Copenhagen Bike Show – en cykel utöver det vanliga

Datum:
17 mars 2017 10:13

Vi avslutar vår rapportering från Copenhagen Bike Show med en presentation av mässans showstopper: Det danska företaget Cykelmagerens specialdesignade cykel, som vann 2015- års version av NAHBS (North American Handmade Bicycle Show) i klassen Best Artisan Bike. Allt på cykeln är specialtillverkat och resultatet är i riktig dansk design-anda.

Jennie Fasth

Rasmus Gjesing är designern bakom cykeln tillika ägare av Cykelmageren

Som Happyride tidigare nämnt, är danskarna förtjusta i stilrena cyklar och det får gärna vara lite retrostil över dem. Detaljer är viktigt och trä samt läder är mycket populärt. Detta blir om tänkbart ännu tydligare när vi ser oss omkring i Cykelmagerens monter.

Jennie Fasth

Cykellås

Ramen till vinnarcykeln ritades redan för 15 år sedan men det var först när NAHBS kungjorde att man skulle införa en helt ny klass dedikerad till design, som Rasmus gjorde slag i saken och började bygga cykeln. Eftersom Artisan-klassen kändes så klockren så bestämde han sig för att gå all in men utelämnade de karakteristiska trädetaljerna som annars är en synonym för företagets produkter.

Jennie Fasth

Spetsig ram

Även om ramen var färdigritad, så blev det en del ändringar när bygget väl satte igång. Något som bland annat störde Rasmus var den tomma ytan mellan vevpartier och framhjulet. Ytan kändes bortglömd och passade inte in med den visuella bilden han hade för sin kreation. Lösningen blev att förlänga ramen med en spets. Den nya detaljen mottogs med blandade reaktioner och en del ansåg att konstruktionen skulle utgöra ett hinder vid kantsten eller liknande, men som Rasmus poängterade, så är cykeln inte gjord för att köras upp och ner för kantstenar.

Den andra modifieringen som gjordes var ändringar av ramens bakstycke, som först var tänkt att gå ut mycket längre och sluta bakom bakhjulet. Rasmus insåg ganska snabbt att idén inte skulle fungera. Den förlängda ramen gjorde att cykeln blev alldeles för bred baktill och passade inte in med helhetsintrycket. Cykeln skulle vara sportig och nästan lite aggressiv, men med den tilltänkta bakänden så kändes cykeln enbart klumpig. Bakdelen på ramen förblev därmed kort och försågs även den med en spets.

Jennie Fasth

Specialtillverkade nav med sjögräs

Detaljerna var viktiga och som redan nämnts, är allt specialgjort till cykeln. Detta inkluderar även naven, gjorda i epoxi komposit med infällt sjögräs. Processen var allt annat än enkel att få till, speciellt då sjögräs är otroligt svårarbetat och sprött. Samma material har även använts på styret där den lätt marmorerade looken syns tydligare.

Jennie Fasth

Handtag med sjögräs

Av alla detaljer på cykeln så är ändå styret med tillhörande komponenter, som imponerar mest. Rasmus har utgått från en racer när han jobbat fram cykeln men det var aldrig tal om att använda ett traditionella bockstyre. Designen var alldeles för speciell, så Rasmus nyttjade sin passion och uppfinningsrikedom för bygga en egen version av ett bockstyre.

Jennie Fasth

Växelvajer

Likt ett Schweiziskt urverk löper växelvajern under styret. Vi har aldrig sett något liknande och det fungerar dessutom som vilket växelsystem som helst. Det ligger många timmars arbete bakom konstruktionen och mängder av specialtillverkade smådelar. Funderingar fanns att lägga växelvajern uppe på styret eftersom konstruktionen är väl värd att visa, men för att minimera risken att råka komma åt smådelarna, sattes vajern under styret istället.

Jennie Fasth

Växelreglage

Rasmus hade tänkt använda traditionella växelreglage utan fasta lägen men utseendet visade sig blev helt fel och istället fick en speciallösning tas fram i form av små växelreglage som inte blev lika uppenbara. Även bromshandtagen är något utöver det vanliga där cyklisten bromsar genom att dra direkt i bromsvajern som prytts med små muttrar.

Jennie Fasth

Egentillverkade bromsar

Även bromsarna har Rasmus tillverkat från grunden och försett med Cykelmagerens logotyp.

Jennie Fasth

Sadel i läder

Som grädde på moset har cykeln också fått en lädersadel som matchar. Den unika racern är verkligen något utöver det vanliga och det syns att Rasmus med kollegor lagt ner mycket tid för att få allt att passa ihop. Detaljerna är många och genomarbetade. Speciallösningarna är både innovativa och fullt funktionsdugliga. Väl värd sitt pris anser vi.

För den som vill kika på fler handbyggda specialcyklar, kan besöka NAHBS hemsida, årets North America Handmade Bicycle Show gick av stapeln förra helgen.

Senaste Kommentarer

ratatosk 2017-03-17 14:18

Den är steampunk.
Jag hamnar i krock med mig själv, då jag tilltalas av steampunkestetik och avskyr designfrosseri. Om man har den som enbart väggcykel?

Crocko 2017-03-17 17:12

Cool design men jag tror att credd för sadeln får nog ges till Gille Berthoud som gjort den.

Pfaff 2017-03-17 17:41

Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon....
I mitt tycke är design som inte gjorts för funktionens skull total värdelös. Som så mycket ny design som stjäl element från god bruksdesign från perioden 1925-1960.

AlfaAlfa 2017-03-18 11:07

Cykeln uppfyller väl sin funktion, att synas på en cykelmässa i en cykelbyggartävling.

Vet inte om han är designer på riktigt? och i så fall om han är designer, konstnär eller industridesigner. Han har ju designat den som en show cykel...

emmer 2017-03-19 08:33

Du kan väl inte säga annat än att bromshandtagen är enkelhet i funktion i första rummet.