Världscupen i Albstadt: Allt du behöver veta!

Datum:
19 maj 2018 22:28

Med nya uppstickare både på herr- och damsidan och en helt ny XC-gren som påverkar startordningen till XCO kan helgens andra världscuptävling  inte bli annat än spännande. Här är en snabb sammanfattning med allt du behöver veta!

Sjätte året i rad
Världscupens andra omgång i XCO hålls på den numera välkända banan i Albstadt i södra Tyskland. För sjätte året i rad kommer den fysiskt utmanande banan att sätta åkarnas teknik, uthållighet och vilja på prov. Banan är känd för sina två mjöksyreklättringar som leder till snabba utförspartier där det gäller att ha huvudet på skaft. Många minns nog Jenny Rissveds krasch under det första varvet för två år sedan eller förra årets kraschfest i herrarnas lopp där Nino Schurters såg sina motståndare gå ner för räkning, en efter en. Det är helt enkelt en bana som suger musten ur de flesta.

Bartek Wolinsky

Nino Schurter har varit totalt överlägsen i ett par år, behöver han vara orolig för sin plats på tronen?

Ett skifte på herrsidan
Om tävlingen blir lika spännande som årets första världscup, i Sydafrika i mars, så kan det  bli något utöver det vanliga. På tävlingen i Sydafrika blev nämligen den då obesegrade 2017 års världscupvinnarenoch världsmästaren Nino Schurter slagen av uppstickaren och förstaårssenioren Sam Gaze, som tog hem slutsprinten med 1 sekund. Sam Gaze har två gånger blivit U23 världsmästare och tog alltså hem sin första seniorvinst i sin första tävling i den nya klassen. Det ska bli otroligt spännande att se om det var en engångsföreteelse eller om den nyzeeländska cyklisten kan fortsätta leverera på topp.

Bartek Wolinsky

Marco Fontana är alltid farlig om han har en bra dag. Oavsett dagsform bjuder han säkert på en show i de tekniska sektionerna.

Inte nog med att Schurter fick tufft motstånd från den yngre generationen, han höll även på att förlora andraplatsen till en cyklist från hans egen generation – fransmannen Maxime Marmotte – som slutade 1 sekund efter den schweiziska maskinen. Mathieu Van Der Poel som var med och slogs i ledarklungan under förra årets tävling i Albstadt, kom på en fjärde plats i Sydafrika och visar därmed att formen finns här även i år. Han nog sugen på revansch i Albstadt efter en krasch på fjärde varvet där hans chanser till medalj försvann ur sikte.Med andra ord, männens tävling är långt ifrån avgjord och det kommer bjudas på ordentligt fajt under helgens lopp.

Craig Kolesky

Sam Gaze visade vart skåpet skulle stå på sin första världscup i seniorklassen.

Craig Kolesky

Pauline Ferrand Prévot öser på i Sydafrika.

Uppstickare på damsidan
På damsidan händer det också grejer. Startlinjen i Sydafrika såg något annorlunda ut från förra året då både världscupvinnaren Yana Belomoina och världsmästarinnan Jolanda Neff från 2017 hade dragit på sig skador under vintern. Den senare kom dock till startlinjen tvärt emot doktorns order och placerade sig på en imponerande 6:e plats trots en ruskig krasch bara sex veckor tidigare. Det blev istället den rutinerade danska cyklisten Annika Langvad som tog hem årets första världscup, men inte utan fight från den starka franska åkaren Pauline Ferrand-Prévot. En duell som varade nästan hela tävlingen.

Bartek Wolinsky

Ida Jansson kan mycket väl ta ett rejält kliv framåt i år.

Också åkare som Catharine Pendrel, Annie Last och Maja Wlsozczowska var med och slogs om pallplatserna men det kanske mest imponerande åket stod förstaårssenioren Anne Tauber för. Hon låg trea under stora delar av loppet utan något riktigt motstånd från klungan bakom, men också utan att nå fram till den starka duon i toppen. Hon rullade lugnt in över mållinjen och knep sin första medaljplats i elitklassen. Med ökat självförtroende och vind i seglen så kan hon bli riktigt farlig i helgens världscuptävling.

Svenskar på startlinjen
På helgens startlinje hittar vi också tre svenska cyklister. Ida Jansson, Alina Johansson och Joel Burman som alla tävlar i U23-klassen. Ida Jansson slutade 12:a totalt förra året och efter ett halvdant resultat i Sydafrika är hon nog ute efter att visa vad hon går för. Hon tog hem den svenska tävlingen Klippingeracet i slutet av april och visar därmed att både form och vilja finns där. Hoppas hon hittar båda i Albstadt!

Nytt tävlingsformat och ny startordning
Så kommer vi till den stora förändringen inom XCO i år. Något som kan komma att kasta om resultaten ordentligt. XCC, som är kort för Cross-country Short track, är ett nytt tävlingsformat där åkarna tävlar mellan 20 och 60 minuter på en bana som är ca 2 km lång. De 16 snabbaste åkarna får starta på de första två raderna i XCO-tävlingen samma helg. Det kommer garanterat att behövas starka ben och vassa armbågar i loppet vars format ger nya åkare chansen att kamma hem en fin startplats till XCO-tävlingen. Det ska bli intressant att se om och hur det kommer att påverka helgens tävling. Damerna startar 11:00.

Följ livesändningen på Happyride:

https://www.redbull.tv/embed/video/AP-1U6A9ERHN1W11/womens-xco-finals-en-albstadt

 

Senaste kommentarer

Bergsmannen 2018-05-20 23:18

Något som slår mig under varje världscuplopp är hur rent ut sagt kassa mekanikerna är på att skifta hjul. Känns som det tar evigheter för dom.

marr 2018-05-20 23:26

Sjukt taskigt att åkaren inte hjälper till heller. Fluckinger stod bara o titta på.

Bergsmannen 2018-05-20 23:33

Känns som något de borde träna på, finns en del tid att tjäna.

JesperA 2018-05-20 23:58

Var inte dessutom 2 mekaniker för det teamet varav den ena bara stod & glodde också? Kan ha sett fel men teamkläderna på den som bytte däck & den mekanikern som bara glodde såg snarlika ut. Hade ju underlättat om någon hade hållit uppe cykeln för den...

marr 2018-05-21 06:42

Finns det några regler för hur många meckare som får hjälpa till kanske?