våren är här – Klassikerdags!

Datum:
12 mars 2019 07:32

Trots ett vintrigt väder i nästan hela Sverige så är säsongen igång på riktigt för landsvägscyklisterna. Efter några tidiga tävlingar i diverse öknar och i Australien börjar cirkusen på riktigt i Belgien. Det första vårtecknet, som en snödroppe i en lerig slänt, Omlopp Het Niewsblad förra helgen. 

Några vårklassiker är redan avbetade, först ut var som sagt Omloop het Niewsblad. Flandern, ena halvan av Belgien, ett landskap vars natur ser rätt hård och charmlös ut, belamrat med nedgångna industrier och ett tätt spindelnät av små och stora vägar mellan samhällen där inget hus är äldre än 100 år – något som givetvis är ett resultat av ett 1900-tal där Flandern hamnade i epicentrum för mänsklighetens värsta vansinne och grymheter. Något som inte förstördes under krigen var stenen. Den hårda och kantiga gatstenen som är materialet i små kasseienwegen, vägar av gatsten alltså. Det är på dessa bevarade sträckor cyklister inviger säsongen på riktigt, hjältar skapas och drömmar blir mardrömmar. Om det i franska Flandern och mer specifikt Paris – Roubaix är grövre stenar på ganska platta gatstenssektioner så ligger många av stenarna i belgiska Flandern i branta uppförsbackar.

Emil Holt

Att gå på museum i Flandern kan innebära något helt annat än hemma i Sverige.

Platser med namn som Koppenberg, Wevelgem, Gerardsbergen, Kuurne, Kemmelberg och Oude Kwaremont för genast tankarna till sportens kanske mest spännande uppgörelser i endagslopp där till skillnad från etapploppen inget krut sparas för morgondagen.
Om du skulle befinna dig på plats i Flandern och ser dig omkring så är cykelsporten ständigt närvarande. Här finns ställen som till Koersmuseum i Roeselare och Ronde van Vlaanderen Center i Oudenaarde. Båda tillägnade cykelsporten och med samlingar som antagligen saknar motsvarighet någon annanstans i världen. Antalet världsmästartröjor räknar vi inte på våra fingrar och i närheten hittar vi med lite tur också cykeln som tröjan cyklades hem på.

Emil Holt

Gatsten! Kullersten är rund och kan kullras. Kasseien om du är i Belgien. Rätt ord på rätt sten.

Tar du in på fel hotell hamnar du med kommissarier och TV-team istället för sportens stjärnor. En hög med sönderskakade motorcyklar i Roubaix.

Tar du in på ett lite större hotell under vårklassikerveckorna är det inte omöjligt att du får dela frukostbuffé med några av sportens största namn. Det kan vara värt att spana efter team-bussar om man vill stalka stjärncyklister. Ser du en folksamling kan det vara Tom Boonen som är ute och går, I Belgien är det ungefär som om Zlatan skulle promenera på Möllevången. Det är knappt så att Pappa André Boonen eller Kusinen Jasper Melis slipper undan om dom tar en fika på torget i Brygge vid inskrivningen till Ronde. Öppnar du en belgisk sportbilaga eller slår på en sportkanal på TV så tar skvaller kring de inhemska World Tour-lagen Deceuninck-Quick Step och Lotto-Soudal eller resultatet från senaste Superprestige-tävlingen i cyclocross upp minst lika mycket plats som Allsvenskan i fotboll gör här hemma.

Emil Holt

Emma har en egen monter i en av de permanenta cykelutställningarna.

Kort sagt så är både cykelsport och cykelkultur centralt i Flandern och om du hyser ett intresse för sporten så är ett besök på plats under klassikerveckorna starkt att rekommendera!
Som en liten vägledning till de kommande veckornas tävlingar följer här en sammanställning av några av de större lopp som väntar. Samtliga tävlingar går i Sverige att följa via Eurosport, antingen via ordinarie sändningar eller med Eurosport Player.

Ska du kolla på något av de större loppen så ställ dig vid vägen i tid. Gärna på ett ställe där det finns en storbilds-TV i närheten.

Det hela drog igång redan den 2:a mars med Omloop Het Niewsblad, en tävling som likt monumentet Flandern runt ringlar sig fram och tillbaks, kors och tvärs över många kända gatstensbelagda ”bergs” mellan Gent och Ninove. Förra året blev det dubbelt danskt då Christina Siggaard och Michael Valgren vann. I år vann Zdenek Stybar herrarnas och Chantal Blaak damernas.

