Första internationella paracykeltävlingen går av stapeln i Sverige

Datum:
05 september 2018 22:40

Under helgen den 8-9 september arrangeras den första internationella UCI-tävlingen för paracyklister i Sverige. Det är den första internationella paracykeltävling någonsin och bakom arrangemanget står föreningen SMACK (Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb). Ett 30-tal paracyklister från tio länder ska köra om viktiga UCI-poäng med målet att få en plats till Paralympics, Tokyo 2020. Bland dem finns de båda svenska världsmästarna Anna Beck och Henrik Marvig. 

Förutom våra svenska VM-medaljörer, kommer tävlingen att gästas av långväga cyklister från Venezuela, Korea, Singapore, Indien, Libanon och Thailand samt även deltagare från våra närmsta grannländer. De flest deltagare har disciplinen handbike, dvs där cykeln trampas med händerna. Övriga tävlingsdiscipliner är tandem (för synskadade), trike (tre hjul för balansen) och racer (vanlig cykel som körs av cyklist med klassificerbar funktionsnedsättning). Arrangemanget av ett UCI-lopp i paracykling följer den plan som Svenska Cykelförbundet satt upp för att utveckla paracykling i Sverige. Med medel från Allmänna arvsfonden ska projektet ge fler med funktionsnedsättning möjlighet till en fysiskt aktiv livsstil genom att upptäcka friheten med cykel.

På lördagen (8/9) äger SMACK-tempot rum med tävlingar för både paracykel och landsväg samt cupavslutning för Sverigecuper. Under söndagen (9/9) kommer Anna Beck och Henrik Marvig möta sina internationella motståndare på Arlanda Test track.

Utöver den internationella tävlingen kommer helgen även att bjuda på paracykelfest med utställare samt prova-på-aktiviteter.

Program Paracykelhelg 8-9 september 2018

Lördag 8/9 kl. 15.00 – Odensala skola (Sigtuna)

SMACK Swedish Paracycling Cup (UCI C1), tempolopp + SMACK tempot

– Cupavslutning (tempo) för Masterscupen landsväg.

Söndag 9/9 kl. 9.00-16.00 – Arlanda Test Track

SMACK Swedish Paracycling Cup (UCI C1), linjelopp + Paracykelfest

-Första start kl. 9.00.

-Utställare och prova-på-aktiviteter för barn och vuxna kl. 9-16

Läs mer om Paracykelhelgen här.

Senaste kommentarer

H. 2018-09-05 22:50

Bra initiativ!

Kneecap 2018-09-06 08:24

Tjena!

Riktigt bra!

Konsensus 2018-09-06 14:02

Coolt, blir sugen att köpa en sådan cykel då jag inte har någon, och vid dåligt resultat kan man alltid skylla på någon annan än bara materialet. Förövrigt så vill jag nog ha bakre sadel och styre för då får annan klyva vinden ;-)

velman 2018-09-06 15:57

Fast känslan av att ligga först och ha världens tryck i benen är väl inte fel heller? :)