Ny sänkstolpe från Oneup lovar nytänk

Datum:
25 april 2018 19:04

Det lilla innovationsföretaget Oneup Components från Squamish i Kanada är mest kända för eftermarknadsprodukter till mountainbikedrivlinor (oj så långa ord!). I veckan släppte Oneup sin första höj- och sänkbara sadelstolpe som lovar några nya tag på konceptet. Happyride kommer att ta en ordentlig titt och test av stolpen inom kort, men här kommer ett sammandrag av funktioner och annat för er som missat rapporteringen.Stolpen går att få i 150 och 170 mm slag vilket knappast är unikt. Det speciella är att de går att korta ner steglöst till 100 respektive 120 mm, så att den med korta ben kan utnyttja maximal sadelhöjd oavsett ram. Stolpens max-slag ställs in med några enkla handgrepp (och med kniv!) när den är monterad på cykeln. Den påstådda enkelheten i detta förfarande kommer snart att testas grundligt av Happyrides sämsta mekaniker.

.

Oneup hävdar att de har marknadens mest kompakta kombination av nerstick och ”stack height” (krage till sadelräls), som ska ge mer möjligt slag på samma ram än motsvarande andra stolpar. Med andra ord får du kanske plats för 170 mm där du tidigare haft 150 mm, och om du bara har plats för 166,3 mm så löser du det också.

Reglagets tumgrepp är placerat att kännas som ”växla upp” på bakväxeln istället för det vanligare ”växla ner” enligt Oneup, tanken är att det ska vara lättare att reglera höjden från styret oavsett terrängutmaning. Reglaget är  gjort i kolfiber och flyttar en mekanisk vajer genom att röra sig runt ett kullager för låg friktion. Med tanke på den tröghet som lätt uppstår i mekaniska vajerhöljen efter några månader av nordisk vädermisär ska det bli intressant att följa upp den ”lättheten” i reglaget.

Oneup Components Dropper finns att välja med 150 mm eller 170 mm slag, 30,9 eller 31,6 mm diameter, vikt från ca 600 gram med reglage och endast för intern kabeldragning. Stolpe och reglage säljs separat eftersom reglaget finns för flera olika monteringsstandarder.  Priset för stolpen i USA hamnar på 250 dollar med reglage, vilket är runt hundra dollar mindre än till exempel Rock Shox Reverb Stealth. Vad priset blir i Sverige lär vi få återkomma till.

 

Senaste kommentarer

C-dale 2018-04-27 11:33

Någon som vet om det är sant att man kan köpa en ny cartridge till CB Highline för 250 kronor?

AX3L 2018-04-27 12:01

Efter ett endaste par CB-pedaler trodde jag aldrig att jag skulle ställa den frågan jag heller. Men som sagt, just stolpen verkar helt fantastisk. Enligt många testare bästa remoten på länge, lättservad för det som kan/bör servas och fina SKF-tätning...

Rattnalle 2018-05-13 10:01

Verkar vara slut precis överallt eller?

Reberben har dött igen och velar mellan att serva igen och ersätta. Konceptet att kunna ha en extra cartridge på hyllan att byta vid behov är onekligen lite lockande. Den går ju sällan sönder vid...

marr 2018-05-13 10:06

Jag beställde direkt från oneup. Där verkar 150stolparna finnas, men du kanske ska ha 170?

Rattnalle 2018-05-13 10:12

Ja. Det vore halva poängen med att byta.

Och att slippa cykla runt så här.