Sustainable couture av återvunna cykelslangar

Datum:
18 juni 2018 10:47

Lördagen den 16 juni invigdes utställningen Sustainable couture på Trelleborgs museum. Bakom utställningen står Malmödesignern Frida Martinsson som skapar mode av återvunna cykelslangar från den lokala cykelbutiken.

Kollektionen är både hållbar och spännande. Klänningar, bälten och smycken i sann avantgarde anda tillverkas för hand i Malmö. Av en cykelhandlare får Frida kasserade cykelslangar som sedan förvandlas till utstansade länkar. Det ligger mycket arbete bakom varje kreation. Innan länkarna kan monteras måste slangarna stansas, tvättas, putsas och sorteras.

Jennie Fasth

By Frida EM

Idén till att förvandla cykelslangar till olika kreationer kom efter en inbjudan till pysselkväll för 3,5 år sedan. Frida bearbetade bortgången av en närstående familjemedlem och hade egentligen inte alls lust att pyssla. Hon hamnade ändå i Stehag och kvällen resulterade i ett bodybelt som väckte en känsla av både styrka och tro på sig själv. Bältet blev startskottet och ett kall att skapa kläder och accessoarer, hållbart både för klimat och miljö.

Jennie Fasth

Modigt, provokativt och sensuellt.

De bearbetade länkarna känns som mjukt läder och det är svårt att tänka sig att de exklusiva plaggen och accessoarerna är gjorda av cykelslangar som annars bara skulle kastas. Utställningen vara fram till den 26/8 2018 och Frida kommer att hålla i guidade turer som utannonseras på Facebook och Instagram.

https://www.instagram.com/byfridaem

https://www.facebook.com/Byfridaem

Nedan finns fler bilder från utställningen.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

kais01 2018-06-21

återvunna?? skulle säga i förtid kasserade slangar där varken ägare eller cykelaffär bryr sig om det självklara att laga punkteringen. svårt att ta betalt för en lagning, arbetsmiljöproblem med lim, vinst på att sälja en ny slang i st f att laga d...

Kristoffer R 2018-06-21

Coolt och mycket imponerande hantverk. Jag skrattade åt att hon stansade... haha, klart hon kör slanglöst! Nu gäller det att få Lady Gaga i någon av kreationerna.

Bamsebjörn 2018-06-21

Kreativt och kul. En sån där klänning borde väl bli rätt tung?

Atlas 2018-06-18

. (EDIT: Här stog det något om mansplaining...)

Makten 2018-06-18

Jag tror att det är betydligt mer hållbart att elda upp skiten (som sopor) i ett värmekraftverk och använda den tillvaratagna energin till något vettigare. På det sättet är petroleumprodukter som plast och gummi utmärkta. Man kan använda dem och sen ...

Troende 2018-06-18

Som ni säkert anar är kanske inte målet att detta ska vara en kommersiell produkt. Det viktiga inom mer konceptuella projekt är att komma loss från, ifrågasätta och utmana det som annars enbart repeteras. Om vi ska prata hållbarhet så är det väl eg...

Pfaff 2018-06-18

Här finns lite vettigare cykelslangsåtervinningsprodukter https://www.cycleofgood.com/product-category/inner-tube-products

Atlas 2018-06-18

Det lär behövas lite parfym för att inte lukta som hela Biltema...

geologen 2018-06-18

Snyggt, men jag tvivlar på att slanggummi är säkert att ha mot huden längre stunder.

NickPick 2018-06-18

Tidsödande och förmodligen inte särskilt bekväma att ha på sig med tanke på värme osv. Är jag dum nu? Fina var dom iaf.