Pivot Firebird 29 – Nygammal Endurobåge från Pivot

Datum:
20 juni 2018 21:02

Pivot Firebird har funnits i sortimentet ett par år. Nu presenteras en ny version med 8 millimeter kortare slag. Den nya versionen har precis som förväntat fått längre reach och större hjul. Vi som hoppades på någon grad flackare gaffelvinkel blir besvikna, den är 65 grader precis som innan, men duger det åt Eddie Masters får det duga åt oss också.

Eddie Masters, Bernard Kerr och Emelie Siegenthaler är några av teamåkarna som kört en del på Firebird under utvecklingsarbetet.

Cykeln heter Firebird 29 men är konstruerad för att kunna användas med 27,5+ också. Gamla Firebird var bara byggd kring den mindre hjulstandarden och då utan ett plus. Trots de större hjulen har bara kedjestagslängden vuxit med en millimeter till 431. I storlek XL har Reach vuxit med 16 millimeter. BB-höjden har krympt med en millimeter, alltså borde BB-droppet ökat lite mer då de nya måtten är mätta med större hjul. En annan nyhet är justerbar geometri, i läget som kallas high setting höjs vevlagerhöjden med 6 millimeter och gaffelvinkeln blir 0,5 grad brantare. Ramen väger 3,2 kilo enligt Pivot. Baknavets infästning är Super Boost och dämparna som används kommer vara av den metriska standarden. Även om cykeln primärt utvecklats för tävlingsgrenen Enduro så är den enligt Pivot minst lika hemmastad i en bikepark. Cykeln kommer att säljas i färgerna Sandstorm och Steel Blue. Länkaget är som tidigare det av Dave Weagle utvecklade DW-link.

I Sverige säljs Pivot av Cykloteket och vad en Firebird 29 kommer att kosta är inte klart ännu.

Lite suddiga geometritabeller var tyvärr allt vi fick.

Under underröret hittar vi en skyddsplatta, skruvar för flaskställ och en lucka för Di2-batteri.

Faulkner

Pivot Firebird 29 I färgen Sandstorm.

Eddie Masters nyttjar alla 162 millimetrar slaglängd när han svänger höger.

 

Senaste kommentarer

Krompa 2018-06-20 21:19

Fast Firebird och Firebird 29 är ju två helt olika hojar. Dock med samma målgrupp.

Firebird 29 har ju nästan mer gemensamt med Switchblade och den nya Trail 429.

Några andra saker som kunde nämnts: 44 mm offset, pressfi...

Klavikel 2018-06-20 21:27

Bra tänk att framtidssäkra med batterilucka om man vill köra med det längre fram.

Men flaskställ under diagonalröret? Nä tack! Redan provat det och det var grus och fan vet vad i munnen varje gång man skulle dricka. Inte så kul om man ...

ErikH 2018-06-20 23:01

Snygg som satan vart den iaf!!

Krompa 2018-06-22 12:38

Det är lågt även med 29". I alla fall på Switchblade. Skulle rekommendera 170-vevar för svenska rötter.