Ny mtb-stig öppnar i Falun

Datum:
25 maj 2018 21:00

Det är väl inte många i mtb-sverige som missat stigbyggarna i Faluns framfart på dalakullarna i stadens omgivning. Det senaste tillskottet som nu öppnats officiellt är stigen Gruvfrun.

Bakom bygget av Gruvfrun ligger föreningen Falu Stigcyklister. 2015 fick de klartecken från Länsstyrelsen att bygga tre leder som skulle låta cyklister rulla ner bredvid backhopparbackarna på Lugnet i Falun. Sedan tidigare finns Gamla Mormor och Fet-Mats, och nu öppnar alltså den sista leden nerför sluttningen.

Erik Kilström

Gruvfrun är till 90% byggd för hand.

Falu Stigcyklister beskriver leden som en drygt en kilometer lång stig som erbjuder en blandad kompott av doserade kurvor, klipphällar, trappsteg och annat smått och gott. Stigen är graderad som röd, men trots att farten är lägre och det krävs fler tramptag än i grannstigen Fet-Mats så finns det utmaningar för de flesta i Gruvfrun. Stigen är byggd på ett sätt som väver in så mycket som möjligt av den naturliga terrängen som möjligt och därför är det främst handredskap som använts vid byggandet. När du tagit sig nerför någon av de tre stigarna kan man hoppa in i bergbanan och åka upp igen.

Så här ser det ut när Anton Karlsson tar sig an den nya stigen:

Senaste kommentarer

Glisseur 2018-05-26 22:20

Fler svenska (cykel)städer behöver eldsjälar som Falu Stigcyklister. Grymt jobbat!

Luthman Photography 2018-05-26 22:24

Ja, och jag tror (det här är lite taget ur luften, men det är en känsla jag har) att även Falun som stad har en rätt bra inställning till friluftsliv och rekreation/sporterier.

Jocke77 2018-05-27 09:10

Det är inte taget ur luften. Falu kommun är mycket drivande i frågan att utveckla Lugnet och Källviken som mtb-arenor. De står ju bl.a. bakom byggandet av XCO-banan som är klar om några veckor och det är mer saker på gång.

En av anled...

EST 2018-06-05 22:35

Nice å jag är rätt nöjd med min design av T-shirten med ;)
Men snyggt hojjat & filmat måste ta mig dit bara varit där på endurorace i spöregn ju!!!!