Sponsrat innehåll från Vätternrundan

Ny cykelfest tar form i Motala

Datum:
21 augusti 2017 16:27

En arena. Fyra cykelgrenar. Fullt med action. Motala gör sig redo för folkfest. I oktober är det premiär för den nya arenatävlingen Vättern Bike Games, där du får chansen att uppleva och delta i några av världens mest extrema cykelgrenar.
– Alla vi som håller på med slopestyle vet hur fantastiskt det är. Det är kul att ha en tävling i Sverige att se fram emot”, säger Martin Söderström, tidigare världstvåa i slopestyle, en av grenarna under Vättern Bike Games.

Motala har länge varit synonymt med Vätternrundan och landsvägscykling. Men under tre fullspäckade dagar i höst är det andra cykelgrenar som står i fokus på Dunteberget i Motala. Publiken kommer att stifta bekantskap med såväl cross country och trial som cyclocross och slopestyle – under ledning av kommentatorerna Roberto Vacchi och extremsportaren Jocke Olsson.

Inte nog med att några av världens bästa cyklister kommer att vara på plats, du har själv chansen att vara med – bland annat i den stora lagtävlingen i mountainbike där lag om två–fyra deltagare ska cykla på den fyra kilometer långa banan i åtta timmar i sträck. Flest varv vinner!

Arenaritning från Dunteberget i Motala, där Vättern Bike Games kommer att arrangeras.

Om lagtävlingen, som körs på lördagen, handlar om uthållighet blir det mer fartfyllt dagen innan då cyclocross-tävlingen äger rum. En sport som först kom fram som vinterträning för landsvägscyklister, men som nu växer stort runt om världen – inte minst i Sverige. Benny Andersson upptäckte cyclocross i mitten av 00-talet och fastnade direkt.
– Det är oerhört publikvänligt. En arenasport som är den kanske mest sevärda cykelgrenen. Det är komprimerade banor så det är lätt att följa med hårda fajter. Det är tätt och intensivt och som deltagare krävs det ett oerhört fokus”, säger Benny, som av vissa kallas Mr. Cyclocross för hans roll under sportens utveckling i Sverige.

Med höga hopp och avancerade tricks är så klart även slopestyle en stor publikattraktion. Under två åk ska cyklisterna ta sig nedför en bana med stora hopp och andra svårigheter. Efter avslutat åk bedömer fem domare hur bra man utför tricken, svårighet, stil samt helhetsintrycket. Martin Söderström har under ett decennium varit en av Sveriges bästa slopestyleåkare och var ett tag rankad som världstvåa. Även slopestyle är en sport som växer och under Vättern Bike Games kommer det för första gången någonsin delas ut SM-medaljer i slopestyle.
– Jag har saknat att ha en tävling på hemmaplan. Alla vi som håller på slopestyle vet hur fantastiskt det är, men vi måste nå ut till fler folk så att fler testar på sporten också. Det är det häftigaste och farligaste inom cykelvärlden – cykelsportens formel 1”.

Under lördagen kommer det också finnas möjlighet att se på trial, där det gäller att ta sig över hinder med hjälp av cykeln utan att sätta foten i marken. Vättern Bike Games avslutas sedan på söndagen med tävling i OS-grenen cross country, med bland andra Emil Linde som tog EM-guld i U23-klassen förra året. Han tror att Vättern Bike Games kommer att fylla en lucka som han anser har funnits i Mountainbikesverige.
– Visst har vi en del lopp runt om i landet, men man har saknat ett större event där det finns mycket muskler bakom. Vättern Bike Games kommer att att bli en helt annan grej som jag hoppas lockar både många deltagare och mycket publik”.

Läs mer och anmäl dig till de olika loppen på vatternrundan.se/vattern-bike-games

Kalender:

Fredag 6 oktober, 18.00: Cyclocross (CX)

Lördag 7 oktober, 09.00: 8-timmars lagtävling (XCO)

Lördag 7 oktober, 10.30: Kval, SM i Slopestyle

Lördag 7 oktober, 11.00: Trial

Lördag 7 oktober, 15.00: Final, SM i Slopestyle

Söndag 8 oktober: Abloc Gravel Challenge Motala

  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till marten@happyride.se
  • Taggar

    , , ,
  • Kategorier

    Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

Konkret 2017-10-11 17:12

Hade jag sett honom hade jag bara tänkt på den där hemmagjorda p -filmen han/dom spelade in.

Jimel 2017-10-11 17:17

Jaha va kul. Han satt kvar ganska länge när ni andra drog, djupt försjunken bland bmxer och annat till äldsta sonen 😊

Massa_pether 2017-10-17 14:38

Verkligen roligt! Nu återstår bara att undersöka möjligheten om det går att genomföra en down hilltävling också. Jag känner ju inte till omgivningen för jag missade tyvärr årets arrangemang men jag vet också att det inte krävs så värst mycket höjd fö...

Jimel 2017-10-17 14:52

Det man såg ifrån "arenan" var inte mycket att leka med för DH

Jimel 2017-10-18 08:54

En liten film från första åket i slopestyle finalen https://www.youtube.com/watch?v=YutF2ZrTI2w