Camelbak Podium Chill, deluxflaska med isolering

Datum:
23 augusti 2018 08:34

En cykelflaska vill man helst inte behöva tänka på. Det finns många bra enkla flaskor som bara funkar, sen finns det en hel del dåliga och några få flaskor som kan kallas premium. Vi har testat Camelbaks Podium i två versioner, en isolerad och en oisolerad. Men hur mycket kan man säga om en flaska?

Jag har använt Camelbak Podium i två år och varit oförskämt nöjd. När en isolerad version dök upp till test högg jag direkt på erbjudandet om några flaskor. Med min första uppsättning flaskor har jag varit så pass nöjd att jag inte under några omständigheter lånat ut dom till resten av familjen som utflyktsflaska eller något liknande. Strictly cykelflaska, annars får dom ben. Flaskan går att stänga helt genom att vrida en ventil på locket. När flaskan är öppen kan man dricka genom att suga på pipen eller klämma på flaskan, då öppnar sig en pipen, enkelt och funktionellt. Funktionen är simpel och det är egentligen bara när flaskan ska ner i en väska som jag behövt stänga ventilen. När man har möjligheten att ha en tät flaska gillar man det, flaskorna får ligga fyllda i en väska eller sitta kvar i flaskställen när cykeln läggs in i bilen. Systemet kallas Jet Valve. Själva pipen är i silikon och känns snällare mot tänderna än många konkurrenter med hård pip. Locken går att köpa som reservdel. Det finns också en version för MTB som har ett lerskydd för munstycket. Om du redan tröttnat på mitt svammel om en flaska jag gillar lite för mycket så är det förståeligt, läs nästa mening, den sammanfattar allt jag har att säga om Camelbak Podium Chill.
Köp ett par om du inte redan har, om du har ett par vanliga Podium så kolla in den isolerade till nästa sommar, den kan vara räddningen en het dag i motvinden. Vill du veta varför så läs vidare. 

Med lite is fick jag ner vattnet till under tio grader. Den grävda brunnen har anpassat sig lite väl mycket till den varma sommaren.

Podium Chill
Sommaren som varit har som bekant varit relativt varm. Det par flaskor som fått jobba absolut hårdast är alltså paret med ett isolerande lager inlaminerat i flaskan. I temperaturer över trettio grader är det inte helt lätt att avgöra hur bra flaskan håller kylan, när jag kommit ihåg så har jag frusit halvfulla flaskor direkt efter avslutad tur för att ha en isklump som kyler lite extra första två timmarna på nästa runda. Trots det brukar vattnet vara ljummet när andra flaskan är halvfull.  För att kunna jämföra mot en oisolerad flaska lät jag tre flaskor stå i solen två timmar. En med klar plast, en svart och en isolerad. Innan och efter kontrollerade jag temperaturen. Alla flaskor fylldes först på med vatten som höll cirka 9 grader, då den isolerad Chillflaskan är lite större än mina andra podium så bestämde jag att alla flaskor skulle få exakt 5 deciliter. Alla temperaturer mättes med min badtermometer. Temperaturen i skuggan var testdagen behagliga 26 grader.

Svarta flaskan, jag tycker att det ser ut som 22 grader.

Flaskan med halvklar plast stannade strax under 21.

Inte kallt men ändå en viktig skillnad, isolerade flaskans vatten var tre grader kallare än den svarta.

Vinnaren är Chill
Inte helt förvånande så höll den isolerade flaskan kylan bättre. Den svarta var också varmast, efter två timmar hade solen och den växlande molnigheten jobbat upp temperaturen till lite över 22 grader i den svarta flaskan (enligt min inte allt för exakta badtermometer). Den klara flaskan var cirka en grad kallare och den isolerade var hela tre grader kallare än den svarta. Jag mätte efter två timmar då det är ungefär så länge två flaskor ska räcka, i verkligheten skulle den sista slatten efter två timmar värmts upp bra mycket mer då flaskan inte skulle varit full hela andra timmen. Under den sommaren som vi har haft så har vattentemperaturen varit en viktig hjälp för att hålla kroppen kall.

Inte lika tight
Mina oisolerade Podium hade förutom tre grader varmare vatten bara en nackdel, dom satt för hårt i flaskställen på en av mina cyklar. I alla mina flaskställ utom ett par Specialized Rib Cage Carbon så sitter flaskorna lagom hårt men i kolfiberställen så var det snudd på omöjligt att få ut flaskorna, Podium Chill sitter däremot mer lagom i samma flaskställ, detta utan att hoppa ur andra flaskställ. Jag har cyklat mountainbike, grusväg och landsväg med flaskorna. Även i hanterbarhet vinner alltså den isolerade flaskan.

Stängd.

Att ta till flaskan?
Pipen, eller ja hela locket är den detalj jag gillar allra bäst med flaskorna. Att plasten är fri från det vi idag vet är farligt att ha i en plast ser jag som en självklarhet. Flaskorna tar inte heller smak särskilt lätt, det ultimata testet var att hälla i en deciliter rödvin och låta det stå över natten, det smakade inte plast om vinet och mitt vatten smakade inte vin när jag strax efter vinfrukosten drog ut och cyklade.
Åter till verkligheten och mina tankar om pipen, den har bra flöde av vatten, både lätt kontrollerbart och mycket mängd när man vill ha det. Locken håller tätt, jag har aldrig funderat på hur jag lägger flaskorna när dom inte sitter i flaskställen. Det kan vara lite irriterande när man glömt att ”öppna” och kanske bara hade en chans att dricka. Men tätheten och funktionen att kunna stänga av är värt det. Specialized Purist är andra premiumflaskor jag använt och uppskattar, men Podium är helt klart en favorit. De isolerade flaskor jag haft innan är Elite Iceberg och någon Zefal för över tio år sedan.
Nu kan man ju fråga sig hur spännande och viktig en flaska är, jag är fullt medveten om att den energi jag lägger ner på att välja flaska är överdriven och att jag faktiskt är nöjd även när jag cyklar med Happyrides egna flaskor. Om jag i dagsläget skulle bli bestulen på alla Podiumflaskor så skulle inte mitt liv bli miserabelt men jag skulle köpa likadan som ersättare, kanske bara den isolerade versionen, för mig har både den verkliga skillnaden och en viss placebo varit viktiga när jag cyklat mitt på dagen i temperaturer över trettio. Hur flaskorna funkar vintertid för att vattnet inte ska frysa blir avslöjar jag om några månader i forumtråden. Tills dess kan ni tipsa alla om er bästa flaska.

Och öppen!

Senaste kommentarer

cola 2018-08-24 15:42

Håller även varm vätska varm på vintern, ventilen fryser sällan.

matte 2018-08-24 20:10

Japp, förutom den här bisarra sommaren så är det främst under vintern jag använt mina. :-)

/Mattias

Freddie L 2018-08-24 20:23

Kul med test av produkter! Men för flasktest finns redan ett fastställt Happy-protokoll https://happyride.se/2007/04/01/flaskdjungeln-utforskad/. Ser fram emot uppdatering av artikeln.

/ vän av ordning

Luthman Photography 2018-08-24 21:38

Har för mig att vi hade en sån där i hushållet, fast generation 1. Den läckte mellan inner- och ytterskal och möglade.

anders_ 2018-09-05 19:10

Bra artikel, men ni har ju glömt att väga flaskorna! och ange innervolymen!
Kan det för övrigt vara så att den isolerade flaskan har större ytterdimensioner just för att innervolymen skall vara samma som de andra flaskorna?