Valgren har i år bytt lag från Astana till Team Dimension Data och är säkert sugen på att visa upp sig på de klassiker som han får köra.

Bilarna kör mot slutet av loppet lika utspritt som cyklisterna. Det är inte alla lag som har någon i närheten av täten.

Redan dagen efter, den 3:e mars, cyklades spurtar-klassikern Kuurne-Brussels-Kuurne av stapeln. K-B-K är ett lopp som inte befinner sig på World Tour-kalendern, men som ändå räknas bland de mer prestigefyllda. Förra årets segrare var holländaren Dylan Groenewegen och i år vann Stybars lagkamrat Bob Jungels, Quickstep lyckas år efter år sätta ihop fantastiska klassikerlag.

Emil Holt

Allt som behövs för en lyckad dag på gatstenen.

Under de kommande veckorna flyttas fokus sen lite från Flandern mot medelhavet där Paris – Nice, Tirreno – Adriatico och inte minst Milano – San Remo, årets första monument körs.
Det betyder dock inte att det inte tävlas i Flandern, under resten av mars månad körs t.ex. Le Samyn, Nokere Koerse och Driesdage de Panne.
Det första större lopp som sen körs är E3 Harelbeke, eller numera ”E3 BinckBank Classic”. Ett lopp som Niki Terpstra tog hem 2018.
Två dagar senare, den sista mars körs sen Gent – Wevelgem, en tävling som på senare år fått undertiteln ”In Flanders Fields” för att uppmärksamma områdets arv från första världskriget. Tävlingen innehåller ett flertal sträckor på grusväg, eller ”Plugstreets” som de kallas. Här är den som vunnit flest gånger genom tiderna Peter Sagan med totalt sex pallplatser – en mer än Eddy Merckx.

När vi tänker på Flandern så är givetvis årets höjdpunkt Flandern Runt – Ronde van Vlaanderen som går av stapeln den 7:e april. Tävlingen är bland de tuffaste på tävlingskalendern och den som brukar bjuda på mest spänning och dramatik.

267km mellan Antverpen och Oudenaarde där de sista 15 milen kryssar sig fram och tillbaka mellan branta gatstensbelagda backar som nöter ner cyklist efter cyklist till endast en mindre grupp eller ensam segrare kommer loss mot målet.

Söndagen efter avslutas gatstenssäsongen på andra sidan Franska gränsen med ”Helvetet i norr”, Paris – Roubaix. 260 kilometer varav dryga 50 på mer eller mindre urusel gatstensväg.
De flesta tävlingarna ovan erbjuder också dig som glad amatör motionsloppsvarianter möjligheten att få känna på vägarna och stämningen i området.
En bra utgångspunkt om du funderar på att åka ner eller vill veta mer är att ta en titt på Flanderns turismmyndighets hemsida för cyklister, Cycling in Flanders: https://cyclinginflanders.cc 

Vilka klassiker ser du fram emot? Har du kanske någon favorit som du cyklat som motionslopp?

Text: Emil Holt

Senaste kommentarer

ooms 2019-03-16

Eurosports schema klistrades in i den andra tråden: https://happyride.se/forum/read.php/1/3504701/3504997#msg-3504997

glitch 2019-03-16

Kul med lite pepp för vårklassikerna. Men jag saknar en enkel tabell med alla datum och alla lopp samt vilka streamingalternativ som finns. I synnerhet om man bara vill se enstaka lopp.

GoranS 2019-03-13

Jaha, så körde den tråden ner i elcykelträsket. Suck!

Mooshie 2019-03-13

Hrmm, el-cykel och några powerbanks kanske kan vara en bra kompromiss?

NLC 2019-03-13

Äsch, det är inte ju inte ens halva den distansen från Sassnitz ...

GoranS 2019-03-13

Lyssna inte på den där galningen. Han har inte lärt sig känna skillnad på kilometer och mil ännu och kör glatt 60 mil när en vanlig människa skulle tycka 60 km var lagom. ;-)

NLC 2019-03-13

Det går att cykla ;-)

Mooshie 2019-03-13

Hehe, man ska ju vara lösningsorienterad...!

GoranS 2019-03-13

När vi vid påsk nås av nyheterna om en buss som kapats i norra Tyskland och verkar vara på väg mot norra Frankrike så vet vi vem vi ska misstänka alltså. ;-)

Vic 2019-03-13

Könsbyte? Ingen damklass på Paris-Roubaix, men det kanske är på gång i framtiden?