Svenskarna som tävlar i säsongens första XC-världscup

Datum:
17 maj 2017 10:03

Nu till helgen drar äntligen världscupen i cross-country igång igen. 2017 bjuder på sex olika XCO världscuptävlingar – fem i Europa, en i Nordamerika och säsongen avslutas med världsmästerskap i Australien i höst.

Om vi så har det lite knapert med svenska åkare i DH världscupen, finns det desto fler på XCO-sidan. Första världscuptävlingen hålls i tjeckiska Nove Mesto och vi har hela sex stycken svenska cyklister på startlistorna – varav två världsmästarinnor. Det kan inte bli annat än spännande. Se tävlingen live här på Happyride nu till helgen!

Damerna på topp

Det var sannerligen damerna som stod för de stora vinsterna förra året, och det är också på damsidan vi har flest tävlande nu till helgen.

Jenny Rissveds är helgens stora namn efter förra årets pangsäsong. Nove Mesto är dessutom en bana som passat henne tidigare. Det var just på den här banan som hon tog hem U23 världsmästerskapstiteln förra året – något som bådar gott inför helgens världscupstart. Det ska bli sjukt spännande att se om Jennys nerver och form kan hålla sig i samma fenomenala skick som förra året!

Uppdatering: senaste nytt är att Jenny inte kommer att köra i Nove Mesto

Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Jenny Rissveds vid UCI XCO World Tour i Lenzerheide 2016

Alexandra Engen är en till riktigt snabb tjej som kommer stå på startlinjen på lördag. Inte heller hon är någon främling på världscupscenen. Förra helgen blev Alexandra Nordisk mästarinna i Vårgårda, i början av månaden vann hon Rye Bike Festival i Norge och dessförinnan tog hon hem förstaplatsen i Sramliga i Köpenhamn. En bra månad för Alexandra som med sin form och kunskap har chans att göra riktigt bra till helgen.

Anders Jansson

Alexandra Engen UCI XCO World Tour i Albstadt 2016

I damklassen kommer vi även se två till svenskor – Linn Gustafzzon och Alina Johansson. Linn kom tvåa i Nordiska Mästerskapen förra helgen och spås en lovande säsong. Hon sadlade om från slalom till cykling för några år sedan och har sedan dess klättrat i rankingen. Med bra resultat från både Cypern och Rye Bike Festival i Norge ska det bli intressant att se hur hon tacklar den internationella världseliten.

Niklas Wallner

Linn-Gustafzzon

Alina som är något yngre, tränar tillsammans med Linn i Falun. Hon tog hem en andra plats i SWE Cup MTB förra året och kom på en sjunde plats under helgens Nordiska Mästerskap.

Uppdatering: Alina stukade handen i Vårgårda och kommer inte att köra i Nove Mesto.

Valentin Baat

Alina-Johansson på MTB EM

Regerande juniorvärldsmästarinnan Ida Jansson kliver i år upp i U23-klassen. Hon vann sin regnbågsfärgade tröja på samma bana som helgens tävling kommer avgöras på – något som måste ses som ett gott omen. Tidigare i vår har den unga talangen sagt till SVT att hon känner sig redo för det tuffare motståndet i den nya klassen: ”Jag har ökat upp för att slipa till och bli en mer komplett cyklist genom att förbättra mig på alla plan, men främst har jag fokuserat på snabbhet och styrka inför den här säsongen”.

Svenska Cykelförbundet

Ida Jansson på VM 2016

Eskilstunatjejen har startat starkt med en vinst i Klippingracet och en tredjeplats i Nordiska Mästerskapen. Ida har även blivit uttagen till SOK:s Topp och talang-program som syftar till att ge stöd till sista steget i satsningen mot världstoppen. Kul när MTB får lite uppmärksamhet inom svensk idrott.

Henrik hos herrarna

På herrsidan kommer vi se Henrik Jansson tävla i U23-klassen. Han har cyclocross som huvudfokus men klarar sig mycket fint på MTB-sidan. Förra året tog han hem totalsegern i SWE Cup XC men var tyvärr tvungen att bryta helgens Nordiska Mästerskap pga. av kedjestrul.
https://www.instagram.com/p/BUFQBCZhTD4/?taken-by=heenkis

Happyride livesänder

Missa inte helgens dramatik! Följ våra svenskar i livesändningarna här på Happyride. Damernas XCO-final sänds med start kl 13:00 på lördag och herrarnas XCO-final sänds med start kl 14:00 på söndag.

Känns helgen för långt bort? Spana in ”72 hours with Jenny Rissveds” för lite extra pepp och inspiration inför helgens race!

72 hours with Jenny Rissveds på Red Bull TV

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Cinder2i40 2017-05-23

Vilka startar i nästa XC-världscup?

Principia 2017-05-21

Engen körde bra som sagt. Som cx-fan blev jag ju grymt imponerad av van der poel idag.

Bergsmannen 2017-05-20

Ja det var kul att se. Hoppas hon kan hitta tillbaka på riktigt.

hm 2017-05-20

Riktigt bra kört av Engen idag .

Masjevel 2017-05-17

Usch vad tråkigt. Då förstår jag varför hon står över. Väldigt mycket känns plötsligt väldigt oviktigt när sånt händer.

Jimel 2017-05-17

Hon var inte med på Skandisloppet pga två dödsfall inom familjen på kort tid, kan väl vara därför hon hoppar denna tävling också.

turisten 2017-05-17

Nix, inget Skandislopp. Hon hade två dödsfall i familjen på kort tid. Tråkigt!

Masjevel 2017-05-17

Tråkigt att höra. Har länge sett fram emot premiären och framför allt jennys framfart. Varför ska hon inte åka? Sjuk eller skadad? Åkte hon skandisloppet?

Jimel 2017-05-17

Då gör det inget att man missar loppet på lördag då :)