Emil Lindgren och Emmy Thelberg snabbast på Lidingö

Datum:
07 maj 2018 14:34

När Lidingöloppet MTB avgjordes i helgen var fjolårets vinnare i herrklassen Emil Lindgren en av förhandsfavoriterna. På damsidan var det Emmy Thelberg som cyklade snabbast.

På några år har Lidingöloppet blivit ett av de större långloppen på mountainbike och årets upplaga bjöd på toppenväder och en snabb bana. Förhållanden som troligtvis kommer att leda till en fortsatt ökad popularitet. Till skillnad mot till exempel Cykelvasan är Lidingöloppet MTB rejält svängigt med massor av korta backar, en hel del accelerationer och inbromsningar alltså. Nära 2400 cyklister startade i de olika loppen som arrangerats under helgen.
Antal deltagare:
Lidingöloppet MTB 63: 1744
Lidingöloppet MTB 23: 446
Lilla Lidingöloppet MTB: 141

Lagarbete på herrsidan
Team Serneke Allebike körde hårt direkt från start, storfavoriten Emil Lindgren i blågul mästartröja samarbetade fint tillsammans med Michael Olsson och Dennis Wahlqvist. I Grönstabacken på första loopen lyckades trion rycka ifrån övriga fältet, en attack som skulle hålla hela vägen in i mål, där Emil ännu en gång var snabbast och Michael Olsson tvåa framför Wahlquist. Samma ordning högst upp på pallen som förra året alltså.
– Det är 200 procent ångest och gör ont i hela kroppen men samtidigt har vi kul och mosar på. Och när man väl lyckas så är det väl värt det. Jag och laget hoppas att det vi gör inspirerar och taggar många att älska MTB och cykling i allmänhet, berättar Emil Lindgren om loppet och den enkla filosofin bakom lagets taktik.

Emil Lindgren kollar in sitt däcksmönster strax innan start. Lite drygt två timmar senare rullade samma däck först över mållinjen.

Egen start för damerna
Efter att tidigare år startat tävlingsklasserna för herr och dam samtidigt hade Lidingöloppet till i år ändrat så att damerna startade ett par minuter efter herrarna. Runt 40 cyklister startade i damernas tävlingsklass och störst representation hade She rides, både i form av laget Team She rides och klubben She rides CK. Precis som i herrklassen var det en trio cyklister som gått loss från övriga och fick spurta om de tre första placeringarna. Emmy Thelberg var snabbast, tätt följd av Hanna Bergman och Åsa Erlandsson. Emmy som tävlar för TCM har tidigare cyklat in som tvåa 2014 och 2015.
– Att klubben (som laget är en del av) hade så stor representation är nästan en större grej än att laget presterade bra. Vi har sedan starten med laget haft som främsta mål att få fler tjejer att våga gå upp i tävlingsklass. Att detta får genomslag på årets första tävling känns lite för bra för att vara sant! Klubben har på bara några månader fått över 200 medlemmar. För själva laget är bara tävlandet en liten del, vi ordnar också resor och gemensamma träningar. Det har stärkt oss som grupp och gjort att vi känner en oerhörd tillit till varandra, säger Ingrid Kjellström från Team She rides om varför klubben stod för nästan 25 procent av startfältet i damernas tävlingsklass.

Ingrid Kjellström i Team She rides intervjuas innan start. Ingrid var starkast i sitt lag och trampade in som femma.

Massa motionärer
Störst av allt är ändå alla motionärer som ställer upp, runt 1600 motionärer cyklar de 63 kilometrarna utan att tävla mot något annat än möjligtvis sin fjolårstid eller kompisgänget. Startfältet är uppdelat i grupper och starterna pågår i nästan en timme. Stämningen i startfållan är långt ifrån lika spänd som i tävlingsklasserna men för många är det nog lite pirrigt ändå så fort en nummerlapp sitter på styret.

Ren glädje i väntan på att startskottet ska gå för första startgrupp.

Resultat

Tävling dam:
1:a Emmy Thelberg Team TCM
2:a Hanna Bergman Falu CK
3:a Åsa Erlandsson Varbergs MTB

Tävling herr:
1:a Emil Lindgren Team Serneke Allebike
2:a Michael Olsson Team Serneke Allebike
3:a Dennis Wahlquist Team Serneke Allebike

Övriga resultat hittar du här

20 meter av totalt 63 000 cyklade, bara lite kvar alltså. I år var det torrt och fint på Lidingöloppet MTB där totalt 2400 cyklister njöt av solen.

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Freddie L 2018-05-07

Det va la en trevlig race-report! Nästan så man blir sugen på ett LL i år. Tackar!