Här är Red Bull Hardline 2017

Datum:
21 september 2017 08:42

Galna britter, formbrytande friåkare, en endurocyklist samt en halvbruten skandinav – här är cyklisterna som testar var gränsen för downhill går.

Red Bull Hardline är galet. Fullständigt supertokigt. Men också alldeles fantastiskt. Jag hade turen att få åka dit förra året, så jag vet hur otroligt stort allting är och hur sjukt snabbt de kör in mot de enorma hoppen. Det som dessutom inte alltid framgår är hur teknisk resten av downhillbanan faktiskt är – det är downhill på steroider, från start till mål. Nu på söndag går den fjärde tävlingen av stapeln i Wales och 22 cyklister är galna nog att ställa upp.

Varför så många britter?

14 utav 22 startande är britter. Stilikonen Brendan Fairclough, fjolårets vinnare Bernard Kerr och banbyggaren själv Dan Atherton är några av dem som ställer upp på att slänga sig utför en av världens mest utmanande downhillbanor. Varför så många britter kan man fråga sig. Är det för att det är hemmamatch, eller är de alla tokiga? Jag tog mig ett snack med Dan Atherton förra året för att försöka förstå hur han fick idén: ”Jag ville skapa något utöver det vanliga, något som verkligen pushade sporten till sitt yttersta. Alla är inte världscupcyklister, alla vill inte tävla på det viset, men många vill ändå vara med och utveckla sporten. Jag såg Hardline som ett sätt att göra det på”. Kanske är det just det som driver britterna. Göra mer, göra annorlunda, göra bättre.

Olaf Pignataro / Red Bull Content Pool

Dan Atherton i sitt kvalåk inför Red Bull Hardline 2016

Adam Brayton (3:a i Hardline 2016) tävlar i världscupen och håller med det Atherton säger: ”Banan är helt annorlunda från de som finns på världscupen, Hardline är en helt annan grej. Det är den enda chansen på hela året att köra så stora features. Ofta hoppar man något stort här och där, men Hardline utmanar dig konstant i 4 minuter. Banan gör mig rädd på riktigt, och det är precis det jag är ute efter”.

Nya (och gamla) ansikten

Dan och Gee Atherton, Adam Brayton , Bernad Kerr, Ruaridh Cunningham och Taylor Venon har alla varit med förr, men det finns många nya namn med på årets startlista, bland annat Kaos Seagrave, Laurie Greenland och Reece Wilson. Craig Evans är tillbaka för ännu en omgång Hardline, och har återhämtat sig från förra årets megakrash som hade sönder båda hans knän. Förvånansvärt nog är även fransmannen Alexandre Fayolle tillbaka. Hans krasch var definitivt av det obehagligaste slaget då han slog i huvudet efter ett fall från hög höjd och var medvetslös (eller obegripligt svamlandes) alldeles för länge. Men vill man, så vill man.

Rutger Pauw / Red Bull Content Pool

George Brannigan i Red Bull Hardline 2016

På tal om tokiga fransmän så är även EWS-cyklisten Yoann Barelli med på startlistan, och jag hoppas innerligt att han inte kör en ”Sam Hill” och ger sig an banan på sin endurohoj. Jag minns fortfarande hur jag stod bredvid droppet innan jättehoppet som kallades ”The Renegade” och hörde hur downhillcyklarna kved vid landning. ”A true test to man and machine” brukar man säga, och det stämmer verkligen. De här cyklarna får ta fler och hårdare smällar än man tror är möjligt.

Olaf Pignataro / Red Bull Content Pool

Mick Hannah på fria träningen i Red Bull Hardline 2016

Några cyklar pallade faktiskt inte för trycket. Norske Brage Vestaviks cykel var en av dem som bestämde sig för att den fått nog och gick sönder. I år kommer han tillbaka till Wales för att, än en gång, utmana världens kanske mest galna downhillbana. Vestavik har haft en hel del skador de senaste åren så förhoppningsvis går allt vägen den här helgen.

En till Skandinav som är med i leken är svenska Oscar Härnström. Tack vare en sistaminuten-grej fick han en startplats till helgens galenskaper. Härnström har bland annat kört delar av Loosefest-serien och är känd för att köra riktigt stora hopp. Det ska bli kul att se hur han mäter sig mot de andra och mot klockan i helgens tävling.

Friåkarna vill också vara med

Hardline lockar inte bara downhillåkare – friåkarna Sam Reynolds och Darren Berrrecloth vill också vara med och leka. Barrecloth är en riktig cykellegend och har varit med och utvecklat Slopestyle och friåkning till vad det är idag. Han har dessutom kört Red Bull Rampage ett antal gånger, så stora hopp är inget som skrämmer. Det ska bli intressant att se hur han mäter sig mot några av världens bästa downhillcyklister.

Rutger Pauw / Red Bull Content Pool

Gee och Dan Atherton tar roadgappet i Red Bull Hardline 2016

Att Hardline lockar åkare utanför downhilldisciplinen är ett tecken på hur formbrytande tävlingen faktiskt är. En helt egen kategori av galenskap. Men hur galen tävlingen än är, och hur tokiga åkarna än kan tyckas vara, så är det ingen fråga om saken – Red Bull Hardline utmanar och tar sporten ett steg längre. Och jag vet inte vad ni tycker, men om det finns åkare som VILL vara med och utmana sig själva till på gränsen av vad som är möjligt, så står jag gärna vid sidan om och tittar på.

Här hittar du hela startlistan: www.redbull.com

Se tävlingen på Red Bull TV på söndag 24 september 19:00:

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

larsaw 2017-09-25

Ett stort plus i år var ju att vi fick se mycket mera av åken än tidigare år, dock slår det inte känslan i RAW-klippen: lCaXUE0Qm1s lCaXUE0Qm1s Stackars stackars cyklar...

H. 2017-09-25

Haha. Craig Evans kändes lite mer introvert än vad som är vanligt bland toppåkarna... :)

42Hz 2017-09-25

Gött!

larsaw 2017-09-25

Jupp! https://www.redbull.tv/video/AP-1RA12UBH51W11/finals

42Hz 2017-09-25

Damn, ligger det så man kan kolla i efterhand?

Börne 2017-09-25

Ja vilken smäll, han blev av med sin GoPro då den ligger till vänster nånstans!

larsaw 2017-09-24

Har precis kollat klart :) Vad hände med Gee? Kraschade han ut sig själv igår? Den där trädkramningen gick inte av för hackor... Imponerande att han över huvud taget kunde ställa sig upp efter kraschen, än mer att kunna slutföra racet på världens svå...

Jimel 2017-09-24

Ja jäklar där tog det tvärstopp.

dnleriksson 2017-09-24

Blå axel imorgon - check!! Skönt att barka träd med kroppsdelar!

xdr 2017-09-24

Det var inte helt oväntat att sista åket skulle sluta så.