Åres Endurotävling satte Enduro-Sverige på prov

Datum:
09 juli 2017 13:22

Endurotävlingen i Åre har blivit känd som Sveriges, och kanske Skandinaviens, tuffaste och gick av stapeln för femte gången i rad i ett soligt Åre under fredagen den 7 juli.

Efter en regnig, kall och blåsig vecka i Åre tittade solen fram lagom till den tävlingsdagen och endurofolket välde upp för Åreskutans grusvägar för att sedan sprinta ner för de utmanande tävlingssträckorna. Det var ingen liten dag som Åre Endurot bjöd på; tre klättringar uppför Åreskutan, fem långa tävlingssträckor och omkring sju timmar i sadeln. ”Årets tävling är definitivt den tuffaste vi har anordnat här uppe”, säger Andy White, en av huvudorganisatörerna till tävlingen. ”Vårt mål har alltid varit att göra tävlingen mer och mer utmanande för varje år. På så sätt har vi försökt smyga in Enduro i Sverige och träna upp och förbereda folk för hur det är att tävla utomlands. Det verkar som om folk gillar utmaningen och de flesta jag stött på idag har varit trötta, men riktigt glada”.

Tävlingen gick nerför några utav Åres stökigaste och snabbaste leder. Bräckebäcksleden är en gammal favorit och den stod som värd för både sträcka två och fyra, med små variationer. Sträcka ett och fem startade på Nedre Hjulingen, respektive Organic, och var dagens två längsta sträckor på omkring tio minuter vardera. Dessutom var deltagarna tvunga att ta sig upp till Nedre Hjulingen helt för egen maskin, för att starta dagens första tävlingssträcka, något som innebar cykelputtning uppför en av Åres brantaste skidbackar. Den tredje sträckan var riktigt snabb och pekade mestadels nedför naturligt stökiga stigar – Snorkeln, Västra, Östra och Downhillbanan – och var mångas favoritbana för dagen. För att utmana även de bästa i sporten, så drogs den sista banan från de tighta kurvorna i Tjärnis Stig till den snabba, rotiga branten i Jannes Rygg, för att slutligen guida åkarna tillbaka hem till Åre Torg. Det var med andra ord trötta cyklister som rullade ner till målgången sent på eftermiddagen.

Haha, allt jag känner just nu är kramp”, skrattar Pontus Bard som tagit sig till Åre för att tävla mot Sveriges Enduroelit. ”Det är verkligen något helt annat att tävla i Åre jämfört med andra tävlingar i Sverige eftersom transportsträckorna är så långa – det är en riktig utmaning, men det är också roligt”. Hans tävlingskompis Mattias Linder håller med: ”Ja, det blev många höjdmeter idag”. Båda tycker att en viktig, och rolig, del av tävlingen är att kunna mäta sig mot de riktiga proffsen. ”Att faktiskt kunna tävla mot exempelvis Robin Wallner och de andra proffsen är en jättedel av det hela. Det spelar ingen roll om man är en minut eller 15 sekunder efter – det är bara kul att se hur mycket snabbare man kan bli”.

Det var också Årebon och Enduroproffset Robin Wallner som tog hem tävlingen på herrsidan. Alexander Kangas och Zakarias Blom Johansen kom på andra-, respektive tredjeplats. ”Det är alltid kul att tävla här i Åre”, säger Alexander, ”men för min del hade de gärna kunnat göra tävlingen ännu jobbigare för att få den att faktiskt efterlikna EWS-tävlingarna. De har mycket mer fokus på flås”. Zakarias var nöjd efter dagens prestation trots punkteringar och kedjehopp. Han drog på sig en hjärnskakning tidigare i veckan så han valde att inte cykla i torsdags, men gjorde bedömningen att han kunde vara med och tävla under fredagen. ”Vissa utav sträckorna var riktigt, riktigt grymma. Sen hade jag gärna haft med ännu mer feta stigar, men jag förstår också varför de valde att ha med några mer transportliknande sträckor”, förklarar han.

På damsidan var det norskan Vera Leivsdottir som var överlägsen vinnare, med lokala talangerna Elin Nilsson och Hanna Oleträ på andra- respektive tredjeplats. ”En tuff tävling men en riktigt, riktigt härlig dag”, säger segrarinnan efter målgång. ”Jag älskar att det är så mycket downhill här i Åre och att stigarna är tekniska och utmanande – helt i min stil”. Elin som körde in på en andraplats var också nöjd med banorna och glad över att ha tagit sig igenom den långa dagen; ”även om vi cyklar mycket här i parken så är verkligen en chock för kroppen när man är ute och trampar så länge. Vanligtvis tar man ju liften till toppen. Jag är jättenöjd med dagen trots några krascher – det är sådant som händer på endurotävlingar”.

Det var många åkare från grannländerna som hade tagit sig till Åre för tävlingen och både norska och finska hördes om vartannat i parken under dagen. Tom Hick hade tagit sig ända från Storbritannien och var imponerad av tävlingen: ” I race an Enduro series back at home and Åre is always a big challenge compared to those races. Normally our total race time is around 10 minutes and here in Åre the first stage is 10 minutes – so yea, its pretty hard but a lot of fun. It’s always nice to be back in Åre riding and racing.

Man kan väl säga att synpunkterna på tävlingen var lika många som höjdmetrarna som klättrades under dagen, men att de flesta var utomordentligt nöjda var svårt att ta miste på. Stämning på afterbiken var på topp och det var svettiga, trötta och glada cyklister som utbytte krigshistorier från dagens många utmaningar. Det märks att Enduro-Sverige utvecklas!

Senaste Kommentarer

EST 2017-07-09 21:56

Härlig, bra rapport önskar att jag nångång lyckas ta mig dit😀

Glisseur 2017-07-09 22:32

Fullständig resultatlista finns här: http://neptrontiming-staging.azurewebsites.net/#/areenduro2017/results?pageSize=25&raceId=99

Henrik83 2017-07-10 20:33

Trots misär-haveri redan på Rödkullestigen så blir det hatten av till arrangören, bra skit, riktigt bra! Även kul att ni vågar slänga in lite "EWS-klättringar" alá SS5 för att verkligen sätta fysiken på prov.

lleberg 2017-07-11 05:27

Kul! Finns det nån videoraportering från tävlingen? :)

larsaw 2017-07-11 08:27

Nä inte än, men ett par sjyssta edit finns det:
https://happyride.se/forum/read.php/1/3185903/3187568#msg-3187568

[video]https://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=224935027[/video]
https://vimeo.com/224935027