Nästa XCO världscup redan nu till helgen!

Datum:
24 maj 2017 11:25

Hur gick det egentligen för svenskarna under första världscupen i Nové Město och vilka kommer stå på startlinjen i helgens andra världscup? Här kommer en snabbguide om allt du behöver veta! Missa inte livesändningarna från andra världscupen i XCO här på Happyride på söndag den 28 maj.Alexandra Engen är tillbaka

När Sveriges kanske starkaste kandidat i XCO – Jenny Rissveds – inte ställde upp i helgens första världscup på grund av personliga skäl hamnade istället Alexandra Engen högt upp på listan av starka svenska cyklister. Och hon tog sig an uppgiften med bravur. I ett fullspäckat elitfält knep hon en fantastisk 13:e plats – hennes bästa resultat på flera år. ”Wow! 13:e plats igår! Glad och tacksam! Så väldigt tacksam”, skrev hon dagen efter på Instagram. Alexandra kom 37:a i totalen förra året och placerade sig som bäst på en 20:e plats i Cairns. Att slå sig in i topp 15 är en otrolig prestation och det bådar gott inför nästa världscuptävling nu till helgen. Har hon äntligen hittat formen igen? Kan hon ta sig in i topp 10?

Danska Langvad högst upp på pallen

Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Annika Langvad glider genom stenkistan i Nové Město.

Även om det inte blev svenskt, så blev det ändå Skandinaviskt högst upp på pallen hos damerna. Danska världsmästarinnan Annika Langvad vann loppet med hela 54 sekunder och kunde med lugn och ro rulla över mållinjen medan de andra kämpade in i det sista om de resterande podiumplatserna. Svenska Linn Gustafsson körde in på en 52:a plats bland stora namn och tufft motstånd. Efteråt skrev hon ”Årets sämsta ben på årets första världscup” på Instagram som tyder på att hon kanske inte var helt nöjd med sin prestation. Det var dock hennes första tävling i elitklassen och med hennes fina andra plats i Nordiska Mästerskapen här om veckan finns det nog mer kraft att hämta ur de där benen.

Ida Jansson i topp 12

Regerande juniorvärldsmästarinnan Ida Jansson tävlade också i en helt ny klass i söndags. Trots att hon var en av de yngsta i startfältet kämpade hon till sig en 12:e plats. Ida kommer möta tuffare motstånd i damernas U23 den här säsongen och förhoppningsvis kommer hon fortsätta gå från klarhet till klarhet. Efter tävlingen i söndags skrev hon att hon är redo att slåss mot det nya, tuffare motståndet: ”Igår körde jag min första världscuptävling i U23. Det var en fantastisk atmosfär och bana och jag slutade som 12:a! Nu är touren äntligen igång och jag är redo att möta den och göra mitt bästa – nu kör vi!”. Vi ser Ida på startlinjen igen redan nu till helgen då hon tävlar i den andra världscuptävlingen i Albstadt.

Oväntad norsk vinst i Herrarnas U23

Det blev även Skandinaviskt på pallen i Herrarnas U23 – norska Petter Fagerhaud tog en något oväntat vinst i lördagens tävling. 19-åringen har tidigare placerat sig som bäst på en 16:e plats i världscupen och blev 34:a under världsmästerskapen i Nové Město förra året. Förstaplatsen var oväntad och han sa efter tävlingen att vinsten kändes ”surrealistisk men fantastisk”. Svenska Henrik Jansson körde in på en 113:e plats efter att ha startat långt bak i startfältet och var nöjd med tävlingen även om han gärna placerat sig högre upp i tabellen.

Ny världscup redan till helgen

Redan nu till helgen går nästa XCO världscup av stapeln. Den här gången körs tävlingen i tyska Albstadt och banan är en av de tuffaste – både tekniskt och fysiskt sett – på hela touren. Det var här Jenny Rissveds tog hem en imponerande 2:a plats i fjol efter att ha kraschat hårt i början av tävlingen.

Anders Jansson

Emil Linde UCI XCO World Tour i Albstadt 2016

I år kommer vi få se Alexandra Engen, Ida Jansson och Emil Linde på startlinjen i den tyska staden. Emil tog hem Europamästerskapen i XCE förra året och blev utnämnd till Årets Postcyklist 2016. Han har sen tidigare några riktigt fina placeringar i internationella tävlingar och det ska bli intressant att se hur 21-åringen mäter sig mot världseliten i Albstadt.

Dessutom ska det bli spännande att se om både Ida och Alexandra kan matcha, eller till och med toppa sina resultat från förra veckan. Kan de båda ta sig in i topp 10?

Missa inte livesändningarna här på Happyride med start kl 11:00 nu på söndag.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

xdr 2017-05-28

Go big or go home! Imponerande i vilket fall som helst.

HasseL 2017-05-28

Hur tänkte han där???

xdr 2017-05-28

Vilken krash!

Turesson 2017-05-28

Alexandra står tydligen över idag då hon vaknade med halsont.

konscious 2017-05-27

Definitivt hennes comeback trodde jag inte skulle ske. Rissveds borta fortfarande?

MTBiker 2017-05-26

Sjukt kul att se Alexandra köra förra helgen. Hon är en sann inspiratör. Vore kul om hon kunde följa upp detta i helgen med.