Bron som tillåter barnen att cykla på skoltaket

Datum:
06 april 2017 09:41

I augusti förra året kungjorde den holländska cykelstaden Utrecht sin storsatsning för snabbare och säkrare skolväg. En cykelbro planerades över Amsterdam-Rhine kanalen för att sedan ansluta till en cykelbana som skulle löpa över taket på OBS Montessori school. Cykelbron skulle inte bara skapa en säkrare utan också en snabbare cykelväg utan onödiga omvägar längs stråk med blandtrafik. Dafne Schippers bron som öppnades för allmänheten i förrgår och visar hur cykelinfrastruktur kan se ut när man tänker utanför boxen.

Den innovativa idén har inte bara att gett nytt liv till den gamla skolbyggnaden utan satsningen har också inneburit ett större grönområde i anknytning till skolan. Roligare cykelväg för barnen får man dessutom leta efter, då delar av cykelbanan innebär att barnen faktiskt cyklar på skoltaket. Cykelbron är 110 meter lång och binder samman samman den gamla delen av Utrecht med det nybyggda bostadsområdet i Leidsche Rijn. Dafne Schippers bron beräknas trafikeras av 7000 pendlare per dag däribland många skolbarn. Den 13 maj invigs bron officiellt.

Se Happyrides tidigare notis om Dafne Schippets bron här.

Senaste Kommentarer

markuse1 2017-04-06 13:39

Men det är ju en bilväg?

Bengt-re 2017-04-06 13:40

Nä. Skall vara en gång och cykelbro enbart om jag inte är ute och cyklar.

NAnders 2017-04-06 15:04

Precis. Den är utformad med trottoar och dubbelriktad cykelbana vilket är ovant för en svensk som är van vid smala GC-banor.

eketjall 2017-04-06 15:15

Men hur kommer man till själva skolan? Eller blir det cykelparkering på taket också? Ser ju bara ut som en trappa ner från rampen.

AX3L 2017-04-06 15:55

Men jag förstår din fundering eftersom det tycks stå en bil parkerad på cykelbanan. Antingen är den inte invigd än och det är någon som jobbar där eller så är det inget nytt under solen. Vi får skicka dit den våldsamma pendlaren som gjort till sin li...