Copenhagen Bike Show – de danska citycyklarna med det lilla extra

Datum:
16 mars 2017 11:51

Att danskarna är förtjusta i både citycyklar och design syntes tydligt på årets cykelmässa. Ett företag som sticker ut i mängden är Velorbis. Det danska företaget värderar stil lika högt som komfort och det syns inte minst på detaljerna. Klassiskt retro i dova färger och läderdetaljer kännetecknar Velorbis sortiment. Grundarnas förkärlek till cyklar med det lilla extra gjorde att företaget föddes, de kunde helt enkelt inte hitta cyklar som föll dem i smaken på den befintliga marknaden. Velorbis har idag konceptbutiker i Danmark, Sverige, Norge och i Thailand. Fler butiker är på gång.

Jennie Fasth

Klassisk herrcykel med läderdetaljer och lastyta

Tillbehören är många och håller samma klassiska stil rakt igenom. Cykelväskor finns i olika utföranden och är alla gjorda i läder. Handtag och sadlar lika så. Frampakethållare och cykelkorgar är samtliga försedda med trädetaljer och det finns även trälådor av de lite exklusivare slagen, att köpa till och sätta på pakethållarna. T.o.m barncyklarna har utrustas med samma karakteristiska detaljer i retrostil.

Jennie Fasth

Även barncyklarna följer den klassiska stilen

Att kunna få med sig last på cyklarna, är något som Velorbis arbetat en hel del med. Förutom frampakethållare och cykelkorgar så finns det även en traditionell familje-lastcykel med plats till fyra barn. Men den lastcykel som är allra populärast, är dock Short John cargo cycle, en re-make av de danska leveranscyklarna från 30-talet. Denna cykel kan även fås med valfri företagslogotyp och ingår i en kollektion av fyra olika modeller företagscyklar.

Jennie Fasth

Velorbis familje-lastcykel

Jennie Fasth

Short John cargo cycle

I sortimentet finns också ett samarbete med det kända danska möbelföretaget Fritz Hansen som bland annat varit arbetsplats för designern Arne Jacobsen. Den exklusiva serien innehåller en dam- och en herr-cykel som tagits fram som en hyllning till den klassiska 7´an-stolen som firar 60-årsjubileum. Cyklarna kan skådas på Velorbis hemsida eller i några av konceptbutikerna.

Jennie Fasth

Velorbis med träram

Men det som kanske sticker ut mest är Velorbis el-cykel med Relo Removable e-Drive Unit. El-motorn tillåter cyklarna att behålla i stort sett alla sina ursprungskomponenter och kan monteras på näst intill vilken typ av cykel som helst, utan att det behöver dras några kablar. Relo Removable e-Drive Unit styrs trådlöst antingen genom en switch som sätts på styret eller via appen i mobiltelefonen. För den som vill förse sin cykel med Relo Removable e-Drive Unit får dock vara beredd på att spendera ytterligare ca 19.000 SEK.

Jennie Fasth

Velorbis med Relo Removable e-Drive Unit

Senaste Kommentarer

ratatosk 2017-03-17 14:18

Den är steampunk.
Jag hamnar i krock med mig själv, då jag tilltalas av steampunkestetik och avskyr designfrosseri. Om man har den som enbart väggcykel?

Crocko 2017-03-17 17:12

Cool design men jag tror att credd för sadeln får nog ges till Gille Berthoud som gjort den.

Pfaff 2017-03-17 17:41

Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon....
I mitt tycke är design som inte gjorts för funktionens skull total värdelös. Som så mycket ny design som stjäl element från god bruksdesign från perioden 1925-1960.

AlfaAlfa 2017-03-18 11:07

Cykeln uppfyller väl sin funktion, att synas på en cykelmässa i en cykelbyggartävling.

Vet inte om han är designer på riktigt? och i så fall om han är designer, konstnär eller industridesigner. Han har ju designat den som en show cykel...

emmer 2017-03-19 08:33

Du kan väl inte säga annat än att bromshandtagen är enkelhet i funktion i första rummet.