en tryckmätare och diverse elektronik som samlar in data 100 gånger i sekunden. Ett gäng algoritmer räknar sedan ut hur gaffeln/dämparen och dess inställningar uppför sig.

Analysen presenteras sedan via en app i mobiltelefon. ShockWiz har ett dock eget inbyggt minne och kan lagra information så någon mobil är inte nödvändig att ha med sig under själva cykelturen.

Appen poängsätter nuvarande inställningar och ger förslag på förbättringar. Grafiska staplar visar olika parametrar som lufttryck, volymspacers, kompression och retur. Användaren kan även ställa in olika åkstilar och på så sätt få rätt inställning för respektive situation.

Alla inställningar kan dock inte justeras på en och samma gång då de påverkar varandra utan systemet kräver att ny cykling utförs efter att en parameter justerats. Därefter får användaren koppla upp sig igen och ta sig an nästa justering. Video beskriver uppkoppling till app och analys.

ShockWiz är framtagen att användas inom alla discipliner, från XC till DH, och på alla nivåer, från nybörjare till avancerad. Vissa vill kanske ha den ansluten konstant och analysera varje åk. Medan för andra räcker det med en analys och så kan de dela användandet av enheten med kompisar eller inom cykelklubben. ShockWiz fungerar endast för dämpare och gafflar med luftfjädring. Vilka modeller som är kompatibla framgår nedan.

ShockWiz kommer i två utföranden. En med en slang för normala gafflar och en med direktmontering för USD-gafflar som RS-1.

Tekniska specifikationer:

Vikt: 45 g
Trådlös kommunikation: BLE (Bluetooth low energy)
Operativsystem mobil: Android Jellybean 4.3 eller nyare, Apple iOS 9 eller nyare
Vattenskydd: IP67
Batteri: CR2032, uppges räcka några månader
Volymökning: ShockWiz och slang ökar luftvolymen i gaffel/dämpare med cirka 0,5 ml.
Pris: cirka 4000 kr (419€) för slangversion, cirka 4500 kr (469€) för direktmonterad.

Länk till tillverkaren

Senaste Kommentarer

Marcus TSD 2018-05-23 13:08

Håller med ovan talare, minus motocross, men en hel del 4 hjul på bana. Nöjd med min ShockWiz, så pass att jag känner en hel del oro eftersom jag inte kan använda den på min öhlins gaffel, eller coil bakdämparen på enduro hojen och jag är inte tillrä...

marr 2018-05-23 13:17

Hoppas sussmybike blir bra, för oss med Ö.

liveforthis 2018-05-23 13:17

Kan lägga till att erlan cykel i varberg har shockwizen för uthyrning 👍

larsaw 2018-05-23 13:46

+1 alla som köper sig tuffa med coil-dämpare till baken... ;D