6 viktiga inför DH & XCO världscupen i Andorra

Datum:
30 juni 2017 10:58

Nu till helgen körs den tredje, respektive fjärde, världscupen i XC och Downhill i Vallnord, Andorra. Båda grenarna kommer bjuda på grym, svettig och nagelbitande cykling och här är sex anledningar till varför du bara inte får missa helgens action-packade tävlingar!

1. Kanske Downhillsäsongens bästa världscupbana?

Downhillbanan i Vallnord är utmanande, brant och stökig samtidigt som den har sektioner som är snabba med stora hopp och öppna kurvor. Den är till största del naturlig och full av rötter och stenar – hal som bara attan när det är blött och snabb och lös när det är torrt. Är det säsongens bästa världscupbana?

Nathan Hughes / Red Bull Content Pool

Troy Brosnan i Andorra 2016.

2. Tight i herrarnas topp

Alexander Fayolle, Greg Minnaar, Aron Gwin… På tre tävlingar har det varit lika många vinnare. Kommer det bli en fjärde nu till helgen? Med så många starka åkare är det omöjligt att avgöra vem som kommer stå högst upp på lördag. Förra årets tävling i Andorra hade liknande väderförhållanden som Lourdes i år – himlen öppnade sig när det var 15 åkare kvar. Trotts detta fick Danny Hart till ett grym åk och vann över Greg Minnaar som kom tvåa och Loic Bruni som kom trea. Aron Gwin körde lugnt in på en 55:e plats för att säkra den totala världscupvinsten och det är svårt att säga vart i toppen han hade placerat sig om han gett 100 %. I år finns det dessutom en hel bunt med unghästar som smyger sig in på podiet, t.ex. Jack Moir som placerade sig på en 10:e plats i Andorra förra året och Loris Vergier som kvalade in som 8:a innan vädrets makter slog ut honom i finalen. Det finns så klart ännu fler åkare som har chans att vinna på lördag och det är omöjligt att förutspå vem som snabbast tar sig ner för den utmanande banan – må bästa man vinna!

Nathan Hughes / Red Bull Content Pool

Danny Hart laddar ordentligt under UCI DH World Tour i Vallnord Andorra.

3. Triss i damer

Det är inte bara herrsidan som sett tre olika vinnare den här säsongen, utan även på damsidan har det varit olika vinnare vid varje tävling – Rachel Atherton i Lourdes, Tracey Hannah i Fort William och Tahnée Seagrave i Leogang. Även om både Hannah och Seagrave är riktigt starka den här säsongen, och fulla av självförtroende efter varsin vinst, så går det inte att räkna bort Myriam Nicole nu till helgen. Andorras tekniska och branta bana passar hennes åkstil och det är dessutom hennes ”hemmabana” som hon kan utan och innan. Utöver det finns också åkare som Emelie Siegenthaler, Manon Carpenter och Morgane Charre som ligger hack-i-häl och pressar på. Det är inte omöjligt för någon av dem att ta hem vinsten nu till helgen!

Nathan Hughes / Red Bull Content Pool

Fjolårets podium i Andorra.

4. Säsongens högst belägna XC-bana

Helgens världscupbana i XC ligger på inget mindre än 1900 meter över havet. Med sega klättringar och tekniska utförspartier är det en riktigt jobbig och utmanande bana som ofta bjuder på spännande tävlingar på både dam- och herrsidan.

Matthew DeLorme / Red Bull Content Pool

Julien Absalon i Andorra 2016.

5. Får Nino Schurter sin revansch?

Förra året hade både Nino Schurter och Julien Absalon chans att hem totalen i världscupen när det möttes i säsongens sista tävling i Andorra. Även om Absalon hade bäst chans så kändes det otroligt tråkigt när Schurter fick punktering på femte varvet när han låg hack i häl med Absalon. Absalon tog hem tävlingen och totalvinsten medan Schurter slutligen cyklade in på en 13:e plats. I år är Schurter tillbaka på topp och har vunnit de två senaste världscuperna – kan hans segersvit fortsätta och får han sin revansch i Andorra på söndag?

6. Svenskarna på startlinjen

Det kommer stå fem stycken svenskar på startlinjen i helgen. På XCO-sidan finns Henrik Jansson (Herr U23), Ida Jansson (Dam U23) och Alexandra Engen (Dam Elit) och på Downhillsidan är det Oscar Härnström (Herr Elit) och Josefine Björkman (Dam Elit) som representerar de svenska färgerna. Jenny Rissveds är på höghöjdsläger och kommer inte att tävla i Andorra.

Livesändning på Happyride

Missa inte livesändningarna på Happyride nu på lördag och söndag!

DH
Damer: lördag 13:00
Herrar: lördag 15:00

XCO
Damer: söndag 12:00
Herrar: söndag 14:30

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Masjevel 2017-07-03

Hon gör troligen comeback nästa helg i Lenzerheide, iaf enligt kommentatorerna på Redbull kanalen.

larsaw 2017-07-02

Hahaha, klockren liknelse :)

Luthman Photography 2017-07-02

Att kolla på Harts åk var ju lite som att se ett fyllo ramla nerför en trappa men ändå landa på fötterna. Bruni såg bara proffsig ut. Men underhållningsvärdet i Harts åk var ju bra.

hm 2017-07-02

Missade starten, är Jenny med något?

larsaw 2017-07-02

Jo det har du verkligen rätt i :)

xdr 2017-07-02

Jag ifrågasätter inte det. Jag menade bara att harts åk var överlägset mest spännande.

Stream 2017-07-02

Vilken fantastisk bana och vilket rafflande race!

theBrand 2017-07-01

Det var ju såklart Öhlinsdämpning som gjorde att Bruni såg så smooth ut ;)