Emil Johansson gör upp med världseliten i Crankworx Les Gets

Datum:
15 juni 2017 12:08

Nu till helgen går andra deltävlingen i Crankworx Slopestyle av stapeln i franska Les Gets – och det kan bli svenskt på pallen.

Emil Johansson har nämligen etablerat sig i världseliten som en av de mest stilrena åkarna inom Slopestyle. Med tanke på att han körde sin första stora tävling för bara ett år sen, är det ganska imponerande. Som enda svensk, tävlar han nu på söndag mot världstoppen – missa inte livesändningen på Happyride!

Vem är Emil?

Under Crankworx Rotorua träffade jag Emil för första gången – en lugn 17-årig kille som precis slängt sig utför en av de största Slopestyle-banorna i världen. Vi satt i Trek-tältet – cykeljätten som precis signat honom – och snackade om allt möjligt: hur det är att tävla med världseliten, hur han gör för att våga slänga sig ut för alla hopp och drop och hur det känns att hänga med åkare han sett upp till hela sitt liv.

”Jag är ganska feg egentligen”, sa Emil plötsligt. ”Men, hur menar du nu?”, undrade jag. ”Ja, alltså jag brukar ta det steg för steg och bryta ner rädslan i mindre bitar. Så småningom kan man göra alla olika delar i t.ex. ett trick, och då sätter man bara ihop det”.

Jag minns just den kommentaren så väl för den summerar verkligen bilden jag fick av Emil: resonabel, vettig och genomtänkt. Ja, alltså till den mån som de attributen går att tillämpa på någon som slänger sig ut för några av världens största Slopestyle-banor. För ”feg” var nog det sista ordet jag tänkte på när jag stod bredvid och såg på hur de graciöst och enkelt voltade och snurrade cykeln och sig själva över otroligt stora hopp och drop.

Hanna Jonsson

Emil i luften vid tävlingen Crankworx Rotorua.

Från första podium till första vinst

Det var dagen innan Slopestyle-finalen i Rotorua när jag satt och snackade med Emil, och den kommande dagens stora showdown verkade inte vara något som störde eller gjorde honom nervös. ”Det är klart att jag vill placera mig bra i en stor tävling en dag, men det är sådant som kommer med tiden, det är inget jag vill pusha”, svarade den alltför kloka 17-åringen när jag undrade om hans drömmar och mål i livet. Istället verkade han mer taggad på att få göra en filmedit av något slag. Dagen efter tog han en tredjeplats – hans första stora podium – och det där filmkontraktet kanske inte är så långt bort ändå.

Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Nicholi Rogatkin, Torquato Testa och Emil Johansson på podiet vid Crankworx Slopestyle Championship i Rotorua, New Zealand 1 April 2017 .

Efter Rotorua har Emil fortsatt att gå från klarhet till klarhet. För några veckor sedan tog han hem sin första stora vinst i det franska guldeventet FISE Montpellier. Inte nog med det. Han skrev även in sig i historieböckerna med sitt semifinalåk, då han lyckades imponera juryn till den mån att de gav hon 97 poäng – något som aldrig tidigare hänt.

Det är Emils mjukhet och flow som imponerar mest. Det tillsammans med hans stilrena tricks blir helt enkelt en vinnande kombination. Många kallar honom för ”den nya Söderström” och han blev ordentligt hyllade för sitt finalåk i FISE Montpellier: ”Det är som att se Beethoven skriva en symfoni när man ser Emil cykla. Det är rörlig poesi”, sa kommentatorn efteråt.

Kan han ta sig an världseliten?

Med en tredjeplats i Crankworx, en vinst i ett guldevent och som trea i FMB Diamond League totalen är Emil definitivt en del av Slopestyle-eliten. Nu till helgen möter han sina jämlike i franska Les Gets. Eftersom Max Fredriksson bröt nyckelbenet för ett tag sedan, kommer Emil vara den enda svensken på startlistan.

Det är inte bara ära, prestige och en hel massa Diamond event-poäng som det tävlas om, utan det är även sista chansen att ge sig in i matchen för att vinna ”The Triple Crown of Slopestyle”. Det innebär att man vinner tre utav fyra Crankworx Slopestyle events samma år – något som aldrig tidigare hänt.

För tillfället leder amerikanen Nicholi Rogatkin totalen i FMB Diamond Series med 1500 poäng. Emil ligger på tredjeplats, endast 50 poäng bakom italienaren Torquota Testa. Men eftersom helgens vinnare kommer gå därifrån 1000 poäng rikare kanske totalen ser helt annorlunda ut på måndag.

Livestreaming på Happyride

Kan Emil ta en till podieplats? Kan han placera sig bättre än trea? Missa inte livestreamningen av Crankworx Slopestyle Les Gets nu på söndag kl 15:30!

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Paco 2017-06-19

Hoppas han lyckas lika bra, eller bättre, på söndag!

tobgren 2017-06-19

...Och nu leder han totalen i Diamond series!

Jimel 2017-06-19

Ja jäklar vilket åk han fick till, blev lite nervös efter första :)

Wilkas 2017-06-18

Och det gjorden bra :P

Jimel 2017-06-15

Kul att det kommer nya svenska galningar