AXA´s budgetlås har uppgraderats efter säkerhetsbrist

Datum:
15 februari 2019 22:00

Under veckan gick den Holländska cykelorganisationen Fietserbond ut med en varning rörande AXA´s ramlås. Låsen som är godkända, kan genom en universalnyckel lätt öppnas. Att cykeltjuvar är uppfinningsrika är ingen nyhet men i detta fallet förvånades även AXA som medger att den eller de som ligger bakom nyckeln, vet vad de sysslat med.

Universalnyckeln finns att köpa på olika internetsidor men är inte billig (450 Euro) och håller endast för några få upplåsningar. En gråzon i lagstiftningen gör att nyckeln i sig inte är olaglig men får å andra sidan inte marknadsföras som en universalnyckel för AXA-lås. AXA har själv beställt nyckeln för att testa och Jeroen Stel från AXA Bike Security säger till Fietserbond att man tagit säkerhetsbristen på största allvar och började göra förändringar i sina lås redan under hösten 2018.

Det tycks dock endast vara AXA´s budgetlås som omfattas av säkerhetsintrånget, de med AXA´s mer påkostade cykellås kan känna sig fortsatt säkra. Det ramlås som Fietserbond visar upp med tillhörande universalnyckel ligger på runt 149:- på den svenska marknaden. För den som satsat på ett billigare AXA-lås i denna prisklass bör byta ut till ett nyare lås som omfattas av uppgraderingen eller komplettera med ett extra lås.

Senaste kommentarer

CEHG 2019-02-16 10:04

Vad spelar det för roll? Ett skitlås är ett skitlås.

Man skaffar ett lås som kräver vinkelslip. Och uppåt.

Bengt-re 2019-02-16 10:40

Hyr en beväpnad vakt istället. Klart säkrare.

CEHG 2019-02-16 13:20

Vad hade stöldsiffrorna blivit om alla hade låst fast sina cyklar med kraftiga bygellås i markmonterade stolpar? Skitlås har man när man (kanske) springer in på Konsum under fem minuter. På tågstationen eller längre parkering utomhus är det ju riktig...

Yonna 2019-02-16 16:05

Jo, alla vet att det är fastlåsning som gäller. Men trots detta och trots att många har även godkända lås för cykelförsäkringen, cykellarm, cykelchip, gps-chip, två lås på båda hjul plus ramlås kan cykeln plötsligt vara borta och aldrig hitta tillbak...

Berk 2019-02-16 19:28

När jag bodde i Nederländerna räckte det men att låsa min cykel, med två lås, bättre än cyklarna i närheten. Så tar tjuven en annan cykel (klart kan det inte funka för alla). Men det var före tiden av batteridrivna vinkelslipen.